Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na bežkách cez Kojšovskú hoľu a Lajošku

FunTTomas

MisoB: veď píšem, že je priradenie individuálne. Samozrejme, že by to bolo: Z Modry cez Veľkú homoľu na Babu. Ale Pezinská Baba nie je Bankov, takže to nemôžeš stotožňovať.

MisoB

Ešte raz, aby si mi rozumel (nechcem ťa hnevať): najprv tvoja argumentácia z 21:30 "...Ide o systém: zo štartu - cez - do cieľa, nie na cieľ. Z Chabenca cez Skalku do Hornej Lehoty. Nie, z Chabenca cez Skalku na Hornú Lehotu..."
Chcem len počuť aký by bol podľa toho nadpis trebárs pre trasu: Modra - Veľká homoľa - Baba :)

KarolM

Tomáš, si náš : )). A čo ten lyžiarsky maratón, uznávaš?!

FunTTomas

MisoB: veľmi vtipné. Zato ty si neuviedol žiadny argument. Priradenie do/na je veľmi indidviduálne: do Barce, na Pereš, do Myslavy, do Lorinčíka, do Šebastoviec, do Krásna, do Šace, na Luník, do Vyšného Opátskeho, do Košickej Novej Vsi, do Ťahanoviec, do Čermeľa, do Kavečian, do Starého Mesta, atď. by sa dalo pokračovať do nekonečna (na Liptov, do Turca, na Spiš, do Hontu). Choďte na pivo do hotela na Bankove.

KarolM

Keďže si myslím, že sa to dá na správnu mieru (NA BANKOV), pokúsim sa prehodiť výhybku k meritu článku. Keď som v diskusii uvádzal, že Gelnica – chata Erika – Košice je najstarší lyžiarsky maratón na Slovensku, trochu som zaváhal. Vychádzal som z mne dostupných zdrojov. Zaujímalo by ma, či je to ozaj tak. Pretože mám isté pochybnosti, či neexistuje nejaký starší lyžiarsky maratón, trebárs tatranský…(i keď dúfam, že nie : )).

MisoB

Ja len, že tvoja argumentácia z 21:30, ktorou si to obhajoval, kríva na obidve nohy :)

FunTTomas

MišoB: teraz nejde o Kojšovskú hoľu, ale o Bankov. Prečítaj si diskusiu a slepo nepriraďuj "do" a "na" hocijaké miesto, keď sa to určuje od názvu. To nie je vzor, ale individálny systém pre dvojtvar do/na.

FunTTomas

Igor: pri Jahodnej je to jedno. Aj na Jahodnú, aj do Jahodnej. Máš pravdu, že mal ísť až do Košíc, do mesta ako si uviedol a bolo by. To si vystihol.
Z interných dôvodov nemôžem prezradiť aký bol pôvodný názov článku, ale Bankov sa tam nespomínal. Problém je v tom, že by sa dal urobiť aj neutrálny názov článku (Zlatá Idka - Kojšovská hoľa - Bankov na bežkách), ale systém nepustí toľko znakov pre názov, tak musí ostať takýto.

MisoB

Sa teda zapojím: Tomáš, keby cieľom trasy bola napr. Kojšovská hoľa... podľa tvojich argumentov by to bolo "do Kojšovskej hole" (podľa vzoru "do cieľa" ?

Ripo

niečo mi to tu pripomína .... (

Igor STRHÁRSKÝ

Citujem prvy odstavec:
Sú tu udržiavané bežkárske okruhy a po červenej turistickej značke je možné dôjsť až na Jahodnú.
Takze nie do Jahodnej?
Podla mna mal dojst az do Kosic a bol by pokoj :-))) Ja som vzdy radsej zbehol krizom cez Cerveny breh az dole do mesta, ako cakal na autobus...

KarolM

Tomáš, do paže, rozumiem o čo ide. Ale zmeň to NA BANKOV : )).

FunTTomas

Tak ešte raz. Nevytrhávajte slovné spojenie "do Bankova" z kontextu a nepodsúvajte iné spojenie "na Bankov". Keď túra vedie zo Zlatej Idky, ide cez Kojšovskú hoľu a končí v Bankove, tak je uvedené: Na bežkách cez Kojšovskú hoľu do Bankova. Túra vedie do Bankova a nesúvisí to s tým, keď stúpate z Čermeľa na Bankov. Samozrejme, že stúpate na Bankov a nie do Bankova. Ide o systém: zo štartu - cez - do cieľa, nie na cieľ. Z Chabenca cez Skalku do Hornej Lehoty. Nie, z Chabenca cez Skalku na Hornú Lehotu. Rozumiete do paže o čo ide? Nejde o žiadne chodenie na Bankov, ale o koniec túry. Keď idete nakupovať, smerujete do obchodu, či na hypermarket?

Igor STRHÁRSKÝ

Tomas, ja som nepovedal, ze verzia "na" je gramaticky spravna, google len ukazal, co sa pouziva (a pomer 6680:3 bez tohto clanku je jednoznacny). Zbytocne ides hlavou proti muru, setri si sily na nieco uzitocnejsie :-)

KarolM

Pár poznámok k článku. Začnem tým malicherným jazykovým. Správne je NA BANKOV. Podobne ako na Šachtičky, na Donovaly, na Tále, na Čertovicu, na Štrbské Pleso … Neznalému sa to môže javiť ako nelogické. Ale je to spisovné a aj v zdanlivých nelogičnostiach je krása a čaro slovenčiny : )).”Do Bankova” trhá oči aj uši, a čím skôr sa to opraví tým lepšie. Pretože “veľkí Slováci” chystajú kruté tresty za porušenie jazykového zákona…
K chate Erika: už 6 rokov je zrekonštruovaná, ale bez prevádzky. Každý rok sa avizuje jej otvorenie, ale stále je zatvorená. Bola v solídnom stave, keď ju pred rekonštrukciou kúpil vtedajší manžel “najväčšej Slovenky” s megalomanskými plánmi. Odvtedy zmenila viacerých majiteľov. Vyhnali z nej ducha, ktorý sa dosiaľ nevrátil…Chata má bohatú históriu a strategickú polohu, najmä v zime veľmi chýba.
K lyžiarskej trase: Úsek Kojšovská hoľa – Bankov je súčasť košickej lyžiarskej magistrály. Niekedy bol súčasťou najstaršieho lyžiarskeho maratónu na Slovensku, ktorý viedol na trase Gelnica – Košice a mal dĺžku 50 km (prvý ročník sa uskutočnil v roku 1929). Inak z chaty Lajoška dole vedie lyžiarska trasa popri kaplnke po ceste ˇžidovke” do tzv. Židovského sedla v dĺžke 2
P.S. Zajtra idem na Bankov. Odtiaľ na Lajošku a možno až na Kojšovku a veľmi sa na to teším : )). Len škoda, že do Eriky sa nedostanem ((:

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma