Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Čo odhrýzlo z Ploskej?

Radog

Ja viem co odhryzlo ale nemozem povedat lebo by som narusil bezpecnost statu ! Inak pekna fotka !

Forky

Bruma: som nevedel, ze mas az taku velku rit ;)))

Bruma

Co to tu píšete za nezmysli, čak to otlačok po mne ked som sa spúčšal na rici. :-DDD

Vrsan

No,podla mojho nazoru to bude skor mohutny zosuv na makkych a voci zvetravaniu malo odolnych slienitych vapencoch, slienovcoch a slienoch. To su horniny, ktore z velkej casti buduju masiv Ploskej a su pomerne nachylne na vznik podobnych svahovych deformacii. Zosuv moze byt starsi, domodelovany dalsimi procesmi v priebehu poslednej doby ladovej a holocenu, teda obdobia od skoncenia posledneho kontinentalneho zaladnenia po sucasnot. Kombinaciou viacerych reliefotvornych procesov takto vznikol kotlovity utvar, ktory trochu pripomina ladovcovy kar. Je vsak mozne, ze v glacialoch sa v tomto mieste vplyvom vyskytu trvalej snehovej porkyvky v pohori akumuloval sneh a formoval tzv. snezny kotol, ktory pripomina maly ladovec.

Thailon

Nuz, teraz neviem :( Uz to bolo davno, co som sa to ucil :) Ale pravda, moze to byt aj ladovcoveho povodu alebo uz len posobenim snehu na zaveternych stranach.

MatusM

hmmm, môže byť, nie som v tejto oblasti vzdelaný. Zaľadnené boli aj Fatry, nie?

Thailon

Matus, podla mna nie ladovec, ale presak vody do vapenateho podlozia, cim doslo k rozruseniu a zruteniu. Tie ladovcove kary su skor v VT.

MatusM

tu isté, čo zo Stohu, miniľadovec - na fotke je typický ľadovcový kar, tomu navráva aj severná orientácia

Bulat

Podla mojho skromneho nazoru to bol praveky Fatrosaurus terestrofilus...

Hela

Asi lavíny, veď sú aj pamätné tabulky obetiam lavín.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky