Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Fabova hoľa – okruh zo sedla Zbojská

Axel

Presne tak. Nadol je to uplne nenarocne a zabludit je priam nemozne. No nahor vybiehaju asi 4 lesne cesty a znacka ide paradoxne po najhorsej, najstrmsej a na prvy pohlad tej najmenej pravdepodobnej trase... Navyse, presne ako pisem v clanku, prva znacka je az na zrube a nie na vstupe do lesa, ako by som ocakaval.

FunTTomas

daulagiri: zostup z Javorín na Zbojská je orientačne menej náročný, lebo len zostupuješ dole vyjazdenou zvážnicou a na rúbanisku pod zrubom Kopačno ťa ani nenapadne odbočiť doprava na zarastenú cestu k samote Kopačno. Pri výstupe je to už horšie, lebo z cesty vybehajú viaceré bočné (stúpajúce) zvážnice a značiek nieť pre ťažbu.

Daulagiri

Pekne Axel, nedávno článok od Klenovského Vepra a teraz z Fabovej hole. Potešili ma.
V masíve Fabovej mám prejdené všetky tur. chodníky (okrem ten novej k prameňu čo spomína FunTTomas), takže to tam "trochu" poznám. Krajina je to poriadne zdevastovaná polomami a rúbaniskami, ale stále sa dajú nájsť miesta, ktoré majú čaro karpatského pralesa.
Tú žltú od zrubu Kopačno na Zbojskú som šiel dvakrát v 2008 v smere dole a neprišlo mi to až také hrozné na orientáciu, ale možno sa to odvtedy zmenilo. Zato úsek z Javorín do sedla Fh bola "chuťovka" - čerstvý polom (proste na priechodnosť to najhoršie čo som v horách zažil), ale už je to tam asi lepšie. Chodník čo spomínaš v sedle naozaj vedie na vyhliadkovú lúčku na zelenej značke.
Prostredie je to však svojim spôsobom pekné a hodné návštevy, odporúčam.

FunTTomas

Od roku 2010 je vyznačená významová odbočka "voda" z Rudnej magistrály k prameňu Rimavy mapy.hiking.sk/?x=19.88888532…. Studnička je pekne upravená do búdky a vedľa stojí prístrešok s posedením a infopanelom o rieke Rimava. Napriek tomu, že prameň je na okraji rúbaniska, oplatí sa tam zájsť, či už od Kučelachu (smerovka) alebo z chodníka (maľovaná šípka) medzi Tromi kopcami a sedlom Burda. Z traverzovej zvážnice Troch kopcov k studničke ukazuje drevená tabuľka.

Axel

Na samotu Kopacno by sme rozhodne tych 300 metrov zabludili aj my. No podcenili sme domacu pripravu v hladani zaujimavosti po trase a tak sme sa drzali znacky. Nevadi, pojdeme tam inokedy.

Zivan

Môžem len potvrdiť, že žltoznačený chodník v úseku Pekárove jamy až po cestu nad poľovníckou chatou Kopačno je naozaj biedne značený. Vlani v lete som tam pekne kufroval, ale práve vďaka tomu som zablúdil aj na kúzelnú samotu Kopačno (hiking.sk/…/sluzby-galeria-bu…), kde vrelo odporúčam zablúdiť aj vám.
Samotná Fabova hoľa síce nie je vôbec hoľou má však veľmi magickú atmosféru.
Tiež v príspevku vidieť, že tohtoročná ťažba dreva sa dobre zahryzla do lesov v masíve Fabovej hole.

Axel

Dufam, ze na to nema kopyrajt niekto iny... :-)))

Sona

Soľ Maruškinmu otcovi som použila ako jeden z príkladov vtipného prirovnania na oživenie článku na workshope na Horalfeste :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma