Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Terra incognita: masív Geldek - Jelenec

Diskusná téma K článku: Terra incognita: masív Geldek - Jelenec

Krajinu okolo Geldeku som objavil túto jeseň, keď som sa ponoril autom do lona hôr za Doľanmi smerom na Sklenú hutu, s úmyslom urobiť si prieskumný výšlap na Vápennú po zelenej a späť. Z tejto strany to bola pre mňa úplne iná krajina. Hoci v dávnej minulosti pubertálnej mladosti som sem párkrát zablúdil cestou z Amonu na Vysokú.

Sona

Eric - mas sukromny pozemok, kam nechces, aby Ti jazdili auta - das zakaz vjazdu a posles SBS strazit.

Priesil

No pekne sme to pos...keď už aj lesy oplucujeme. A to si vravime že civilizovaný.Tiež som už na pár funkčných oplotení v lesoch narazil. Raz staviame mosty,inokedy múry a ploty, potom to všetko strhávame. Vydávame zákazy a príkazy ktoré porušujeme.Čudná rasa týto homo.

Vladvlad

Obchvat Taricových skál v smere od Hubalovej/ale aj od Skalky je "elegantnejší" po ľavej strane ako cez oboru a jej vrstevnicovú cestu a bez použitia prechodových rebríkov.

Keď som dávnejšie čítal rôzne turistické blogy/stránky, tak tam ľudia písali, ako ich tá stráž, či čo je to, slušne vyhodili z obory. Tolerovaný prechod turistov je asi len na tej ceste z Hubalovej na Skalku.
Ako majiteľ tej súkromnej časti Bielej skaly by som tam tiež nestrpel cudzích ľudí aby náhodou nevideli čo sa tam deje :)

Eric

Sory, ale co ma SBS so zakazom vjazdu?

Peter Straka

Je zvláštne, že na Geldeku je turistická vrcholová značka a nejde tam značený chodník. Asi by niekomu prekážal zvýšený pohyb ľudí okolo obory. A ďalší, odlesnený vrchol (Jelenec)a Biela skala sú už pre istotu za plotom, aby nebolo do obory vidieť. Je ten plot naozaj len na zábranu úteku zveri?

Sona

Ake problemy? Tiez som uz isla par krat cez tu oboru, tak daj info. Ten Geldek ma tiez zaujima, cize tam budem asi musiet opat vstupit :) Inak staru cesu cez oboru vyuziva v lete vela turistov aj cyklistov.

Bean

Mas pravdu, zakazy vjazdu su ina kava, to by sa mohla zalozit samostatna tema, aby sme videli ako a kde sa dodrzuje/nedodrzuje zakaz vjazdu do lesa :-)
Vstup do obory ale uz OT nie je a kedze par ludi uz malo problemy, chcel by som vyzvat aspon na opatrnost.

Vladvlad

Na tých Brezinkách a v okolí je to dosť zaujímavé. Ešte pred nimi v smere od Bukovej na asfaltke je tabuľa zákaz vjazdu.
Rovnaká tabuľa je aj keď sa ide od Bukovej po asfaltke za družstvom a odbočí sa naľavo na poľnú cestu a pokračuje sa do lesa (tam je tabuľa - súkromný lesný pozemok) tu sa dá dostať po lesnej ceste na Ostrý kameň (a ďalej) na bicykli bez tlačenia.
Rovnaká tabuľa je aj... čo to budem opisovať tu je to na mape
img148.imageshack.us/…/mapa2w…

Za chvíľu tu budú tabule zákaz vstupu aj peším... ako je to na Rakovej, kúsok za cestným nadjazdom v smere na Dobrú Vodu:
img266.imageshack.us/…/tabula…

bean: to je zaujímavá otázka, nad ktorou som už rozmýšľal :)
Ak beriem bydlisko v Devínskej tak to by som mohol byť záhorák, ale ak beriem bydlisko Dobrú Vodu tak to by som mohol byť stredohorák :)))

Ale spojitosť s témou článku tu moc nevidím, ale kľudne to tu môžu kompetentní premazať :)

PS:zaujímavý článok, opisujúci pekné miesta.

Jjano

Inak ja len pripomeniem, že vlastník (ani súkromný) nemôže sám zakázať vstup do lesa, takže aj do súkromného lesa je voľný vstup (a to aj napriek všelijakým tabuľkám). Vstup do lesa môže zakázať iba Lesný úrad v presne určených situáciách, a dočasne ešte aj organizátor spoločnej polovačky (ale to sú uzávery na pár hodín).

Sona

Na Brezinkach chodi kontrolovat SBS, ci sa dodrziava zakaz vjazdu. Na prvy krat necha upozornenei za stieracom. Druhy krat sme uz neskusali :)

Bean

Tam uz je to ina story, sukromna obora, plot za miliony, SBS atd...
Castovska obora pod Geldekom uz tiez nie je zrovna bezpecne miesto pre smrtelnika. Vladvlad, ty si zahorak, ci od nas? :-)

Tomi

Moja aktuálna skúsenosť z nedele: Na Sklenej hute som sa zastavil na päť minút a od Zabitého prišli dva džípy. Pokračoval som po zelenej smerom na Mesačnú lúku a videl som ísť ďalší džíp cestou do Sološnice. Na rázcestí Pri obrázku parkovali dve autá...

Vladvlad

Tá cesta z Doľán na Zabité bola v celkom dobrom stave čo si pamätám.
Keby tak vynovoasfaltovali cestu Jahodník-pod Veterlínom-k hlavnej ceste za Plaveckým Mikulášom, tá je v celkom zlom stave a na to, že je to značená cyklotrasa...

Viem že je to mimo tému :) ale tiež ma zaujíma cesta asfaltka Brezinky-pod Veterlínom, tá má pekné stúpanie.
Zjavne je to súčasť súkromného lesa, šade tabule zákaz vjazdu, asi preto tá cesta nie je značená ako cyklotrasa.

Bean

Mno, ci je pri rybarni zakaz, si teraz nevybavim, ale z Dolan hore urcite bol a uz je tam len stlp, na ktorom ta znacka volakedy visela. Inak asfaltka je tam stale povodna, len akosi tych aut stale pribuda. Neviem, ale uz si pripadam ako drbnuty (pardon), ked necham auto v Dolanoch a slapem az na Sklenu hutu pesi.

Vladvlad

Pri čítaní tohto článku ma to tiež napadlo ako prvé...
Osobne nevidím dôvod sa tam vyvážať autom, ale to asi nikde do lesa :)

Bean: tá nová asfaltka ide iba spred rybárne na Zabité? Do Doľán nie je spravená však?
A ináč sa čudujem, že kedysi nevyasfaltovali cestu zo Sklenej huty na Žliabky - to by bol pekný prechod z jednej strany na druhú (pre cesťákov, mtb je to jedno :))).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum