Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako na bežky

Diskusná téma Ako na bežky

Priatelia! Potreboval by som poradiť, ako mám začať s bežkovaním a aké si mám kúpiť pre začiatok bežky. Ďakujem.

Rudo

Ahoj Mario.
Dost siroko postavena otazka. Ale vseobecne: ak mas v bydlisku dobry bazar, treba zacat tam, da sa zacat aj s tisickorunackou. Ak mas ambicie turistu a nie "profika", doporucujem lyze s velkym zahnutim spici a s "perlickami". Ked sa na ne v obchode postavis, mal by sa dat pod viazanim prestrcit aspon papier. Inak su ti kratke (resp. makke). Drzim palce, zazitky pridu same. Urcite!

Mlieko

Urcite nezabudni na dlhe palice, pretoze tie su zakladom bezkovania. Na zahodenie niesu ani navleky proti snehu je to velmi dobra pomocka, ked bezkujes v terenoch kde nieje stopa. Tak vela stastia:)

Funttomas

Veru náročnejšiu tému si nemohol dať :-)
Dokonale prepracovanú tematiku lyžiarskej turistiky majú turisti zo Starej Turej na ich webe - kstst.sk$ret a pozri sekciu Lyže. Nájdeš tam množstvo info o bežkách (kúpa komplet výbavy, metodika pohybu, údržba…). Tam nájdeš absolútne vyčerpávajúce odpovede na všetky otázky o bežkovaní.
Na úplné začiatky odporúčam lacné lyže alebo ojazdené. Na učenie sú akurát, lebo potom nebudeš ľutovať v akom stave bude sklznica.
Bežky sú vynikajúce na udržiavanie kondície a dostaneš sa do prírody aj počas zimy.

LuboO

Lacne lyze mozno, ale nedoporucujem ojazdene, lebo budu preslapnute, a vtedy by ti neslapali nefungovali tak, ako maju...

Tomass

Viete mi niekto pomocť? Pocul som, ze na starsie typy viazani na bezky existuje viazanie aj k zadnej pate, je na to drazka z bohu topanky. Da sa to este niekde kupit???

Mirino

Tomass, kedysi dááávno som to mal. Pravdupovediac sa mi to neosvedčilo. Jednak si človek počas stúpania zvykol na volný pohyb päty a keď si to pred zjazdom pripol, tak bol problém rýchlo sa preorientovať na natvrdo pripnuté lyže. A druhak to držalo neveľmi pevne. Takže keď som počas zjazdu priplužil, tak sa topánka vyšmykla bokom. Vázanie samozrejme zostalo v zapnutej polohe a tým bránilo dosadnutiu päty do normálnej polohy. Výsledkom bol zjazd, kedy jedna polovica mozgu ovládala lyžu s pevne pripnutou pätou a druhá polovica toho istého mozgu riešila problémy s volnou lyžou, ktorá navyše ani nesedela ako mala. A to všetko sa dialo v teréne, v ktorom to nebolo jednoduché ani vtedy, keď fungovalo všetko tak, ako malo. To sú moje vlastné skúsenosti. Ale ak chceš, tak si to vyskúšaj sám. Určite nájdeš niekoho, komu sa to doma povaľuje.

Vilo

...v prvom momente som prečítal "Ako na Češky"... ;)

Fartman

To Vilo:Nepis blbosti, nikoho to tu nezaujima a vobec to nebolo vtipne. Ak si si nevsimol, tak toto je seriozny server o turistike.

Boro

Ja nechcem byť "seriózny". Môžem aj tak niečo sem-tam napísať???

Jonathan.sk

re Vilo:neviem ako na Češky, ale Poľkám chutí varené víno..... :-) ....

MárioV

Ďakujem Vám všetkým za tipy a názory.Ešte podumám a pokukám po obchodoch. A s Češkami to ide samo. Berú po Slovákoch.

Boro

Mario,práve teraz je na tránkach idnes.cz$ret v rubrike "Cestování" poradňa o bežkách.Tak sa tam mrkni.

Ondrejk

Neviete nahodou poradit dobry obchod na kupu beziek v Nitre?Myslim tym aby vedeli poradit, vyskusat ci mi bezky sedia no aj namontovat viazanie atd...Vdaka

Fujas

za mlynmi- ulica cs. armady pri kruhaci maly domcek to je pozicovna predaj a servis lyzi a beziek- jazdenych aj novych

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum