Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Krorý je najvyšší vrchol Veľkej Fatry?

Merhorn

Ako som uz davnejsie v kltoromsi vakne pisal. Ostredok nie je najvyssim vrcholom, je nim niekolko metrov od oficialnej koty bezmenna vyvysenina, opisoval som tam aj akym meranim - optickymm aj pomocou gps som to overoval. Ma cca o 5m viac ako Ostredok.

Vrana

Tak som sa vcera potuloval po vrcholoch Ostredka (okrem ineho) a mozem potvrdit, ze juzny vrchol je naozaj o trosku vyssi. Moze mat tych 1595 m ako spomeninal IvanB. Nie je na nom ziadna geodeticka znacka a najvyssi bod pohoria je zrejme navrsena mala kopka kamenia zarastena travou. Zimne tycove znacenie ide cez obidva vrcholy, letny chodnik juzny vrchol podchadza.

Tymto chcem podakovat Lukasovi za vyborny postreh. Vdaka nemu som na siesty pokus stal na najvyssom bode Velkej Fatry ;-)

Boro

MišoB- je to normálny postup v kartografii, že ak sú vrstevnice príliš nahusto aby mohli byť volne odčítané z mapy, v takom prípade sa niektoré vynechajú a je treba sa orientovať podľa hrubších vrstevníc. Ako som tu už písal, Shocart používa 10m vrstevnice, pretože bol prvoradne orientovaný na českú krajinu, ktorá má len zriedka také strmé stráne aby na mape prišlo k nečitateľnosti. Avšak slovenské kopce majú často oveľa strmší priebeh a tak tu k nečitatelnosti vrstevníc á 10 m naozaj prichádza. Preto aj KST vo svojiuch mapách z Harmanca používa 20m vrstevnice a aj napriek tomu prichádza ešte v niektorých úsekoch k vynechaniu vrstevníc a potom je tiež treba čítať až hrubé čiary vrstevníc , v týchto mapách ohraničujúcich 100 m výškový rozdiel.

Lukas

Tato kota je chybna na prvy pohlad, ale vdaka nej som si zacal podrobnejsie vsimat vysky ostatnych kopcekov a objavil som (aspon pre seba) aj najvyssi vrchol pohoria, Juzny Ostredok 1595m :)

MisoB

Samozrejme mam na mysli tu kotu medzi Frckovom a Kriznou.

MisoB

BTW ked si odratas vrstevnice od vyznacenej 1500, je evidentne, ze po tu kotu 1600 ich ani nahodou nie je 10... Ale to, ze medzi 2 hrubsimi (u SHOCartov po 50 m) tych vrstevnic obcas nie je prislusny pocet je tiez fakt :(

Lukas

Jasne, je to podobne ako napr. Rysy (2499 a 2503m tusim), ale to nieje najvyssi vrchol celeho pohoria (ale len nejakeho Polska:) A ten vyssi vrchol je na Slovensku, preto asi nieje tak zaujmavy.

Vrana

Juzny vrchol Ostredka moze byt trosku vyssi, ale nejaku tragediu by som z toho nerobil. To ze je ako najvyssi bod oznaceny severny vrchol pripisujem tomu, ze na vrchole zacina zelena znacka. Bol by tam aj tak potrebny smerovnik a takto sa zabili 2 muchy jednou ranou ;-)

Lubo

Pozrel som do novych dat, ktore co nevidiet zverejnime na mapy.hiking.sk
A cuduj sa svete, kota 1600 tam uz nie je a je nahradena kotou 1560. Bola to teda chyba kartograficka a problem je vyrieseny :-)

Lukas

Tie 3m navyse skutocne dolezite niesu, ale je zaujmave, ze udaj, krory sa uvadza vsade, nemusi byt celkom pravda. Akurat taky co potrebuju odvsadial vrcholovku, mozu nanu teraz aplikovat SHIFT+DEL a liezt na Ostredok znova :)

Lukas

Teraz myslis ten juzny vrchol vzdialeny 400m? Mne sa vysvetlenie IvanaB zda celkom logicke, z koty 1592 je lepsi vyhlad a ten pradavny geodeti dost potrebovali.

PeterO

Aj podla stranky geoportal.sk vyzera byt ten vrchol vyssi ako Ostredok.
Zeby vsetky mapy kopirovali od niekoho chybu ?

Lukas

A zahadu uz vyriesil IvanB (juzny vrchol 1595m). Kota 1600m je este o kusok dalej a je to blbost na prvy pohlad.

Lukas

Kremnicke vrchy mi ani nespominaj, raz som hladal vrchol Flochovej asi hodinu a odisiel som z dlhym nosom... :(

Vrana

2 lukas: a ked vyriesis tuto zahadu, dalsia nemenej zaujimava je najvyssi bod Kremnickych vrchov ;-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum