Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Pred Pernekom

Diskusná téma K fotke: Pred Pernekom

Pohľad od hlavnej cesty na obec Pernek. Obec mala k 31.12.2008 838 obyvateľov, patrí do okresu Malacky. Pôvod názvu obce má rôzne vysvetlenia, napr. meno Pernek je odvodené od perunek, miesto, kde sa obetovalo bohovi Perúnovi. Alebo od nemeckého pomenovania medvedí kút – Bareneck, ktoré Slovania vyslovovali Pernek. V obci sa nachádzajú zvyšky rannouhorského hradu v lokalite Hradisko (336m) http://hiking.sk/hk/fo/2688/pernek_hradisko.html Obec v minulosti známa ťažbou zlata, striebra, pyritu, antimónu. Antimónové bane boli v prevádzke ešte počas I. svetovej vojny, bola to veľmi žiadaná surovina hlavne počas vojnových období, antimón dodáva pevnosť oceli. V roku 1917 spoločnosť Klímove banské a hutné závody postavila lesnú úzkokoľajku pre dopravu suroviny z baní do továrne pri zastávke a nákladisku Pernek. Bola asi 6 km dlhá. V dôsledku povojnovej krízy bola v roku 1922 ťažba v baniach zastavená a v roku 1924 firma zlikvidovaná a železnička tiež. V súčasnosti je jej trasa pekne viditeľná, pretože po nej ide žltá turistická značka z Perneku do sedla Javorina. V spodnej časti až po smerovník Staré bane je pekne vidieť jej trasu a príjemný profil. K panoráme: zľava kopec Pleš (471m) ďalej dole kopec Hradisko (424m) nad ním Čmeľok (709m) s viditeľným vojenským vysielačom na vrchole, napravo kopec Jastrabník (543m) s pútnickým miestom Tri kríže nad modrým obilným silom. Časť textu voľná citácia www.pernek.sk. Doplňujúce info o lesnej železničke napr: http://www.rail.sk/arp/slovakia/history/h413.htm a http://www.mineraly.sk/files/hist/100-200/167_banska_zeleznica_pernek.htm Pohľad z tejto strany je pre mňa vždy zaujímavý, pretože nie je v podhorí Malých Karpát toľko obcí, ktoré pôsobia až takmer "horským" dojmom, "mohutná" vyúsťujúca dolina, "vysoké kopce", ťažko sa to opisuje, ale z môjho pohľadu je to iné ako na okolí :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky