Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Medvede už nespia

Lubo

Myslim ze by sme im nejakych zopar kusov mohli kludne venovat :-)

LuboO

Ked pred par rokmi nelegalne prekrocila medvedica hranice pri Javorine, tak na Morave skoro vyhlasili stanne pravo a povolali armadne zlozky...:)))

RASŤO

Rasťo,
to je práve naša (Slovenská) výhoda, že zväčša s medveďmi dokážeme žiť vedľa seba takmer bez problémov. Na druhej strane „bulvárne“, resp. komerčné médiá sa idú priam pretrhnúť za každou senzáciou spojenou s veľkými šelmami, pri ktorej pretečie čo len kvapka krvi. Medvede a aj ostatné veľké šelmy sa prirodzene šíria svojimi tradičnými koridormi na západ na Moravu. Len my, ľudia zvyknutý na hnusný a odporný konzumný život, im do cesty staviame prekážky (rýchlostné cesty a diaľnice aby sme sa čo najrýchlejšie dostali k cieľu svojho „konzumu“) na ktorých ich čaká neľútostná smrť pod kolesami 40-tonových kamiónov. Ešte som na žiadnej diaľnici na Slovenku nevidel zriadený nadchod pre voľne žijúce zvieratá, ako je to bežné v „západoeurópskych“ krajinách či dokonca v Maďarsku. Vybudovať ich by to boli peniaze navyše, ktoré nik v podobe cestnej dane či diaľničnej známky nezaplatí (tie migrujúce zvieratá zatiaľ asi nie sú pre nikoho dôležité).

Tono

S tym komercnym zovotom dnesnej doby mas Rasto svatu pravdu.

Sedlo

Člověk je bohužel největší zlo, které mohlo naší planetu potkat. Díky ekonomické chamtivosti, nenažranosti a bezohlednosti zmenšil biotopy, na mnoha místech přerušil přirozené migrační biokoridory. Aktuálními příklady je u vás automobilka KIA v Tepličce nad Váhom a úplně novým je výstavba automobilky HYUNDAI u nás v Nošovicích na Ostravsku. Bydlím nedaleko a když vidím tu zkázu, je mi z toho hrozně.
Prohlédněte si video, jak mezi obřími bagry a nakládači pobíhají zmatená zvířata !!!

aktualne.centrum.cz/…/clanek.…

Sedlo

Rasťo, tvoje videa jsou opravdu unikátní. Klobouk dolů před takovými záběry. Natočit divokou kočku nebo vlky je opravdu něco neskutečného. SUPER !!!

Ondro_RK

kossuri,
o tom čo píšeš som čítal v českom Outdoor časopise - 5/2006. V Čechách si posledného medveďa zastrelili na Šumave v r.1856 a na Morave sa udržal do r.1887. Až teraz sa medveď hnedý vracia aj k našim západným susedom - v Moravskoslezských Beskydech moniturujú 5 medveďov, ktoré sa tam dostali zo Slovenska.
No a na Slovensku dosahuje populácia medvedíkov 700 kusov.

Rasťo

700 medveďov?
No je podľa mňa veľmi hrubý odhad os stola. Nie som si istý že ich je tu až toľko. Nikto ich zatiaľ spoľahlivo nezrátal.

LuboO

No, podla mna je 700 medvedov hruby odhad, ale smerom dole, pocul som, ze sa ich na SK vyskytuje okolo 850 kusov, vraj 2x viac, ako je normovany stav.

Rasťo

Ide víkend...
práve balím kameru a veci na 2 dni v horách. Konečne sa po mesiaci niekam opäť dostanem! Som zvedavý, koľko chlpáčov cez víkend nafilmujem? Skúsim stredné Slovensko moju obľúbenú Poľanu. Ak máte niekto niekde inde „istý“ typ na macka, rád tam zájdem :-)

Ondro_RK

či 700 alebo viac medveďov neviem - čítal som, ale že sú ozaj premnožené - len dúfam, že ja nikdy žiadneho nestretnem...
Rasťo, nie si Ty ten expert, čo sa naháňa na Slovensku za medveďmi? Raz dávali v telke v správach, že niekto taký vyhľadáva v prírode medveďov...

Ondro_RK

...jáj, ale to nebol kameraman, ak sa dobre pamätám... ;-)

LuboO

to bola chodiaca doplnkova vyziva pre zdraviachtive medvede, aj s siestimi vitaminmi...

Rujir

@Rasto: Tak jeden medved sa traduje, ze byva niekde pod Chatou pod Suchym. Dalsi v okoli Klaku vo Velkej Fatre. Ale o tych urcite vies. Osobne som nemal stastie ani na jedneho, ale uprimne povedane mi to ani velmi nechyba. :-)

LuboO

V Bienskej a prilahlej Suchej doline v Kremnickych vrchoch by si mal stastie urcite, to je zicher...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov