Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma počasie

Utopeny vodnik

Co myslite bude zajtra este inverzia doobeda?Neviem sa sa vysomarit z tych predpovedi..

Rdbb

P61: Názvoslovná komisia Úradu geodézie, kartografie a katastra, som mal za to, že minimálne mentorom dobre známa vec (zo skratiek som ešte som na okraj spomenul NASA, tak neviem...). No podobne aj ako úplne chybne intrepretuješ klimatogram, že ti chýbajú "vzácne" 24 r. dáta apod., a zase teraz už si ostal na úrovni zosmiešňovania.
Konšpirátor: nomen omen, už v primárne keď si pletieš predpoveď počasia s klimatológiou. No zrejme nevyhnutné "čaro" internetu, ďalší z radu Zemavekov.

Peter61

rdbb , to NK ÚGKK a pod. ....
stracam sa. Mas uz UPPDKV

Tie statistiky som obcas uvadzal kvoli tomu, ze ked sa dakto 3 mesiace dopredu opyta napr. : "a bude v oktobri snezit, alebo babie leto" ? neviem inu odpoved. Kristalova gula.

Rdbb

tomXX: kto by nepoznal, ale iste len ako základný obraz, tak okrajovo použiteľné. Primárne je to predpoveď len preberaná a hlavne nemá výpovednú hodnotu oproti detailu animačnej predpovede shmú a nakoniec i yr.
Veď napr. také 80 km N. Tatry sa často výrazne líšia od Donovalov po Kráľ hoľu, či aj S-J len Chopok - Poludnica a plus deň má i teraz napr. medzi občian. svitaním a súmrakom 14 hod. s možnými zmenami (napr. zajtra sa ukazujú značné čas. i lokálne rozdiely po dnešnom prechode stud. fronty). Tu je to predpokl. zobrazené ťažiskovo na poludnie len s pridaním ran. T minima. Ak tak, už len štatistika z ich meteo staníc. I user/user portál ešte len kope jamy (a napr. odhliadnuc od štand. názvoslovia NK ÚGKK ja by som zostal pri prívlastku Zelené, predsa je len bežnejšie ako čisto Kežmarské :-).

Rdbb

P61: v tých klimatických dátach ide výhradne o porovnanie pre jednotl. posledné roky (klimagramy SHMÚ 2099-dnes) a práve porovnanie z obdobím r. 61-90 je medzinár. štandard (tzv. klimatický normál). O ďalšiu dekádu to bude normál obdobia 71-00 (súbežne s existenciou normálu 61-90).

Podobne ČHMÚ voľne (rozpočtovo :-) poskytuje až pre 30 staníc (celkovo ich má až 782) a už od r. 2006 (ale tých dobre vybraných 8 miest na Slovensku bohate stačí pre relevantný obraz pre územie). No tiež štandardizované porovnanie s klim. normálom r. 61-90 (len výstup je iba s mesač. spriemerovaním): portal.chmi.cz/…/P4_1_9_Mesic…

Samozrejme aj SHMÚ má i omnoho staršie dáta zo veľkého počtu staníc, i tie slúžia pre iné výstupy klimatických dát. Zo všetkých sú ako spoplatnené dostupné každému žiadateľovi, žiadané napr. často investormi, staviteľmi, konštruktérmi atd. (či tak bolo aj napr. u tatranských s ich južnými vyslnenými lyž. svahmi, neviem, snáď ale pre proces EIA by mal byť súčasťou).

No tieto klim. dáta sú pre nás len tak max. o povzdychu, že napr. tento rok máme teplotne výrazne nad a zrážkovo pod či napr. zaspomínať na výrazne teplotne rozdielne zimy 2012 vs. 2014. Ako som spomenul, skôr sú to bežne ľahko dostupné zaujímavé dáta pre pochybovačov klimatických zmien v rôznych laických DF, lebo im doma za stodolou sa zdá byť chladno či ich úplne doplietol veľkonočný vpád arktického vzduchu so sneh. zrážkami či príp. radi argumentujú jalovými spomienkami že bývalo aj teplejšie apod. (samozrejme ešte napr. s podobne dostupnými dátami NASA atd atd). No tiež napr. veľa napovedajú o zásadnej príčine rozpadu tatr. smrečín.

Jjano: jasne, že OT, ale nič podstatné sa tu pre horalov nerieši (a bus linku Podbanské - Pleso to nepokazí, veď už pomaly i končí). Skôr by ma zaujímali skúsenosti z tej témy DF hiking, čo spomenul Peto z BB (žiaľ nelinkol), že tu pred nedávnom prebehla zaujímavá, špeciálne na krátkodobé predpovede, ktoré majú pre nás jediné nejaký zmysel. Rád sa poučím a inšpirujem, no nenašiel som ju (popravde som až tak veľa neskúšal, okrem ponuky posl. tém, kde som to nevidel nikde, som neuspel ani so zadaním do archívu pár relevantných termínov).

Peter61

rdbb
diky za link, mozno ho tento raz nezapotrosim. Skoda, zeaj na SHMU su udaje tiez iba za r.1961- 1990, ako u Norov. Tych 24 r.podnes by uz bolo tiez dost velke mnozstvo udajov.

Rdbb

P61: každému čo vyhovuje.

Len prečo dezinterpretuješ (ako nie raz), komické som označil štatistiky, čo je klimatická záležitosť a nie predpoveď počasia (snáď ako mentor, za ktorého si sa sám i teraz sám v príspevku pasoval, vieš, že klíma a aktuálna predpoveď počasia nie je to isté).
Tak to má prehľadne i shmú na svojich stránkach (už som ti raz link dával a btw ďakoval sa za to, že si o tom netušil): shmu.sk/sk/?page=1783
(tak špec. fyi v hornej lište rozklikať miesta, roky, či charakteristiky a v menu môžeš jednotl. typy klimagramov - zrážky, tlak, svit atd. A primárne oproti štatistike yr.no tieto dáta majú zásadne vyššiu výpovednú hodnotu (napr. aj zosmiešňovačom dát klimatických zmien v našich končinách).

A fyi mimotropický monzúnový charakter cirkulácie zasahuje aj strednú Európu, už naši dedovia vedeli napr. o Medardovej kvapke, obdobne v opačnom garde zimné inverzie (zimné monzúnové prúdenie).

Peter61

Martin :-)

rdbb, ked ti pripadaju linky na mrholenie.no komicke, kludne mozes zakazdym prilepit link na hocico ine. Ja si pamatam stav pred x rokov, ked Aladin sedel na hodinu, ale nikomu dnes nepomoze bedakanie nad podfinancovanim SHMU. Nezaujimaju ma dovody, ale vysledky.
Statistiky z yr.no davam imho zriedkavo, lebo predsa len : "The mean period is 1961–1990". Na SHMU ale take daco neviem najst. Ak ta to irituje, mozes dat. daco lepsie.
Co sa tyka dlhodobych predpovedi, vsetky predpovede dlhsie ako 3 dni su hadzanim mincou. Ak si na link na yr.no "long term" ( ev.ECMWF) niekto klikne den pred turou, tak je to lepsie, ako ked sa ludia navyknu a nasledne spoliehaju na dajaku androidnu appku (co v juli nahlasila na Blavu snehove zaveje). Ad "pomaly monzun" : predpokladam, ze ak niekto ma aspon zaklady gramotnosti, tak vie, ze monzun u nas nie je a teda je to hyperbola.

Bikemartin

rdbb, daj please link na svoje foto, rád by somm si pozrel. Dík.

Peter61, ten Červenec totalizátor je tam protekčne - kedysi pri každoročných zimných stretkách na Chate pod Náružím sme potrebovali vedieť, či ťahať hore na chatu aj foto, ski výstroj, alebo radšej do batohov naložiť viacej tekutých svetrov.

Rdbb

P61: ja obdobne nevnucujem, no komické mi pripadajú tvoje opakujúce sa linky na štatistiku počasia u yr.no, ktoré podsúvaš v rôznych DF pre plánovanie túr.

Ten tvoj príklad nejakého dňa bez relevantných údajov je len na úrovni JPP, príp. možno treba vedieť aj niečo o náveterných stranách (a nielen u frontrálnych postupov), pre hory dosť zásadná vec. Tak ako pletieš frontu s monzúnom, ktorý je dlhodobým javom a nie predmetom rozhodovania sa v čase nástupu na úpätí hory :-).

I príp. radar pri prehliadke spätnej animácie tiež sa dá info skúsenejším o postupe, čo je samozrejme na plánovanie abs. irelevantné, jedine tak v daný moment hore, ak nestačí skúsenosť atd...

A viacdňová predpoveď opakujem je tak dobrá v čase stabilných inverzií, v lete úplne o ničom. Meteoblue je na tom identicky ako podobné meteo servre, neustála mantinelová turbulencia zmien pri aktualizáciách, ktorá na viac je u meteoblue je tiež málofrekvenčná.

SHMÚ iste vyrába chyby ako každá meteo služba, nakoniec je výrazne rozpočtovo poddimenzovaná a mnohé závisí od zanietenia tých úzkej špičky fundovaných, keď žiaľ z titulu rodinársko-politic. nominácií je tam okolo zamestnaných dosť jalových persón.

Ako aj Peto z BB spomína zásadný moment u yr.no - chýbajúce varovania (ale napr. i tá ich škála rýchl. vetra sa musí vedieť interpretovať :-), plus tie časovo nevhodné a meškajúce aktualizácie. Že varovania a osobitne zrážky má SHMÚ aj predimenzované, vždy lepšie ako žiadne, ale búrky lokalizuje priestorovo i časove solídne. Ale treba vedieť aj info čítať o pravdepodobnosti a intenzite, a nielen z jedného miesta, ale plošnejšie. Nie je to nič náročné, zvládne to každý s troškou skúseností a vedomostí.

Btw aj ako fotograf som jednoznačne najspokojnejší so SHMÚ a to nehľadám kalendárové počasie, ale viac i hraničnejšie situácie. Yr.no tými slniečkami či plackami oblačnosti mám za slabo vypovedajúci.

knor: yr.no ani zďaleka nemá tak detailné info o vrstvení a pohybe oblačnosti ako animácia SHMÚ. Mne často sedí skoro na minúty. Ale na bežnú turistiku môže stačiť aj jednoduchší a na prvý pohľad pre užívateľa lákavejší vizuál yr.no.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov