Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Fabova hoľa – okruh zo sedla Zbojská

Diskusná téma K článku: Fabova hoľa – okruh zo sedla Zbojská

Zo značkovacieho stretnutia v Slovenskom krase sa rovno presúvame na Salaš Zbojská (Zbojnícky dvor), kde plánujeme stráviť posledné dni našej tohtoročnej dovolenky. A vynechať pri pobyte najvyšší bod Veporských vrchov a zároveň Národného parku Muránska planina sa predsa nepatrí. Zvlášť, keď ho máme doslova nad hlavami.

Sona

Soľ Maruškinmu otcovi som použila ako jeden z príkladov vtipného prirovnania na oživenie článku na workshope na Horalfeste :)

Axel

Dufam, ze na to nema kopyrajt niekto iny... :-)))

Zivan

Môžem len potvrdiť, že žltoznačený chodník v úseku Pekárove jamy až po cestu nad poľovníckou chatou Kopačno je naozaj biedne značený. Vlani v lete som tam pekne kufroval, ale práve vďaka tomu som zablúdil aj na kúzelnú samotu Kopačno (hiking.sk/…/sluzby-galeria-bu…), kde vrelo odporúčam zablúdiť aj vám.
Samotná Fabova hoľa síce nie je vôbec hoľou má však veľmi magickú atmosféru.
Tiež v príspevku vidieť, že tohtoročná ťažba dreva sa dobre zahryzla do lesov v masíve Fabovej hole.

Axel

Na samotu Kopacno by sme rozhodne tych 300 metrov zabludili aj my. No podcenili sme domacu pripravu v hladani zaujimavosti po trase a tak sme sa drzali znacky. Nevadi, pojdeme tam inokedy.

FunTTomas

Od roku 2010 je vyznačená významová odbočka "voda" z Rudnej magistrály k prameňu Rimavy mapy.hiking.sk/?x=19.88888532…. Studnička je pekne upravená do búdky a vedľa stojí prístrešok s posedením a infopanelom o rieke Rimava. Napriek tomu, že prameň je na okraji rúbaniska, oplatí sa tam zájsť, či už od Kučelachu (smerovka) alebo z chodníka (maľovaná šípka) medzi Tromi kopcami a sedlom Burda. Z traverzovej zvážnice Troch kopcov k studničke ukazuje drevená tabuľka.

Daulagiri

Pekne Axel, nedávno článok od Klenovského Vepra a teraz z Fabovej hole. Potešili ma.
V masíve Fabovej mám prejdené všetky tur. chodníky (okrem ten novej k prameňu čo spomína FunTTomas), takže to tam "trochu" poznám. Krajina je to poriadne zdevastovaná polomami a rúbaniskami, ale stále sa dajú nájsť miesta, ktoré majú čaro karpatského pralesa.
Tú žltú od zrubu Kopačno na Zbojskú som šiel dvakrát v 2008 v smere dole a neprišlo mi to až také hrozné na orientáciu, ale možno sa to odvtedy zmenilo. Zato úsek z Javorín do sedla Fh bola "chuťovka" - čerstvý polom (proste na priechodnosť to najhoršie čo som v horách zažil), ale už je to tam asi lepšie. Chodník čo spomínaš v sedle naozaj vedie na vyhliadkovú lúčku na zelenej značke.
Prostredie je to však svojim spôsobom pekné a hodné návštevy, odporúčam.

FunTTomas

daulagiri: zostup z Javorín na Zbojská je orientačne menej náročný, lebo len zostupuješ dole vyjazdenou zvážnicou a na rúbanisku pod zrubom Kopačno ťa ani nenapadne odbočiť doprava na zarastenú cestu k samote Kopačno. Pri výstupe je to už horšie, lebo z cesty vybehajú viaceré bočné (stúpajúce) zvážnice a značiek nieť pre ťažbu.

Axel

Presne tak. Nadol je to uplne nenarocne a zabludit je priam nemozne. No nahor vybiehaju asi 4 lesne cesty a znacka ide paradoxne po najhorsej, najstrmsej a na prvy pohlad tej najmenej pravdepodobnej trase... Navyse, presne ako pisem v clanku, prva znacka je az na zrube a nie na vstupe do lesa, ako by som ocakaval.

Muska

Ako píše Tomáš smerom dole je to viac v pohode.. no prednedávnom to bolo tak, že práve túto "značenú" zvážnicu si nik nevšimol a väčšina ľudí zišla na usadlosť Kopačno. Sám som bol v šoku keď som videl ako sa to tam za krátky čas pomenilo. Axel pekné články, vždy rád sa pozriem na svoj "revír" očami návštevníka. Je trochu smutné že územie známe hlbokými divokými lesmi sa mení na "vyhliadkové holiny", no je to realita. Panel na Javorinách je celkom na mieste a myslím že Fabova hoľa má stále svoje čaro.

Daulagiri

Tak máte pravdu, v smere hore to bude zrejme oveľa horšie. Musím si to nabudúce vyskúšať. Inak samota Kopačno je krásna, naozaj sa tam oplatí zablúdiť.

Bobrik78

Ahojte, cez wknd 07/2014 sme išli po červenej značke zo sedla Zbojská na Fabovu hoľu. Dostanete sa však len do polovice, po Kučelach. Kvôli vývratom sa ďalej nedostanete. Je tam i upozornenie, že turistická trasa je uzavretá. Horám Zdar!

Martin63

Možno niekto napíše článok o otvorení obnovených chodníkov na Fabovu hoľu, ale kým sa tak stane tak krátky "up-date" o súčasnom stave na základe vlastnej skúsenosti.

Výstup po červenej Zbojska-Kučelah bez problemov - po obnovených súbežných zvážniciach sa tam vydalo aj množstvo cyklistov vrátane detského veku.

Kučelah - Tri kopce po červenej:veľmi príjmená trasa, po odstránení polomov priechodná v úplnej pohode, nádherné výhľady takmer celou trasou, ale aj malebné zákutia, vrelo odporúčam.

Tri kopce - Fabova hoľa (modrá): ponechaná divočina polomov ale chodníky prepílene a komfortne priechodné, dobre značené.

Na vrchole Fabovej hole - vyčistený priestor okolo vrcholového smerníka, vhodný na "výfuk", bez výhľadov, obklopený množstvom popadaných stromov (celkom divoké a romantické zároveň) - som stretol dve partie (ich poznatky bez záruky):

Tím žltej značky (od Zbojskej) tvrdil, že pohodová prechádzka, žiadne problémy (asi aj preto, že ich polovičky ostali v základnom tábore)

Tím modrej značky (od Pohronskej Polhory) sa sťažoval, že to bolo peklo, náročné na orientáciu...Ale mohlo to byť aj ich vyšším vekom.

Naspäť po červenej smerom do sedla Burda - pohodlný zostup po odprataných polomoch, dobre značené fantastické výhľady (Vysoké Tatry, Nízke, Tatry, Muránska planina,...) už len kvôli ním sa vám oplatí tam vybehnúť. Nezostupoval som až k Burde, ale okolo prameňa Rimavy späť na Kučelah.
Aj táto "skratka" je dobre označená, a priechodná.

Svatopluk Štěpánek

Veľká vďaka všetkým, ktorí spriechodnili chodníky.
Šli sme 29/7/16 a všetky chodníky boli v poriadku
( Zbojská - Kučelach - prameň Rimavy - Tri kopce - Fabova hoľa - Burda - Kučelach - Zbojská - toto sa mi vidí ako najpohodlnejšia trasa ).

Baksay

Chcem upozornit na zelenu turisticku znacku zo sedla Fabovej Hole na Fabovu Holu, v urcitych hlavne teda podvrcholovych partiach je treba hladat kade preklznut az na vrchol, zo sedla celkom precisteny badatelny chodnik, ale v urcitom useku akoby sa stracal.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma