Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Esbit – varič na pevný lieh

Diskusná téma K článku: Esbit – varič na pevný lieh

Pevný lieh a jeho využitie na varenie v outdoore patrí v očiach mnohých dnešných turistov do rubriky "stopy nedávnej minulosti" a zanecháva podobnú nostalgiu ako červené podkolienky, pumpky či kletrák. Že to úplne tak nemusí byť, a že sa stále nájdu výrobcovia, čo veria v prítomnosť aj budúcnosť pevného liehu, som sa presvedčil po tom, ako mi na redakčnom stole pristál varič na pevný lieh od firmy Esbit.

D'Ady

nemecky ESBIT je o nieco kvalitnejsi ako tie nase :) aj co sa tyka varica aj pevneho liehu. Napriek otmu mam doma este takych varicov asi 5 a za pol krabice od topanok pevneho liehu... Pevny lieh je dnes nehorazne drahy a v kombinacii s jeho nevyhodami (navlhnutie, prskanie) uprednostnujem lieh tekuty. Idealny je kombinovany varic Vařík (vid cl. na svetoutdooru svetoutdooru.cz/…/?107612-pop…. Pri minus 15 komfortnejsi ako "bezny" plynak. :D

Tomky

Esbit - pevny lieh, daju sa kupit aj tenke 4g tablety. Vynika hlavne kvalitou, na rozdiel od neznackovych, ktore zle horia a zanechavaju vela zostatku aj nezhoreneho. Nebalene tablety neskladovat v nadobe na varenie! Uvedeny varic je velmi tazky a preto neposkytuje vyhody minimalnej hmotnosti pevneho liehu.Vynikajuca je titanova trojnozka 10g + mini zavetrie z plechovky od piva. Na vikendove akcie pri pouziti dehydrovanej stravy je to najlahsia moznost. Na to sa nechyta ani najlahsi plynovy varic 47g s mini kartusou 180g. Pevny lieh sa vdaka hmotnosti bezne pouziva pri adventure race.

Meky

Aj ja mám doma tento varič a sem tam-z nostalgie si aj kocôčku pevného liehu v ňom zapálim.Fascinuje ma tá "vôňa" pri ktorej sa mi vybaví množstvo nádherných spomienok z mladosti.

Hasty

ono aj ten nehoriaci lieh nie je prave najvonavejsi :) a myslim, ze sa este v armysopoch stale predava aj lacnejsia verzia od ceskeho Yete za 70kc
nicmenej je to len nudzovka do bivaku nez lacnejsia nahrada plynoveho varica

Igor STRHÁRSKÝ

Čuchové 'spomienky' sú v pamäti uložené oveľa intenzívnejšie, ako ostatné. Dôkazom je aj to, že už po prečítaní nadpisu sa mi hneď vybavila typická vôňa (či zápach?) horiaceho pevného liehu :-)

Zilla

aj ja som mal taký varič, prsne, ako píše Boro...

Sona

Tiez mam doma odlozeny takyto stary varic z mojich turistickych zaciatkov, ako spominas, Boro. Raz mi lieh asi navlhol a na ubytovni mi takyto prskajuci kusok odletel na zaclonu, tak sme rychlo hasili :) Zhorel len prilahly mikrotenovy sacok.

Boro

Takéto variče, lenže v tom pôvodnom prevedení, mám doma dva.Staré prevedenie, ktoré sa u nás predávalo a ako viem, ešte aj niekde predáva, nemá žiadne otvory v dne a ani tie výrezy ktoré potom tvoria akési nožičky. Dnes ich používam zriedka. Kedysi sa pevný lieh predával v krabičke, ktorá presne pasovala do variča . Keď sme na variči dovarili, jednoducho sme ho zavreli aj s horiacou tabletou a tak sme ju uhasili. Pevný lieh má ešte jednu nepríjemnú vlastnosť, že keď zvlhne, tak prská okolo seba drobné horiace kúsky. A variču sme hovorili "malý trampský kamínka",a to potom, čo ich raz takto nazval jeden český tramp.

Lubo

Nazvoslovie som konzultoval s cerstvou doktorkou chemie a nasou autorkou Adushkou :-). Dal som nakoniec prednost medzinardnemu oznaceniu.
Zaujimavostou je, ze Google zo slovenskych stranok vrati 328 vysledkov pre hexamin a 139 pre urotropin. Vsimol som dalej, ze v CR je nazov urotropin ovela ovela pouzivanejsie. Trioxin som tymto sposobom neskumal :-).

M.suchy

Hexamin je na Slovensku ovela znamejsi pod nazvom urotropin.
Trioxin je trimer formaldehydu. Ludia z lekarskeho prostredia by ho mali poznat, je to ten biely prasok, ktory sa uklada na dne starych flias a preparatov obsahujucich formalin.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma