Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Turecký hrob

Diskusná téma K fotke: Turecký hrob

Lokalita stred. hrádku ,,motte,, (umelo navŕšený pahorok) pri obci Diviaky nad Nitricou. Lokalita sa nachádza v tesnej blízkosti cesty z Nitr. Rudna do obce Diviacka Nová Ves. V okolí sa nachádza dalších 7 hradov a hrádkov.

Tono

Ahoj Wallendorfer, urcite pridem na vychod, urcite sa tam velmi rad vratim! Vychod som navstevoval takmer cele 90-te roky 20. stor. Tarvil som tam kazdu volnu chvilku. Az som zacal pomaly dokonale hutoric. :-)
Vychod je fakt priam posiaty archeol. pamiatkami. Ja som sa hlavne zameriaval na stredoveke fortifikacne stavby, ale ani obdobie praveku (hradiska, pohrebiska, mohylove utvary a pod.) som nevynechal.
Vychod ma svoje specificke velke caro!

Wallendorfer

Ahoj tono, tak aj mna si podobne prekvapil zaujmom o take vecicky. Ak by si mal zaujem ist k nam na vychod, odporucam navstivit vyznamne -vychodoslovenske mohyly- svojho druhu jedinecne archeologicke pamiatky v europe. U nas na vychode su ich ale tisice,staci si len vybrat. :-) a su stare tisicky rokov..

Ind_jones

No ja ted hlavne zajdu do Klementina a pujcim si ten Habovstiakuv clanek:))ve Vlast. casopise. Maji tam i komplet Krasy Slovenska do r.1992,tak doufam, ze me nezklamou:))

Tono

Lubo. postupne hodim do GALERIE este najake zaujimave foto takychto lokalit. Tesim aj mna, ze tu je niekto, kto sa hlbsie zaujima o historiu, arch. a pod. ako ind_jones.

LuboO

No, vidim Tono, ze sa tu nasiel schopny sparingpartner s takisto sirokym a hlbokym prehladom o historii ako ty.:))

Tono

Ind_jones, vyraz ,,slachta,, v tomto pripade neber doslova, chcel som nejako pomenovat mocensku strukturu, ktora existovala. Kedze ide o tur. web, myslim ze to moze tak byt napisane.

Ind_jones

Je fajn, ze se tu objevila i ciste archeologicka pamatka! dodam jen pro zajimavost, ze stavbu hradku typu motte muzeme spatrit uz na tapiserii z Bayeux, ktera vznikla kratce po normanskem vpadu do Anglie (1066). Jedina vec, ktera je diskutabilni jsou pocatky "slechty"...ale to by bylo na dlouho:)

Tono

Lokalitu objavil archeolog Dr. A. Habovstiak a do povedomia odbor. verejnosti sa dostala vo Vlastivednom casopise z roku 1978, clanok Opevnene sidla drobnej slachty na Zap. slovensku.

Tono

Este detail. Preco sa to miesto vola Turecky hrob? Mnohe hradky ,,motte,, , kedze stali na umelo navrsenych pahorkoch, budili u ludi rozne predstavy. Najcastejsie ze ide o akusi mohylu nad hrobom. Tak aj tuna si ludia vymylseli, ze ide o hrob turka, ktory padol v boji a vojaci v prilbach navrsili nad jeho hrobom takuto mohylu. Podobne sa to traduje aj o hradku v obci Podhajska /poloha Tatarhanmos/, kde ale nejde o turkov, ale o tatarov.

LuboO

Super, skusim poluskat na nete, co sa ktomu da este zistit, ale asi toho vela nebude. Ale vdaka.

Tono

Tento hradok vznikol az v 13.stor. /lebo hradky u nas vznikali hlavne az po tat. vpade, teda s oneskorenim oproti zap. europe o cca 100 az 200 rokov neskor/. Pisomne pramene su skupe, ale cely okolity kraj patril rozvetvenemu rodu Diciackych, takze urcite na lokalite bolo sidlo niektoreho prislusnika rodu Diviackych. Je len otazne, ktory to bol. Rod Diviackych pochadza takmer s urcitostou este zo struktur slachty sformovanej v case Velkomoravskej rise. Takze aspon strucne som sa pokusil priblizit vznik a majitelov hradku.

LuboO

Tak klobuk dole pred tvojimi znalostami, mas to ozaj zmaknute... este tak vediet, kto tam v tom 10.-12. stor. zil, a co to boli za ludia, to by bola parada...

Tono

Ano, ten hradok /opevnene sidlo drobnej slachty/ stal na to kopceku. resp. na tom kopceku stala len drevena zrubova obytna stavba s palisadovym opevnenim. Kopcek bol obohnany este priekopou, ktorej cast sa dochovala na dlhsich koncoch kopceka. Kopcek vznikol umelo navrsenim zeminy - ide to hrad ,,motte,,. Hrady tohto charakteru vznikali v 10. az 12. stor. najma vo francuzku. K hradku patrilo pravdepodobne este hosp. predhradie, ktore zniclo polnohosp. vyuzitie prilahleho priestoru. V blizkosti cca 700 m na sever, v obci Jeskova Ves, na cintorine stal druhy hradok, z ktoreho sa dochovali kamenne zaklady veze a val. opevnenie. V Diviackej Novej vsi dodnes stoji mohutna blokova vezovita stavba dokumentujuca hradok, ktora je dnes sucastou kastiela. V blizkej Kostolnej Vsi stal tiez dalsi hradok. V nedalekom Dlzine, nad obcou sa dodnes dochovali zaklady mohutnej kamennej veze a opevnenia. Do arealu parti aj predhradie, val s priekopou. Odtial je pekny vzhlad na Rokos a cele Nitricke vrchy. No a nakoniec je to vseobecne znami hrad Bojnice. V Bojniciach, poloha Na Baste /Basta/, stal este jeden hradok, resp. pred. opevnenie hradu. No a na zaver treba spomenut aj opevnenie mestecka Bojnice, z ktoreho dodnes stoja mury a basty a brana. Nedaleko je Prepostska jaskyna.

STRATEG

Zaujímavé, ten hrad akože stál na tom kopčeku? Vždy som mal trochu inú predstavu o zrúcaninách hradov. Ktoré sú ďaľšie hrady v okolí? Som z Prievidze,

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky