Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Posledná pevnosť

Diskusná téma K článku: Posledná pevnosť

V tomto roku bol dokončený projekt, ktorého výsledkom je film Strážca divočiny a kniha Posledná pevnosť. Autormi knihy sú ekológ Erik Baláž, aktívny člen Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, a biológ Bruno D'Amicis, člen Medzinárodnej ligy ochranárskych fotografov. Podľa svojich slov strávili stovky dní v tatranskej divočine, aby zachytili autentické príbehy, ktoré sa v nej odohrávajú, a vyzdvihli jej význam. Keďže ide o knihu, ktorá je zaujímavá aj pre turistickú verejnosť, v nasledujúcich riadkoch sa vám ju pokúsim bližšie predstaviť.

PaliT

Áno, aj prvé Barabášove filmy som videl najprv na ORF...

PaliT

U vás chodí Ježiško nejako skoro, nie?

Peter61

"Nová divočina. Ako zázrak z dávno zabudnutej minulosti sa vracia do Európy krajina nedotknutá človekom, plná zubrov, medveďov, vlkov a iných nádherných zvierat. Vo východných Karpatoch ju objavujú Juraj Lukáč, Erik Baláž a ich kamaráti z Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk. "
tyzden.sk/…/nova-divocina.html

Rc

sanco pred 20timi rokmi boli velke pocty medvedov v inych castiach slovenska (a dovolim si na zaklade skusenosti tvrdit ze ovela vacsie pocty ako su teraz niekde v tatroch) a tento ako hovoris "abnormalny" jav nebol nic vynimocne. skratka ked sme medvedom vyzbierali vsetky maliny a cucoriedky, prisli hladat potravu dolu. ale je aj pravda ze aj vtedy sa strielalo a strielalo sa dovtedy kym bolo co... aj ked tam bol uz len jediny kus, bolo treba strielat...

Sanco

pán Baláž, samozrejme, že nechodia v meste do kina, alebo do krčmy. Samozrejme, že hľadajú potravu, ale prečo ju nehľadajú v lese ? Prečo sa tento abnormálny jav nedial pred 20-timi rokmi ? Odpoveď je v podstate jednoduchá. Je to dôsledkom toho, že v lese si potravu hľadajú silnejšie jedince, ktoré vytlačili práve tieto prímestské jedince do pre nich neprirodzeného prostredia. Riešenia, ktoré navrhujete nič neriešia, akurát by zvýšili agresivitu týchto prímestských jedincov. Treba si najprv priznať, že lokálne sú proste medvede premnožené a následne potom treba pristúpiť k riešeniu tohto problému. Takže, že by predsa len medvede v Malých Karpatoch ? :-)

Miso.K

Dosť zjednodušený pohľad na vec, ale kus pravdy na tom je.Tým nechcem obhajovať ŠOP, ktorá v problematike medveďa ako takého len hibernuje ...

Rc

aj ja si myslim, ze keby si statna ochrana prirody plnila svoje povinnosti tak ako ma, neboli by pravdepodobne ziadne problemy s medvedmi ci vlkmi, ci besnymi liskami. len polovnici a drevorubaci by boli zasa pravdepodobne nespokojni...

Erik Balaz

Nemyslim, ze by som si odporoval. Medved nezabija mladata tym samiciam, s ktorymi sa paril. Mladata nepozna, no samice ano. Aj ked si nemoze byt isty ci je otcom vsetkych mladat, radsej neriskuje a nezabija mladata tych samic, s ktorymi sa paril.
Co sa tyka "vstupu medvedov do miest a obci" tak jediny dovod preco sa tak medvede spravaju je potrava.Je potrebne identifikovat rizikove lokality a zabezzpecit ich dobrymi kontajnermi alebo v niektorych pripadoch mozno aj oplotit kukuricne pole, ktore je medzi lesom a obcou elektrickym oplotkom.
To by mala robit Statna ochrana prirody. Ta si bohuzial tuto funkciu neplni, pretoze na to nema vybavenie a a ni podporu nadriadenych.

Tigervegetarian

Erik, neodporuješ si trochu? Napísal si (16:07) že z pohľadu evolúcie nemá zmysel aby medveď zabíjal svoje mladé. No ak ich nevie rozoznať, ako si napísal v prvej vete, tak potom pravdepodobnosť že zabije vlastné je rovnako vysoká ako že zabije akékoľvek iné. Moc sa v zvieratách nevyznám, ale matne si spomínam že v nejakom dokumente bolo čosi také že aj svište, keď je tuhá zima zabijú mladé (aby ostatné prežili?). Sanco, do Malých Karpát nie. Potom sa tam budem báť chodiť stanovať. A nebude im tam teraz priteplo? Treba im rozdať kondómy a naučiť ich nech sa naučia konečne poriadne samoregulovať. :-) Ešte som si spomenul ako v tom Kanadskom dokumente ukazovali kontajnerové medveďa. Strelili do neho gumený projektil, a maco pálil ako namydlený blesk. Ale že vraj v USA to robia tak že kontajnerového medveďa pri vstupe medzi domy zastrelia. Dosť rozdielny prístup, čo je lepšie?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma