Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Krorý je najvyšší vrchol Veľkej Fatry?

Diskusná téma Krorý je najvyšší vrchol Veľkej Fatry?

Väčšina zdrojov, snáď okrem mapy od SHOCart, kde je vo VF najvyššia kóta 1600m, uvádza, že je to Ostredok 1592m. Ja som na ňom tento víkend fotil západ a východ slnka a na pohľad som nedokázal odhadnúť či je to pravda. Ale doma z tracklogu mi vychádza, že kopček asi 350m na JJV od Ostredku (N48.8993 E19.0813) má ešte o pár metrov viac. O výškovej presnosti GPSka si ilúzie nerobím, ale výšky z večerného aj ranného prechodu sú takmer zhodné, akurát Ostredok má asi o 5m menej. Podľa mapy je tiež plocha vrstevnice 1590m na Ostredku zreteľne menšia, ako na tomto susednom vrchole, čo by pri porovnateľnej špicatosti znamenalo, že je vyšší. Má niekto podrobnejšiu mapu, prípadne tracklog s podobnými údajmi (letný chodník tento vrchol obchádza!), prípadne pozná niekto jednoduchý spôsob ako tie výšky overiť?GoogleEarth je úplne mimo, ukazuje max 1578m. (Požičia niekto na víkend nivelák, alebo 400m dlhú šlaufváhu? :)

Miro65

akosi sa zabudlo na Máriu Magdalenu 297 mnm v Borskej nízine/pahorkatine, a dalsie :Dubie-Vtáčia hora/Šarišská vrchovina...
údaje z UGKK/GKU v štatistickej ročenke SR

Rast

v mapach je vyssia kvota uz davno vyznacena, nechapem, preco sa to roky ignorovalo a teraz sa objavila amerika...

Knor

Kurna, a najvyssi vrchol Slovenskeho Krasu nezaujima nikoho! Je takmer kilometer juzne od Matesovej skaly, na ktorej je geodeticky bod. Na najvyssom vrchole ktory je o cca 10 m vyssi geodeticky kamen nie je.

Lukas

Ja som to iba tu pripomenul. Ale myslím, že nieje nutné hľadať nový názov, stačí posunúť kótu s aktuálnu výškou na turistických mapách.

Vrana

Sorry ale toto je uz onania co sa robi okolo jedneho kopca. Kazdy na to desatrocia kaslal az sa iniciativy chopilo KST. Teraz sa budu roky natahovat ako sa ma vlastne ten hrb volat. A pritom o nic nejde.

Podla mna by mal mat pravo ho pomenovat tot Lukas. Prvy na to upozornil :-)

MisoB

Mirino (aj ostatní) - vydržte chvíľku, dostali sme podklady od najzaiteresovanejšieho človeka a v piatok vyjde článok.

Rdbb

Flochová podobne s tým zameraním 1316,9, keď nejaký ten výškový meter naviac iste cca 100 m na juh od neho. Ale na rozdiel od Odstredku-Pustolovčej zameraný bol iba ten. Len iste k novému názvosloviu tu nemá prečo dôjsť.
Tých prípadov je viacero, napr. zameranie Chabenca 1955,0 mnm nie je najvyšším (tu cca 130 m na JV je tiež o nejaký ten meter vyššia nadmor. výška), no je to tiež o praktickejšom bode v rámci trigonometrickej siete ako zrovna ten najvyšší bod.

Vrana

tak sme sa dockali :)

Dalsia v poradi bude Flochova ? Najst tam najvyssi bod nebude asi lahke :)

Phalike

Kukni forum pod fotkou ktoru linkoval bikemartin ;)

Mirino

A možno by nás viacerých zaujímalo, odkiaľ sa zobralo pomenovanie doteraz bezmenného "kopčeka"? Nikde nepublikovaný miestny názov, alebo azda náhla invencia geodeta? Nikto nevie?

Lukas

No výborne, snáď sa aj chodník vychodí po hrebeni, na biku to bude pohodlnejšie ako ten hlboký traverz.

Miro65

niekedy je to o ťažšie že neviete presnú hranicu celku, ale napr. už dnes je asi každému jasné že Mária Magdaléna 297 m.n.m je najvyšší kopec v Borskej nížine, je tam vraj postavený aj nový vysielač. Určité nezhody sú ešte v kotlinách , vrchovinách a pahorkatinách napr. Šarišská vrchovina uvádza Vtáčiu horu, ale vrchol juhovýchodne od obce Široké Dubie má výšku 717 m.n.m

MatusM

Tak aj ja som si predvčerom naživo vyskúšal tento experiment s GPS:
Po nakalibrovaní prístroja na oficiálnom Ostredku na jeho výšku 1592m som sa prešiel na jeho "južný vrchol". GPS ukázalo 1594m :o) zaujímavý paradox!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum