Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Trojmedzie RMS

Diskusná téma K fotke: Trojmedzie RMS

Kamenná kompozícia moderného umenia z roku 1992 na rakúsko-maďarsko-slovenskom trojmedzí. Od roku 2006 patrí areál sôch do chráneného vtáčieho územia Sysľovské polia, ktoré má chrániť vzácneho dropa fúzatého. Na miesto, v ktorom sa stretávajú hranice troch štátov sa môžete dostať po červenej značke z Čuňova. S príchodom jari sa však začína tokanie a hniezdenie dropov a až do konca júna tu ornitológovia prípadných návštevníkov nevidia radi.

Vladimir50

Ten priestor naozaj pôsobí chaoticky a zanedbane.
K sochám, ktoré zarastajú machom a trávou nenájde návštevník priamo na mieste žiadne informácie. Na internete len zmienku o tom, že vznikli v roku 1992 s ideou symbolizujúcou spolupatričnosť troch národov. Autormi sú vraj rôzni medzinárodní umelci.To trojmedzie tu dlhé stáročia - keď sme existovali ako Rakúsko-Uhorská monarchia, asi ani nebolo.
Sochy sú doslova "porozhadzované" okolo trojmedzia, ktoré má tvar písmena T, pričom nožička písmena T rozdeľuje Rakúsko (napravo) a Slovensko (naľavo) a nad vodorovnou časťou téčka je Maďarsko. Fotka je urobená z piatich záberov, ktoré som robil kúsok napravo od "nožičky", teda z Rakúska, preto vidieť na kameni O. Budova vľavo v dialke je maďarská budova na hranici a cestnom prechode z Maďarska do Slovenska, polia vzadu sú v Maďarsku a domy vzadu v diaľke, to je maďarská dedina Rajka.
Možno by viac o sochách na trojmedzí vedel Miro Svitek, on tieto miesta navštevoval ešte keď sme neboli v Schengene. Alebo cykloturisti z Cykloklubu Apollo, tí sa tam pravidelne na 1. mája stretávali.
Vraj aj napriek červenej značke je tam zakázaný vstup - vtáčie územie - tvrdil mi jeden známy, že ho odtiaľ vyháňal nejaký ornitológ, ale žiadne tabule so zákazom vstupu som tam po celej trase nenašiel.

FunTTomas

Kompozične na mňa pôsobí ten priestor dosť chaoticky. Možno by pomohol popis do foto, ktoré územie pripadá danému štátu, lebo mi to z foto nie je jasné. Jedine sa dá rozoznať rakúske "O". Trojmedzie SK-PL-UA na Kremnenci alebo trojmedzie SK-CZ-PL pri Hrčave pôsobí lepšie aj úprava okolia je bez zbytočných ozdôb.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma