Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rusko - Elbrus expedícia 2010

Diskusná téma K článku: Rusko - Elbrus expedícia 2010

Elbrus (Eľbrus) 5 642 m n. m., je najvyššia hora Ruska. V súčasnej dobe sa geografovia prikláňajú k tomu, že severný Kaukaz je na hranici Európy a preto je Elbrus aj jej najvyššou horou. Píše sa dátum 8. 7. 2010 a začína sa prvý deň pôsobenia expedície - Boys Elbrus Expedition 2010 na Kaukaze. Začíname sa zoznamovať s okolitým svetom, učíme sa, ako vyjednávať lepšie ceny a všetko to ide tak nejako samo, plynule.

Vrana

Cinka ostala hore ? Reku keby si chcel niekto na vrchole zadrepovat :-)

Jonathan.sk

Jak je to možné, že tam ešte ľudí nevozia na vrtulníkoch?

Peter61

Pitr, Eric - v clanku by IMHo stacila jedna strucna veticka k aklimatizacke typu "po stite X ( 3784 m) a snehovom krtinci Y ( 4321 mnm) sme sa vybrali na stit Z" . Ziadne metodicke vygrcky o tom, ze si treba vediet obuť mačky a keď je dakomu blbě, tak prášiť dole. Ak dakto zopakuje postup podľa prvej vety, tak si tie mačky a postup vyskúša na "expedícii".

Eric

Díky za info.
Hej videl som fotky a jediné čo mi na tom vadí je práve ten traffic, ktorý je tam povestný, bohužiaľ. Síce aj na Studli je povestný a my sme si vybrali také podmienky, že sme na ňom boli okrem dvoch ďalších bláznov sami :)))

Pitr

Áno išli sme "normálkou" v sprievodcovi písali, že je to zaistené lanami a že je to easy. No skutočnosť bolo úplne iná a v sprievodcovi nenapísali viac podstatných vecí.
A nakoniec sme nevyšli až hore, skončili sme pod poslednou platňou, nie že by to bolo až tak náročné ale nemali sme už čas. Bežali sme na lanovku a pred nami bol riadny trafic, takže sme tam "nechali batoh" a niekedy sa preň musíme vrátiť.

Na Glockneri som bol 2x ale ani raz cez Studlgrat. Takže ťažko porovnávať, ale určite je to viac vzdušné a morálové, pod sebou máš niekoľko stoviek metrov prázdnoty.

Eric

No prave, zaujima ma to ci by to vedel niekto porovnat napriklad s takym hrebenom Studlgrat na Glockner, alebo nieco podobne.

Vrana

Dent du Geant? To uz nie je len tak ;-)

Eric

pitr, sory za offtopic, ale neda mi to, isli ste na Dent du Geant normalkou z juhozapadu cez Burgenerove platne?

Pitr

Áno ľudí čo chodia do Álp na vyššie hory, nad 3500 je pomerne dosť a to je dobre, nakoľko každou túrou sú skúsenejší. A takíto ľudia už vedia ako sa pripraviť na vyššie ciele. Poprípade sa ešte opýtajú napr. aj tu v diskusii.
Samozrejme, že nájdu sa aj extrémisti, ktorí boli najvyššie na Kriváni a chcú ísť do vysokých hôr, ale buď ich niečo potom odradí alebo tam dopadnú veľmi zle.

Vrana ja takisto pred výstupom na 4000-ku robím aklimatizačku na nižšej 4-ke. Napr. na Mt. Blanc sme sa aklimatizovali na Dent du Geant a aj na Mt. Blanc du Tacul. Myslím, že to robí väčšina ľudí.

Vrana

2 pitr: pri prvom vilete do Alp som bol s "cestovkou". Odvtedy do hor uz len na vlastnu past.

Vrana

Za seba mozem povedat, ze aj na vyssie a tazsie 4-tisicovky sa radsej aklimatizujem na nizsich 4-kach. Nikdy by som nesiel napriklad Mt.Blanc, Weisshorn, Matterhorn, ... bez aklimatizacie na minimalne jednom nizsom kopci.

Eric

Ale o com je tato debata? To by potom tie clanky vyzerali. Napisem tri riadky o tom, ako som vyliezol nejaku stenu a k tomu musim pripojit elaborat ako sa standuje, isti, dobera, spusta, zaklada??? Ste normis? Kazdy kto ide do hor, ide na vlastne rizoto, dokonca aj ti, co idu s cestovkou. Je v jeho zaujme, aby si nastudoval co je potrebne, pripadne,, aby isiel s niekym skusenejsim, ktory mu tie skusenosti preda. Snad nechcete, aby teraz v kazdom clanku, kde sa hovori o ladovcoch bolo popisane, ako sa nasadzuju macky, ako sa v nich chodi, ako sa brzdi pad do trhliny a podobne, ved to je smiesne. Inak, ked uz ste to otvorili, myslim, ze celkom dobre je tato problematika popisana v poslednom Hudy c. 12 (na rozdiel od ineho bohuzial) tu: hudy.cz/…/info-hudy-noviny.ht…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma