Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Fotopasce na medvede

Miso.K

Merhorn, áno toto by tu mali robiť hlavne organizácie na to určené. A robia? S akými výsledkami?
Malá Fatra je síce malá, no nik nevie koľko medveďov tu žije práve vďaka absentujúcemu výskumu ...

Merhorn

cital cital rasto, v rychlosti som to ale len prebehol musim sa priznat.Vies ja ti naraz citam niekolko knih a clankov takze niekedy a niekedy aj dost casto sa stava, ze si nieco nevsimnem aleboa to este castejsie proste roztrzitost, to je moje velmi silna/slaba stranka :)

Rbr69

Brano a cital si vobec tento clanok? Cely odstavec tam je o tom co je fotopasca a ako funguje ... mimo ineho
"Fotopasca môže byť nastavená do režimu fotenia jednotlivých snímkov, prípadne krátkych videosekvencií. Cez deň robí farebné snímky, v noci, keď využíva neviditeľné prisvietenie infračervenými diódami, sú zábery čiernobiele." atd atd ... takze informacie ako funguje fotopasca su tam ... ale isto je Miso rad Tvojmu podrobnemu zaujmu o tuto problematiku ... ja len na margo faktov, ze to tam je uvedene

Merhorn

Ahoj miso, dik za odpoved, co si napisal asi bude tak ako pises, si urcite v tom co pises odbornik, urcite viac ako ja :)
Ale k veci. Pises o do istej miery klasifikacii a zaznamenavani poctu jedincov, ich stav(aj vzhladom na velkost)..., nie je toto ale vlastne ulohou lesnikov a roznych ekologov, pohybujucich sa v terene, NP MF asi nie je az tak rozlahle uzemie aby sa nevedelo kolko kusoch a akych medvedov zije v tom ktorom kute. Kolko mimo ine zije vlastne medvedov v NPMF miso?
Ak to umoznuje aj videosekvencie a moznosti nastavenia ktore uvadzas je to len plus pre dane zariadenie a urcite to rozsiruje jeho moznosti. Instalacia fotopasci do oblasti kde medvede povedzme pravidelne sposobuju skody je urcite uzitocna vec a chapem problemy s cenou pri obojkoch, to som odzaciatku predpokladal, ze bude hlavny problem. Preco vlastne myslis, ze ostatne uzemia nemaju ludi s podobnymi aktivitami ako ty, aj ked v dobe nedostatku financnych prostriedkov, nie su aspon jednotlivci s podobnymi snahami?

Miso.K

Merhorn, telemetria, v našich podmienkach však jedine satelitná (pri danom druhu živočícha) má nepochybne svoje veľké výhody. Avšak prihliadnuc na sumu(ktorú ja nikdy nezoženiem a už ma nebaví čakať ďalšie decénium ...), razím cestu lacnejšiu. Je jasné, že fotopasca "nesprevádza" medveďa počas celého roka a nepovie mi presne, v akom čase kadiaľ chodí, koľko km priemerne prejde, koľko času strávi oddychom a koľko je v pohybe. Toto všetko sú veci, na ktoré dokáže dať odpoveď jedine telemetria. Fotopasca mi vie zasa ponúknuť to, či mi telemetria nikdy neprezradí a to napr. aké medvede (ale aj iné druhy) na sledovanú lokalitu chodia, kedy tadiaľ prechádzajú, akú majú v danom čase aktivitu, aký majú vzhľad, orientačne aj hmotnosť, koľko týchto jedincov tu chodí a v akých cykloch. Ak použijem povedzme viac fotopascí na väčšej ploche, dokážem do určitej miery aj vzájomne identifikovať jedince a teda získavam ďalší cenný poznatok o orientačnej veľkosti populácie a priestorovej aktivite konkrétnych kusov. Môžem teda zistiť, že jeden a ten istý medveď bol nasnímaný v bode A a o mesiac (alebo dva dni) o cca 10 - 15 km inde, v bode B. Ďalšia možnosť využitia je, inštalovať tieto veci na miesta, kde dochádza ku škodám (včelstvá a pod). Fotopasca mi prezradí, aký medveď tu chodí a kedy, a či sa náhodou nejedná o jedinca, ktorý robí škody aj inde. Ešte je tu ďalšia, doposiaľ u nás nevyužitá funkcia fotopasce vo vzťahu k medveďom, ale o nej momentálne písať nebudem - až keď získame prvé výsledky.
Fotopasca robí snímky podľa toho, akú časové rozmedzie nastavíš, robí aj videosekvencie.

Netvrdím, že VF či NT sú na medvede horšie ako MF. Ja sa ich snažím pozorovať tu v Malej Fatre a so záujmom si prečítam každý článok, o podobných aktivitách v iných, "vhodnejších" územiach. Ver, že podobných informácií z ostatných kútov Slovenska moc nenájdeš.

Merhorn

Ahoj miso, som rad, ze si mi napisal co to k mojim otazkam tu napisanym, no skusim ti teda odpoved aj ja na tie co si na mna adresoval.
Pisem ti ako som vnimal, ci vnimam veci ja, ako som uz napisal, veci boli pisane formou otazkou, z coho jasne plynie, ze chcem sa dostat k info na vlastny nazor.
takze, tie vysledky telemetria vs. fotopasce.Pride mi, ze nafotenie daneho medveda, no neviem ako presne to funguje, spravy sa jeden snimok vzdy po detekovani pohybu, alebo len po detekcii a nasledne az za iste prahove obdobie? Alebo to robi seriu snimok?
AK by to bol ten prvy pripad, co vlastne je uzitocnym vystupom mimo to, ze vidim, ze tam nejake zbiera bolo? Je mi jasne, ze oboj je na jeden kus, no hlavne ked sa to dava na zviera co zije v stadavh vypoveda to o celom stade do istej miery - telemetricky. ak a v pripade medveda ide o samotarske zviera, kludne ma oprav ak sa pletiem, to ma z tohto pohladu nizsiu vypovednu hodnotu, no stale mi pride, nakolko monitorujes pohyb pocas roznych situacii (rocne cykly, zivotne cykly...) rychlost pohybu, celkovu dennu aktivitu, pride mi, ked sa nad tym zamyslim na co pridem na co vsetko by som vedel pouzit data z obojkov ako neporovnatelne kvantitativne a kvalitativne hodnotnejsie. Netvrdim, ze to tak, je, selsky rozum mi v pri mojej hlbke poznania toto nuka :)
A tie uzemie. Som clovek z Martina. Preto z okolitych pohori kde patri aj oblast NP MF, mi pride oblast VF ako hodnotnejsia nakolko medved sa tam moze nie len vo vascom mnozstve nachadzat ale aj v jemu prirodzenejsom prostredi, aj ked ano, prirodzene je asi vsetko s com je konfrontovany v sucasnosti, zalezi na uhle pohladu. Ked som to v danom momente pisal, mal som na mysli oblasti Kralovholskych NT, VF, pripadne mozno Kremnicke vrchy ale tie az tak nepoznam. To je mimo ine dovod preco mam VF radsej, je to viac romantika, divocina, NPMF je plna ludi, aspon tam kde sa ja ako bezny clovek dostanem, no funkcia hustoty turistov na m2 v NPMF je asi v prospech VF.atd atd, chapeme sa.

Miso.K

Tak teda prispejem aj ja do diskusie a skúsim odpovedať merhornovi na otázky.

  1. rádiolokačný obojok je jednou z možností výskumu. V závislosti od technológie (satelitná či terestrická telemetria)podáva veľmi zaujímavé info o časopriestorovej aktivite, avšak len jedného zvieraťa. Ide však o čiastočne "invazívnu" metódu, nakoľko medveďa treba najskôr chytiť, narkotizovať a previesť ďalšiu manipuláciu. S tým sú spojené isté riziká. Čo je však najpodstatnejšie, táto technika sa pohybuje v cene cca 2500 - 4000€, to je v podstate iba cena jedného satelitného obojka. K tomu treba ešte ďalšie vybavenie, aby to komunikovalo s PC a teda uvedená cena nie je konečná. Ako som spomenul, stále ide o sledovanie JEDNÉHO kusa. Ja by som samozrejme takúto možnosť uvítal, nájsť štedrého sponzora ... Merhorn, v čom má telemetria ďaleko užitočnejší výstup oproti fotopasciam?
    2.Keby bolo tých fotopascí hoci aj sto, nejde o žiadnu diskrimináciu iných území. Každý, kto sa o niečo zaujíma má možnosť realizovať sa. Podľa teba sa realizujú? Ja som okrem údajov dvoch NGO (a niečo tiež z NLC)v podstate nenatrafil na žiadne publikované veci o výskume medveďa.Minimálne nie ŠOP! Som toho názoru, že dávať čo i len cent tam, kde nie sú žiadne výsledky je neprípustným mrhaním...
    Ktoré územia sú z hľadiska výskumu medveďa podľa teba dôležitejšie a hlavne prečo? Netvrdím, že sa dá táto práca robiť iba v MF, dá sa robiť všade, kde sa nájde človek, ktorý má o veci záujem. Ja žijem tu a celkom určite sa nebudem sťahovať pod Tatry, aby som videl, ako žijú medvede v Tichej doline. Samozrejme, ideálne by bolo poznať stav z celého územia. Na to tu však máme profesionálnu organizáciu, ktorá by sa mala zobudiť ...
  2. medvede žijú v krajine, akú im dávame k dispozícii. Žijú popri ľudských aktivitách a to je bežná realita nie len dnešných dní. Robia škody na včelstvách, statku či poľnohospodárskych kultúrach, zrážajú ich autá na cestách. To všetko k medveďom patrí a teda ide jednoznačne o sledovanie prirodzeného správania sa týchto zvierat. Je totiž hlboký omyl rozprávať sa o medveďoch v intenciách Tichej a Kôprovej doliny. Medvede žijú na Slovensku na podstatne širšom území a ich výskum v týchto podmienkach je možno aj dôležitejší ako, ako v tých posledných "klenotoch", ktorými spomínané doliny sú. K otázke, prečo práve MF som ti už odpovedal, jednoducho tu žijem.
Merhorn

Ok,akceptujem argument ak nejde o systemove riesenie problematiky medvedov.to beriem a myslim,ze je dobre ak sa to takto explicitne definuje.drzim teda misovi prsty nech mu vyzbierane peniaze pomozu.
Lubo,ja som ta pochopil,co som mal na mysli bolo o efektivite pouzitia.ak si na pusti a mas moznost sa napit/najest.asi sa napijes lebo v donej situaci je to efektivnejsie z koncoveho pohladu aj ked aj jest potrebujes.to,ze sme neboli malo samozrejme svoj dovod,rad by som sa s vami zas stretol.
Mohol som sa teba privatne,dokonca aj misa,otazok mam vela o mackoch,len je dobre ak mame tieto info vsetci ,prave preto som vyuzil vlakno:-)sekera zakopana,uz len tu fajku(mieru) dat:-)

Rbr69

sorry, vyzkum = vyskum :) ... to mam este zo studii v CR ;-)

Rbr69

Brano, po stretku vznikla iniciativa medzi zucastnenymi vybrat mozno zopar € aspon na jednu fotopascu pre Misa, ak sa nazbiera viac a Miso ziska pasci viacej, o to lepsie ... a zastresil to hiking.sk lebo by sme zucastneni nevedeli najst lepsiu cestu ... nehladaj za tym systemove riesenia v otacke vyzkumu medveda u nas

Lubo

Merhorn, asi si ma nepochopil, tak to trochu rozvediem.

ad 1: tvoj prispevok naznacuje, ze fotopasce su horsie ako telemetria (obojky). Ja vravim, ze su to obe moderne metody vyskumu, z ktorych kazda sluzi na zber inych informacii. Preto otazka, ci su lepsie alebo horsie nie je na mieste. Odborny vyklad k tejto veci isto prida Miso, ked sa pripoji.

Keby si na stretnuti bol, vela by si sa dozvedel a este viac si sa mohol pytat. Preto som tvoju neucast spomenul. Ked si to nechcel riesit cez forum, mohol si ma kontaktovat priamo - vsak vsetky kontakty na mna mas.

Inac, nefilozofuj tu o podstatach vesmiru, takto iniciativna nevznikla za ucelom spasenia medveda na Slovensku, ale z dovodu, pomoct jednemu konkretnemu vyskumnikovi :-).

Merhorn

Lubo,bod 1-suhlasim a moj prispevok nie je v rozpore s nim.ekonomia je o efektivnom prerozdelovani limitujucich zdrojov
Mal som ist.a?je to dolezita info v danej suvislosti?add2: je chvalihodne,ze cloveku co robi vyskum sa chce pomoct.ale chceme pomoct misovi ci medvedom v zmysle bodu1?
Nechap ma zle,bol tu zverejneny clanok s vyzvou/iniciativou/snahou nie je az tak dolezite akym terminom to zastresime a tak sa logicky pytam ako clovek iducemu o ochranu prirody a v zverejnenych clankoch mi proste tieto info chybaju.verim,ze info o mojej neucasti ale je hodnotnou pre siroke spektrum ludi citajucich toto vlakno:-)
Som rad,ze su ludia ako miso,no este radsej,ze exisuje predmet naplne jeho cinnosti.
Snad sa chapeme a budeme sa drzat dalej len podstaty veci

Lubo

Merhorn, moj pohlad na vec:
1) Obojky aj fotopasce patria medzi moderne metody vyskumu, doplnaju sa, nesuperia.
2) Miso Kalas je zoolog NPMF a aktivista v zdruzeni Fatransky spolok => Mala Fatra.
Zbierka na fotopasce pre Misa je reakciou ludi, co boli na narodeninovom stretnuti, na ktore si mal ist povodne aj ty. Nejde o systematicku aktivitu Hiking.sk, ale o snahu ludi co tam boli pomoct Misovi v jeho praci, ktoru vykonava napriek vsetkym prekazkam, co sucasny stav na Slovensku dava do cesty...

Merhorn

Mam 2 dotazy:
1.)Nie je efektivejsi radiolokacny obojok s daleko uzitocnejsim vystupom na vyvodzonie analyz?
2.)fotopasci bude viac,ako k tomu pridu dalsie uzemia,mozno z hladiska vyskumu medveda dolezitejsie,ze prostriedky aj ked dobrovolne sa budu takto jednosmerne posuvat?
Predpokladam,ze ide o vyskum prirodzeneho spravania sa medvedov,preco potom np mf,ktora v dosledku intenzivneho turizmu plati dan v narusovani fauny a flory viac ako niektore ine uzemia s vyskytom medvedov?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum