Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čistiaca sada pre rezervoár Camelbak

Diskusná téma K článku: Čistiaca sada pre rezervoár Camelbak

Vodný rezervoár je pre mnohých turistov a bikerov neodlúčiteľnou súčasťou výbavy a pomáha im predísť nebezpečnej dehydratácii. Držať však rezervoár v čistote nie je vždy jednoduché – najmä po viacdňových akciách alebo ak do vodného vaku dávame aj iné tekutiny ako čistú vodu, napr. ionťák. Hadička chytí pachuť a na pohľad sčerná, čo svedčí o tom, že sa v nej darí plesniam. Taktiež po vyčistení býva problematické sušenie – ak steny rezervoáru priľnú k sebe, sušenie sa nekoná a potvorky sa môžu nerušene šíriť. Pre všetky tu uvedené neduhy výrobcovia pre svoje systémy robia čistiace sady. V tomto článku sa budeme venovať riešeniu pre rezervoáre Camelbak Hydrotanium.

Tulenique

Ja este pouzivam fintu, ze ked zavesim camelbak na hacik (foto c. 2), tak (z toho pohladu) horne rohy = t.j. tie pri zaciatku hadicky, vhrniem smerom dnu do vaku, cim docielim, ze vak sa mi ani v hornej casti (kde je znizeny oddelovaci vplyv dolneho zlteho clena) nezlepi...

Cyro
Osobne nepouzivam camelback, ale len jeho lacnejsu alternativu ConverTube (zn. Source)- to je len hadicka ktoru nasrobujem na obycajnu pet flasu. Pouzivam to vyhradne na cistu vodu, ale nejake tie potvorky sa tam uz usadili, ale len v tej casti hadicky, na ktoru dopada svetlo. Tak som to obmotal nepriehladnou paskou... Teoreticky by sa tam uz dalej mnozit nemali -D
Zivan

1) Dajú sa samostatne kúpiť aj len čistiace tablety?
2) Dá sa ako náhradný diel kúpiť samostatne aj náustok? Ja mám na svojom Camelbaku rovný náustok, avšak praktickejší sa mi zdá náustok zahnutý o 90 stupňov t.j. taký aký je na obrázku v príspevku.

Cyro

Viem ze co sa tyka znacky Source, tam sa to da kupovat jednotlivo, ako je to u ostatnych vyrobcov nevím...

Tulenique

ad zivan:

ad 1) myslim, ze ano - pise tak aj v clanku
ad 2) urcite ano - uz som to par krat kupoval, ale stoji to pomerne dost penazi - koniec koncov aj tato cistiaca sada nie je lacna

Hasty

Netusil som, ze volaco take existuj, super tip lebo stale som to nejak cistil drotmi a vatou no proste nic moc.
Aj ked toho roku sa mi to podarilo vycistit trochu inak, totiz sli sme na 3 tyzdne na hory a skoro celu dobu sme museli sypat chlorove tabletky do vody. A cuduj sa svete camelbag aj s hadicou po tejto procedure ako novy :)

Lubo

Hasty, esteze ste nepouzivali tablety na baze jodu - to by bol efekt uplne opacny. Sice mikrobiologicky by to bolo ciste, ale ta odporna pachut, no fuj!

Bikemartin

zivan: chainreactioncycles.com/Model…

IMHO stačí za polovičnú cenu kúpiť len tie 2 kefy chainreactioncycles.com/Model…. Veľkú nechám dnu, aby steny k sebe nepriľnuli pri sušení (netreba tú umelú srandu) a vešiam ho rovno na šnúru v mieste, kde sa pripája hadica k rezervoáru (netreba umelý vešiak).

Kefka na hadicu je samozrejme kratšia ako hadica, čistím z obidvoch koncov.

Uncle_roxor

ja svoj camelbag cistim svojpomocne - zasobnik vydrhnem hubkou, vyplachnem, zahaknem na snuru za koncovku, ktorou sa pripaja hadica (tvori vlastne taky hacik na zavesenie) a dovnutra napcham hadicu tak, aby sa steny k sebe nelepili. konce hadice necham von, aby z nej mohla voda vykvapkat.

cistenie hadice bolo dost problematicke az kym som raz v garazi neobjavil asi metrovy kus zavitnice (nieco ako pochromovany roxor so srobovym zavitom po celej dlzke). do mokrej hadice natlacim do tvrda zrolovany "stupel" z vreckovky a pretlacim ho celou dlzkou hadice. pokial je vreckovka spravne natlacena, tak doslova zoskrabe vsetku spinu.

JarinoM

Tiež si myslím,že toto je asi posledné,čo mi v horách chýba..

Risototh

Pozeram, ze ma uz bikerartin predbehol. Robim to presne ako on a nie je s tym problem. Aj tu sadu som presne z CRC kupil, ale len kvoli tej malej kefke na hadicku. Co sa tyka potvoriek. Dami a pani, tu uplne v pohode pomaha, ked si kupite liter SAVA a mate to na rok. Sem tam naliat do camelu trocha vody, priliat SAVO a nechat pol hodku. Potom vyliat, presuchnut hadicu a zavesit na snuru presne ako bikemartin pise. Vcera pribudol treti camel a ani jeden sa mi pri tomto sposobe zavesenia nesklada... A vnutro normalne prebehnem rukou. Dokonca aj moja laba sa do vnutra v pohode zmesti... Takze tabletky a nejake platove somariny su uplne zbytocne.

Misjak

Ja riešim bez kefky - hadičku čistím pomocou špagátu - na jednej strane vložím a potom ho na druhý koniec pricucnem ústami. Dĺžka je viac ako dvojnásobná - v strede jednoduchou slučkou prichytím žvanec papierovej vreckovky a hadičku pretiahnem. 2 - 3 x vymením žvanec a hotovo. Rišo dík, za radu, vytiahnem spoza WC misy nabudúce Savo

Peterla

Ahojte, mám otázku ohľadom sušenia.. ak máte nejakú skúsenosť či je možné oddeliť hadičku od náustku na source vagabond, prípadne ako najlepšie vysušiť vnútro hadičky.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum