Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma počasie

Diskusná téma počasie

na hory.sk som pozeraval 3 dnovu animaciu zrazok bolo to celkom spolahlive. Uz dlhsiu dobu sa mi ale zobrazia len ovladacie tlacitka a samotna animacia nie ( rozdiel aj v pocte obrázkov - (cisla hore), predtym 21 teraz 48).Zmenila sa adresa alebo nieco?

Peter61

@ 11 :28 veľkofatranský ilustrátor Radoslav : super svetlo aj kompozícia, dávam 9 zo 6 bodov.

Opossum

Dakujem chalani :)

P61: Pojdem z Hornej Revucej na Ostredok a odtial zidem dole do doliny na salas Rovne. Trasa je bezpecna, co sa lavin tyka.

Radoslav

Z predvianočného maxima i 70 cm a zimnej rozprávky na porastoch je vo VF skoro všetko preč. Na hrebeni až nesúvislé zvyšky sú zmrznuté = na chôdzu nosné, len rozmetaný 2-3 cm poprašok z 3kráľov robí trošku zimnejšiu atmosféru. V Pia večer má zase poprašik pripadnúť, ale zase vo víchrici. Keď bol väčší vietor, už tam nemá čo prefukovať, tak aj žiadne ihličky nelietali. Ľadové to nie je, len že na tvrdšie, tak na väčších sklonoch nejaké retiazky pomôžu. Z naslnených svahov popoludní aj mäkkšie, že sa stupaj dobre do snehu oprie. Na viac prechodenom/prejazdenom i ľad, ale i ten poprašok v doline na ňom dobre podrží. Podobne i N. Tatry, len že pre vyššie polohy menej straty snehu, i keď ho v dec. bolo trošku menej ako vo VF. Prepadneš sa len na poraste čučoriedia, brusníc či tráv, ale nič nepríjemné, lebo len malá vrstva (to počas oteplenia sa borilo riadne - i zver sa trápila). Dá sa aj cez/po kosodrevine, kde snehu je najviac, hlavne na miestach nafúkania (napr. juž. hrana M. krížnej). Pre ilustráciu z VF Ostredka z Po:

OPOSSUM

Ahojte,

cez vikend dufam pojdem zase raz po dlhej dobe na hory.

Viem, ze je velmi ladovo, ale neviem ale ako to vyzera so snehom.

Chcel by som ist do Velkej Fatry => Ostredok a doilny pod nim. Bude mi treba ta to te snaznice?

Lubo

Dobre vediet, tiez mi to velakrat napadlo pri Aladinovych stlpikoch

Wbk

@jjano:
Pri teplote okolo nuly platí, že zrážka 1 mm je cca rovná 1 cm snehu. No čím nižšia teplota, tým hrúbka napadnutého snehu v 1 mm zrážok rastie, napr. 2 cm snehu sú to pri cca -4/-5°C, pri -9/-10°C to už sú aj 3 cm.

Jaro.q

Orientačne
ak sneží pri teplote okolo 0°C tak 1 mm zrážok zodpovedá približne 1 cm snehu. Ak však sneží pri teplote trebárs okolo -5 stupňov tak 1 mm vody zodpovedá približne 2 cm snehu a pri ešte silnejšom mraze (napríklad -10 stupňov) môže jeden mm vody zodpovedať aj 3 cm snehu.

Jjano

Ľudia, je nejaký vzťah, prepočet medzi množstvom predpovedaných zrážok v milimetroch a snehom? T.j. ak napríklad Aladár veští, že padne 10 mm zrážok a má sivé stĺpiky (teda sneh), dá sa nejako vedieť, koľko to bude snehu?

Pešiak

Na Pánskej Holi som si všimol meteostanicu, prosím Vás, viete niekto kde posiela údaje? Diky.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma