Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tatranskí chatári sa nemenia

Diskusná téma K článku: Tatranskí chatári sa nemenia

Minulý týždeň sa uskutočnilo výberové konanie na prenájom tatranských chát a výkon funkcie chatára. Prišlo doň dvadsať ponúk, o ktorých rozhodovali zástupcovia majiteľov, teda Klubu slovenských turistov (KST), Slovenského horolezeckého spolku (SHS) JAMES a zástupca TURSERVIS KST s. r. o., ktorá chaty ďalej prenajíma a ktorej 100 % vlastníkom je KST.

Peter61

haha, chemikar : co dvojpplatnicka ale kavovar a pod. :-)
Btw. medzi sviatkami bola nadrz vodnej elektrarnicky prazdna.
Vzdusne telefonicky vedenie je poskodene a nefunkcne uz hodne davno a strasi tam v lese, obcas su aj droty na zemi. Podobne je to s tel.drotmi aj na Popradske pl. - tam je to nefunkcne od kalamity 11/2004.

Chemikar

haha, tahat VN vedenie na Brncu a stavat tam trafo na NN by vzhladom na terenne moznosti a skutocnost, ze ide o narodny park bol problem. Pri vzdusnom vedeni je vysoke riziko poskodenia vplyvom padajucich stromov (nehovoriac o tom, ze by musel byt vyrubany suvisly pas- tzv. ochranne pasmo) a vybudovanie podzemneho vedenia vzhladom na uz spominany teren je tiez problematicke. Co sa tyka obmedzeneho vykonu - urcite tam nie je nejaka prenosna sranda s vykonom okolo 5 KWh, ktore sa pouzivaju na pohon miesacky ale nieco taketo:http://www.tts-martin.sk/sk/iveco/iveco.html . Co si myslis, kde skladovali vsetky cerstve potraviny? No predsa v chladnickach a mraznickach, ktore k zivotu potrebuju el. energiu. Iste, existuju este specialne chladnicky a mraznicky na propan-butan, ktore su vsak niekolkonasobne drahsie a bomby tiez nie su prave najlacnejsia zalezitost. Cize v konecnom dosledku vychadza elektrina vyrobena z nafty ako najoptimalnejsie riesenie. A osvetlenie na chate je tiez elektricke. Vzhladom na frekvenciu turistov, obsadenost chaty a ceny si nemyslim, ze by sa na naftu nezarobilo. Apropo, instalovany vykon dvojplatnicky aku spomina Sona sa pohybuje medzi 3000-3500 W a to urcite s veeeelkou rezervou utiahne.

Haha

To chemikar
bol som tam asi naposledy v lete
pisal som o pripojke VN-NN a ta tam nie je. Lokalny rozvod z Agregatu je nieco ine tiez ma obmedzeny vykon a funguje len ked mas palivo a to je dnes sakra drahe. A tiez nemoze ist nonstop.
A mozno aj ten agregat bol exchatarov a vzal ho sebou...

to Peter
Ako pises vodna-potrebuje vodu v zime jej je pomenej mozno tak na par hodin na den
elektrarnicka-ma maly vykon a moc toho nepotiahne ak ju neodviezol JG...

Chemikar

To haha
Neviem, kedy si bola naposledy na Brnci, lebo elektrina je tam zavedena dost dlho. A co sa za tym skryva? Diesel agregat!

Haha

to Sona
predpokladam ze si myslela elektricku, pripadne tu znamu Shusterovu superdvojplatnicku.
Pre tvoju info. na ziadnej chate nie je pripojka VN(vysokeho napatia) a transformator na NN cize ani ziadna elektrina. vynimkou je Solisko pri lanovke ale to je u mna bufet.

Vrana

2 Sona: 50 litrovy hrniec polievky na dvojplatnicke neuvaris ;-)

Lubo

Nove telefonne cislo na Chatu pri Zelenom plese je 0901767420.

Sona

Tak jeden den to isto vsetci prezili. Otazne je, dokedy bude trvat provizorna kuchyna, co bolo v povodnom majetku a co si musi novy chatar zaobstarat. Ale polievka a caj sa daju uvarit aj na dvojplatnicke.Pockame na viac info.

Mmato

:((( skor smutne studena chata, bez caju, bez polievky-bez duse...

Raymond

Prave som na byte, je tu tak teplo ako obycajne prikuril som, kuchyna nefunguje v chladnicke prazdno, nechcelo sa mi ist do obchodu, ale ubytko v pohode. Zajtra by uz sa malo presjt na normalnu prevadzku

Lubo

Prave sme na chate,
je tu chladnejsie ako obvykle, no v pohode. Kuchyna momentalne nefunguje, no uz od zajtra by provizorne mala byt v prevadzke. Rovnako aj ubytko.

T.P.

A predsa sa menia(tocia).
Kto pojde zajtra na Brncu odporucam pre istotu zobrat caj do termosky, nejaku svacinku a teple oblecko ak by sa nekurilo.
Ma to vraj prebehnut plinule ale osobne si to neviem predstavit a predpokladam prinajmensom par dni provizornu prevadzku.
Vela stastia Chate pri Zelenom plese.

Peter61

Telefonicky kontakt bude fungovat aj po 6.1.2011.
Dovtedy by tam este mal byt povodny personal.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov