Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bývalá horáreň Martalúska

Diskusná téma K článku: Bývalá horáreň Martalúska

Tak, ako je opustená horáreň Martalúska, tak je opustená východná časť Veporských vrchov, kde bývalá horáreň stojí. Stojí je možno prisilné slovo, lebo lesovňa dosluhuje schátraná, čo je veľká škoda. Už na prvý pohľad ide o architektonicky zaujímavý objekt. Budovy pochádzajú zrejme zo začiatku 20. storočia.

Peter61

2.pokus :
pardon, ako sa hovorí v historických zemích :
práce chvatná, málo platná !

Peter61

@ 13:45 PaliT
asi máš recht s tým štandardizovaným errorom, opravujem, CK erárom.

PaliT

Svaťo, podobný objekt som videl pod Malým Sitnom, je možné, že C&K erár mal tie horárne štandardizované, bohužiaľ, tá štiavnická bola ešte v horšom stave, ale z fotky vidno, že to bývala nádherná stavba.

Myslím, že tu: mapy.dennikn.sk/?x=18.89449…

Svatopluk Štěpánek

Prosím znalcov Štiavnických v. - nie je podobná dvojhoráreň v južnej čast Štiavnických v. ?
Mne sa zdá, že som okolo podobnej stavby kedysi šiel.

TomXX

Cez víkend sme išli okolo, rozpad pokračuje. V niektorých miestnostiach by sa ešte dalo prespať v suchu, ale je to už dosť schátrané.

TomXX

Ahojte, išiel niekto v poslednej dobe okolo? Plánujem trasu a Pod Vartou je síce super, ale budem trochu skoro, tak by som možno potiahol až na Martalúsku. Díky.

Klimo8

Pred tromi rokmi tam ešte bola výdatná studnička (železná rúrka zo zeme) cca 40 metrov za druhou, už vtedy veľmi poškodenou horárňou.

Tono

Bohuzial, stav veci okolo horarni a chat je taky ako pise clarion :(
...a pravdu ma aj v otazke "najomcov reviru" :(

Clarion

téma horárne, lesovne...
Firma štátne (politické) lesy SR je fakt fantastický vlastník. V Bystričianskej doline sa nachádzali svojho času dve chaty s názvami Horny dom a Dolný dom. Lesy sa postupne prestali o tieto stavby starať z viacerých, možno vážnych a možno idiotských dôvodov. Dolný dom podľahol za 3 roky totálnej skeza, dens na jeho mieste stojí novostavba, ktorej účel zatiaľ nepoznám. K Hornému domu asi len toľko. Potom, ako sme na tejto chate strávili mnohé soboty a nedele za hlbokého "socíku" sme so smútkom prijali fakt, že z chaty bol odvezený všetok akotak použiteľný nábytok, že niekto vyvalil dvere a už ich nik neopravil, že sa strecha a následne aj strop prepadli na dvoch miestach. Dali sme hlavi dokopy a snažili sa tú "ruinu" kúpiť. Zistili sme komu patrí pozemok, ktorý lesný závod to má akože pod palcom. Po 9 mesiacoch urputného behania, rokovania, prosíkania, hľadania tlačeniek, zúfania sme sa na to vyprdli. Pozemok od SPF nebol problém, dokonca za mizivú sumu. Ale lesy sa správali ako typický h****l, starať sa o to nebudeme, ale nepredáme ani keby čo bolo. Teda, aj by sme predali, ale trebalo by niečo.... atď, atď. Nebudem už ďalej vyplakávať. odporúčam všetkým, čo udržia v roke foťák a dokážu chodiť, takéto domčeky, horárničky, lesovne fotiť a fotky dobre uložiť. Bude to onedlho jediná pamiatka na tieto stavby.
P.s.: a to ešte nespomýnam hysterické reakcie niektorých "nájomcov" revíru v Bystričianskej doline potom, ako sa dozvedeli, že niekto chce ten Horný dom kúpiť. Žeby strach, že im niekto uvidí za nechty?

Muska

Svatopluk áno je to na Machniarke. Murovaná chata s oplechovanými oknami ostala no hospodársku budovu majitelia rozobrali a ostalo po nej len pár plechov.

Svatopluk stepanek

pre muska, tono
je na machniarke stary dom s oblachovanymi oknami a pri nom hospodarke stavenie s pristreskom pre vozy ?
je to kusok od martaluzky
/ +- 1 hod. ? / a tam veru pramen bol, aj ked v parnom lete nie moc silny
/ v oktobri 1988 ma pod tym pristreskom prvy krat
zavial sneh. mladost - radost /

Muska

Vody je tam na okolí dosť. Len vždy keď som tam bol tak som ju nepotreboval a ani som nehľadal studničku. No opýtam sa a napíšem..
Voda sa dá nabrať cestou na Martalúsku pri rezervácii Rosiarka cca 150 m od sedla Bánovo smerom zo sedla Diel (červená TZT)je tam starý kadlub, na Machniarke, pramene sú aj v závere doliny stúpajúcej z Bánova (zelená TZT).

Zivan

Naozaj čarovné miesto. Večná škoda, že takto u nás necháme schátrať mnohé horárne, tak ako píše Svatopluk.
Chystám sa o týždeň do týchto končín, tak by som tiež rád privítal informáciu o prítomnosti použiteľného zdroja vody v blízkosti horárne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma