Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistické mapy z 80-tych rokov

Diskusná téma K článku: Turistické mapy z 80-tych rokov

Páčia sa vám viac mapové diela VKÚ či Shocartu? Uprednostňujete atlasy alebo klasické mapy? V osemdesiatych rokoch minulého storočia boli podobné otázky zbytočné. Mapy sme mali od jediného výrobcu - Slovenskej kartografie. Pozývam vás na malú prehliadku desiatich, dnes už historických letných turistických máp.

Jjano

George, a prečo si tým Malým Sokolom tak posadnutý, že ním tak spamuješ fóra?

Radog

george - ja taku mapu samozrejme mam ale neposlem ti ju lebo ty ako tak citam by si bol schopny ju pouzit a riadit sa nou !

Svatopluk stepanek

pre jano: sprievodce dajamy su skvele technicky - vzdialenosti, casy, vyskovy profil trasy. to nema paru. ale suhlasim, ze tie stare boli lepsie v tom, ze popisali CELU oblast. bolo to vzdy take "opus magnum" cize "velke dielo" - zahrnalo naozaj vsetko

Tono

Clovece fakt parada Sabatier... kukal som oblast B. Stiavnice a nasiel som vela zaujimveho, co uz davno nestoji, ale co si este ja matne pamatam!

Sabatier

stare mapy su super vec, tiez opatrujem par hodnotnych kuskov. zaujemcom odporucam web oldmaps.geolab.cz , je tam mnozstvo hodnotnch veci z uzemia ciech a su tam mapy reambulovaneho tretieho vojenskeho mapovania aj zo slovenska v mierke 1:75000 ( oldmaps.geolab.cz/map_region.… , v nastaveniach si zmente velkost vyrezu mapy), velmi zaujimave pozriet sa do historie toho ktoreho miesta, su tam mnohe zaujimave veci, napriklad zaniknute lesne zeleznicky, mlyny, banske diela...
Dalsou zajujimavou vecou je prve a druhe vojenske mapovanie z konca 18 a prvej polovice 19. stor. uzemie Slovenska digitalne spracovali madari a vydali ich na cd ( arcanum.hu$ret ). Mam digitalne verzie, neviem ako je to s autorskymi pravami takto starych veci, mozno by z toho tiez mohol byt zaujimavy clanok, pohlad na nase hory predtym nez tam zacali chodit turisti :-)

M@tus

Nemá niekto mapu okolia Žiliny v mierke 1:25000 ???
Hlavne aby tam bola vyzobrazená časť martinské Hole, Minčol, Turská Dolina...

JarinoM

Ja mám doma z r.1980 mapu Vtáčnika a Kremnických vrchov a ohromne sa mi páči,že má zo štyroch turisticky atraktívnych vrchov zobrazené výhľady s kompasom a smermi okolitých kopcov a miest. Dobrá pomôcka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov