Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Vyšehrad

Peterf

Tono to som tam napisal len ako klebetu ktoru som pocul s tym Metodom-cital som o tom v novinach,vraj to zacali skumat nejaky archeologovia.Popiste mi radsej nejake slovne hodnotenie k fotke,nech mozem na sebe popracovat. Inak tento kopec mozem vsetkym odporucit ako krasnu nedelnu prechadzku alebo aj ako vrchol nejakej peknej tury v pohori Ziar,da sa tam dostat s hocijakej dediny v pohori,ak niekto chce rad poradim-som tu doma.

Tono

Presne ako pise Ind_jones... len mne akosi vypadli z hlavy tie Sady. Aj popis je v udavanej pisomnosti. Teraz ho mam doma pred sebou... Ale toto uz ozaj presahuje obsah forka k fotke. :-)

MisoM

tak je dobre ze to tam je, ale netusim preco ti to neslo, skusal som to vecer aj pri tvojej foto a bez problemov vzdy gps formular zobral, vsak keby nieco v buducnosti napis

Ind_jones

Na Vysehrade Metodej urcite nelezi:) Archeologie ale otazku jeho hrobu dosud vubec nevyresila. Popis jeho pohrbu je v Zivote Metodeje (ne Kosmas), kde se pise, ze je pochovany na prave strane u oltare v metropolitnim chrame Bohorodicky. Ktery chram vsak mel autor na mysli se neda zjistit a taky se neda zjistit, z ktereho pohledu "pravou" stranu myslel. V zasade ale pripadaji v uvahu dve mista: trojlodni bazilika v Mikulcicich anebo Sady u Uherskeho Hradiste.
Vysehrad je zajimava lokalita hlavne proto, ze se jedna o hradisko, ktere trva az do doby, kdy uz vznikaji regulerni stredoveke hrady (napr. Zniev). Vyzkum tam provadela tusim dr. Remiasova. Toto tema by vydalo na samostatny clanek, snad nekdy...:)

Tono

Peter, tak ver mi, ze toto je blud /pochovany Metod/. Na hradisku a ani na hrade nebola sakralna stavaba a prebehol tam pomerne rozsiahli vyskum /tusim hlavne 70 - 80 roky 20. stor./. Hrob Metoda je velmi presne opisany v kronike /tusim Kosmas/ a je v Mikulciciach, kde bolo centr. hradisko Velkej Moravy. Ono vie sa kde je pochovany, len sa jeho kostru a presne miesto nepodarilo lokalizovat. Jednoducho povedane, je pochovany v Mikulciciach, ale nevie sa presne kde. Aj ked vela ,,badatelov,, na tento fakt velmi rado zabuda a tvori rozne konspiracne teorie. Apropo, nemaju na mysli moravsky alebo cesky Vysehrad - Velehrad???

Peterf

zem.šírka: 48.879195 ° SŠ
zem.dĺžka: 18.696786 ° VD

Neslo mi to a medzera tam nebola ziadna.

Tono pocul som ze v poslednom case zacali reci o tom ze na Vysehrade je pochovany aj Metod.

Tono

Inam na Vysehrade sa nachadza velke praveke hradisko, neskor Velkomoravske hradisko, potom takmer cely areal hradiska zabral rozsiahli rannostredoveky hrad rodu Diviackych. Citadela hradu stala oddelená od ostatnych casti hradu valom s priekopou na vrchole kopca, plosiny pod vrcholom boli hosp. vyuzite. Hrad zanikol koncom 13. zac. 14. stor. V 15. stor. v S casti bola vybudovana pevnost, pravdepodobne voskami J. Jiskru. Ta ale nemala dlhe trvanie. Zanikla za M. Korvina. Odvtedy je Vysehrad pusty. Z vrcholu uchvatne vyhlady, krasna okolita krajina!!!

MisoM

no to moze byt sposobene aj tym ze ak si udaje kopiroval tak si vlozil do policka medzeru. V policku musi byt cislo, desatinne miesta musia byt oddelene ciarkov alebo bodkou. Cize napr 49.222 a pod, napis cislo GPS ktore tam chces vlozit ak ti to stale nepojde a preverim to

Peterf

Co znamena?

Chyba - aktualizácia faktov neúspešná

* GPS dĺžka nemá správny formát * GPS šírka nemá správny formát

Nemozem pridat k fotke GPS suradnice,postupoval som presne podla navodu a dokonca aj cez Firefox-okrem toho ta mapa je absolutne nepresna.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma