Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prístrešok pod Sitnom

Diskusná téma K článku: Prístrešok pod Sitnom

AKTUALIZÁCIA: PRÍSTREŠOK ZANIKOL V ZIME 2021! V prípade núdze alebo v letnom období nám na prenocovanie poslúži v oblasti Sitna aj prístrešok, ktorý sa nachádza asi 200 metrov od hradu Sitno, približne 15 minút od vrcholu. Je síce malý a bez možnosti uzavretia vchodu, ale zdalo sa, že bol suchý aj vo vlhkom období.

Pavel Forgáč

Po prístrešku ani stopy. Pribudol len kolík so značkou zákaz kladenia ohňa. Viac-menej je jasné kto prístrešok zlikvidoval. Takže ďakujeme pánovi samozvanemu ochranárovi za kus dobre odvedenej roboty. Jedného dňa ty život všetko pekne spočíta :).

FunTTomas

Pavel: vďaka za informáciu. Článok som aktualizoval o upozornenie. :-(

Pavel Forgáč

tono - ďakujem, že si sem napísal jeho meno. Nemohol som si naň spomenúť. Celkom ma to hnevá. Keby to bola nejaká obyčajná útulňa, tak čer to ber (aj keď tiež by jej bola škoda) ale toto bol kus histórie tohto vrchu. Ľudia na Slovensku si nevedia nič vážiť a už vôbec nie históriu. Tak raz bohužiaľ aj dopadneme...

Tono

Pristresok pod Sitom postavil Jan Truchlik v polovici 60-tich rokov 20. stor. Ten sa po navrate z vazenia (bol "protisocialisticky zivel") zacal venovat archeologickemu vyskumu Sitna. Je unikatne nalezi posunuli poznanie lokality na vyssiu uroven! Pristresok mu sluzil ako archeologicka zakladna. Samozrejme, vzdy tam boli trampi, cundraci a vandraci vitany! Po jeho smrti uz sluzil len verejnosti. Archeologovia si vybudovali zakladnu pri hrade. Turisti pristresok viackrát opravili a veril som ze tam bude stat velmi dlho. Zial... velka skoda. Povrava sa vselico o jeho znicení, ale bez rukaplnych dokazov sa neda robit nic. Zial...

Jaro Flídr

Tak to je naozaj smutná správa. Spávali tam celé generácie Sitniancov.

Pavel Forgáč

Žiaľ mám zlú správu. Prístrešok niekto zlikvidoval. Ostala po ňom iba jedna drevená stojka pohodená neďaleko. Zvyšok zmizol nevedno kam. Už keď som išiel pred mesiacom okolo, tak som prístrešok od chodníku nevidel. Myslel som si však, že ho nevidím kvôli snehu. Dnes som však zistil, že zmizol. Je to škoda, pretože legendárne Áčko na Sitne tam bolo hádam skôr ako chata aj vysielač. Už aj v minulosti však boli problémy a počul som, že ho raz niekto prešiel terénnym autom. Neviem komu vadilo tentokrát. Ak máte niekto bližšie info kam prístrešok zmizol mohli by ste ho sem napísať. Celkom ma to zaujíma, pretože mám tušenie, čo za tým mohlo byť. Akurát nechcem len tak na niekoho ukazovať prstom.

Daulagiri

Šiel som nedávno okolo a nakukol som dnu. Všetko je v poriadku, vnútri tuším aj dve stoličky a nejaký matrac či čosi mäkké na ležanie.

Jjano

Bol som dnes pozrieť, prístrešok OK, trošilinku bordel, ale nič neriešiteľné. Dokonca aj nejaké drevo pri ohnisku.
Bufety na Sitne oba otvorené. Prameň na zákrute (350 m od prístrešku po asfaltke) stále pekne pramení.

FunTTomas

prístrešok v auguste stál. Nový bufet v Chate Andreja Kmeťa taktiež fungoval. Napriek horúčavám prameň pod Tatárskou lúkou i prameň na Grantoch tiekli Len prameň poniže Grantov bol vyschnutý.

PatriX

dneska 1.mája sme s tade došli , počasie krása ,3 studničky do 10 minút..takže krása zasa

Jjano

Ten prameň vyššie (v zákrute) je vydatne vydatný po celý rok :-)

Sifón

Len pre info: Prístrešok stále stojí, vyzerá byť stále vo veľmi dobrom stave. Dva pramene sú cestou dole k Vlčej jame cca 10 min. Jeden na zákrute, druhý nižšie, kúsok nad rampou, neviem však akú majú výdatnosť v letných mesiacoch. Chata A.Kmeťa je pomerne dôkladne zadebnená, po jej pravej strane je aj malá drevená chatrč v zúboženom stave, prespať sa však v nej nedá, keďže je očividne často využívaná ako toaleta.

Tono

Aj ja mam taky dojem, ze A-cko je oficialne miesto na prespanie na vrchole Sitna.

Jano

No, naisto to neviem, ale pokial viem, tak to miesto je ochranarmi nielen povolene ako oficialne miesto na prespatie, ale aj nimi udrziavane. Zistim podrobnosti a dam sem vediet.
Problematika zaradenia Sitna do 5. stupna ochrany je vecna tema a pokial viem(tiez neoficialne), tak ochranari sa chystaju preradit to do 4. stupna.

Lubo

Tak preco tam pristresok stoji?
Ak mas pravdu, tak je to prvotriedne ochranarske hulvatstvo. Povolime stavbu, nech mame kde kasirovat. Resp, je tu stavba, tak spravme 5. stupen ochrany, bude sranda. Ako moze byt vobec rec o najvyssom stupni ochrany, kde sa sustreduje tolko ludskej cinnosti ...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma