Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Naháč – Katarínka – Dobrá Voda v zime

Diskusná téma K článku: Naháč – Katarínka – Dobrá Voda v zime

Severná časť Malých Karpát poskytuje niekoľko možností na prechádzky v prírode. Nejde o žiadne náročné túry, na ich zvládnutie stačí niekoľko hodín. Opisovaný výlet je jedným z mojich najobľúbenejších, absolvoval som ho už mnohokrát v rôznych ročných obdobiach, ale zimná alternatíva u mňa jednoznačne víťazí.

Sona

Hej, vcera bolo prevazne sivo, ale pri odchode z Katarinky sa na par minut vycistila obloha a vyslo snko, rovnaky zazrak sa stal aj na Dobrovodskom hrade, kde sme mali necakany parminutovy pekny zapad slnka. Snad pridam nieco do galerie.

Choze

sona skoda ze ste tam neboli o tyzden skor, bolo nadherne bielo, 20 cm prasanu, na oblohe ani oblacika, ale to bolo ten vikend asi na celom slovensku:)

Vladvlad

Starý pán bývajúci v hájenke sa volal Dalák a pán z Dechtíc sa volá Ružek, to len tak na doplnenie :)

Sona

Vcera sme sli trasu Nahac - Katarinka a spat, je to pekna prechadzka, ale vzhladom na pocasie sme sli cely cas v hlbokej "clapkanici", co postup dost spomalovalo. Na Dobru vodu sme sa radsej presunuli autom. Stary pan, ktory byval v zeleznicnom domceku pri uzkokolajke, zomrel, teraz je tam iny pan z Dechtic, velmi prijemne sme sa s nim porozpravali.

Choze

vyzera to ze hej, ale ak som dobre clanok pochopil jedna sa o stenu klastora, nie klastorneho kostola, ktory je na fotkach

Sona

Vyzerato, ze jedna stenba klastora sa zrutila, ak som to dobre pochopila:http://trnava.sme.sk/c/5300219/na-katarinke-sa-zrutil-stvormetrovy-mur.html

Vladvlad

Tá úzkokoľajka sa tu obnovuje už dosť dlho.
V okolí Dobrej Vody bolo tých konských trás podstatne viac ako uvádzajú materiály na internete. Priamo v teréne sú stopy viditeľné, ale kto to nepozná, nemá šancu si to všimnúť. Sám som bol nimi a ich polohou prekvapený. Mnohé išli aj pri tunajších známych turistických trasách. Ale konské trasy nemali dlhé trvanie, často sa prestavovali a rušili.

Je zaujímavé, že tu okolo Dobrej Vody sa v teréne nezachovali takmer žiadne podvaly, ľudia všetko zužitkovali :) o koľajách ani nehovorím - koly oplotenia v záhradách :)
V okolí Vysokej-Vývrat-Rohožník sa podvaly dajú nájsť na mnohých miestach.

Video s ukážkou lokomotívy (riadi ju autor a realizátor myšlienky rekonštrukcie úzkokoľajky):
youtube.com/watch?v=acKwM4Uob…$ret

Informačná tabuľa na Katarínke s históriou lesnej železnice:
uloz.to/3992517/katarinka.doc

2laak

Podobnu turu som absolvoval aj ja s tym, ze ked som uz bol na Dobrej vode, vybehol som aj na Dobrovodsky hrad. Je to + pol hodina cesty hore a tak isto dole, stoji to za to. :-)

Peter Straka

S tou železničkou si ma veľmi potešil, vôbec som netušil, že sa obnovuje lesná železnička aj v Malých Karpatoch. Podľa tabule č. 4 náučného chodníka Smolenickým krasom v tejto časti Karpát existovalo 40 km konských a 70 km parných lesných úzkokoľajok!

Doboska

pekny clanok o peknej prechazdke :) len dodavam ze alternativa ukoncenia vyletu v krcme na dobrej vode ma tiez svoje caro ;)

Pipin

No túto túričku poznám veľmi dobre a môžem len potvrdiť, že sa jedná o veľmi pekný nenáročný výletík.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum