Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Remetské Hámre – Vihorlat – Jovsa

Diskusná téma K článku: Remetské Hámre – Vihorlat – Jovsa

Na záver víkendu stráveného v úžasnom prostredí Vihorlatských vrchov sme sa rozhodli ešte stihnúť výstup na najvyšší vrchol pohoria. To sme ešte netušili, že naša mapa je už staršia, a že modrá značka z Vihorlatu do Jovsy je už zrušená. A tak sme sa nakoniec nechcene ocitli vo vojenskom obvode Valaškovce.

Jjano

Inak, značka z Jovsy na Vihorlat bude v tomto roku obnovená :-), hádam by to mohli značkári stihnúť aj do sezóny...

Marie

So skupinou odborárov-turistov sme sa aj my vybrali na túru chceli sme zdolať Vihorlat. Začali sme pod Morským Okom o 9.00 ráno, vyšli sme na Morské oko, mali sme na výber trať Malé morské oko alebo smer Tri tably, vybrali sme si Tri tably. Dali sme si menší oddych a vybrali sme sa opačným smerom - nie na Sninský kameň, ale smer Vihorlat. Boli to strmé úseky, aj mierne rovinky, ale po tápaní sme išli smerom stále k Vihorlatu. Došli sme na Poľanu, studničku s prístreškami a potom to na Vihorlat už ani nebolo ďaleko. Došli sme hore okolo 13.30. Mali sme dosť, ale ten pohľad stál zato. Horšia bola už cesta nazad. Mysleli sme si, že ideme rýchlejšou traťou do Remetských Hámier, bola to strmšia cesta. Ale mali sme smolu, došli sme k nejakej chate na prekrásnej čistinke so soľnými krmelcami a pobrali sme sa značkou smerom dole. Na naše veľké prekvapenie sme sa dostali ku skalám a veľkej vyrúbanej časti lesa a zrejme boli preložené značky, lebo smerom po značkách bola strašná cesta. Miestami sme mali čo robiť, aby sme nespadli do rokliny. To už sme boli dosť unavení a naše nohy pomaly vypovedali službu. Nakoniec sme sa z tých hrozných skalných stien dostali do lesa na bolo 18.30, keď sme konečne došli do dediny až k autobusovej zastávke. Najlepšie na tom bolo, že mikrobus nás čakal pod Morským okom a my sme boli už v dedine. Ale s pomocou dobrých ľudí a telefónu sme dorazili domov. Niektorí povedali že už nikdy viac, ale keď pozerám z okna kuchyne na Vihorlat, išla by som tam znovu. Stálo to zato.

Peter61

v.v.l.a.a.d.o.o, nonormal- neaktualnost niektorych udajov na mapach Shokartu je podla agentury JPP sposobene tym, ze vydavatel pouziva prastare podklady z VKU. Nech je to tak ci onak, ja pouzivam podla moznosti cim novsie mapy od VKU.
Porovnajme napriklad Vihorlat: na mape VKU je ta znacka zrusena prinajmensom od r.1998, na Shockart je este na vydani z r.2008. Peniaze do luftu.
Samozrejme, ze niektore mapy su aj od VKU dostupne iba z 1. vydania, teda spred 15 rokov, ale v tom pripade o by stalo za porovnanie, ci na novsich mapach od inych vyrobcov su aktualnejsie udaje.

V.v.l.a.a.d.o.o

V turistickom atlase VKU z roku 2007 (ISBN 978-80-8042-510-4) nie je značka z Vihorlatu do Jovsy zakreslená.

Pali2

netreba špekulovať nad cvičiskom zobrať bicykel a isť ako mnohý ďalší

Nonormal

Je to Turistický atlas Slovensko 1:50000 od SHOCart rok vydania 10/2008, je to pomerne nové vydanie, neviem rpečo tam značka nie je zrušená.

Zombi: to je pravda, my sme okolo toho plota doslova behali, pretože už bol čas pokročilý a aj tak nám to trvalo minimálne hodinu a pol.

Zombi

no dostat sa z Vihorlatu k obore pri Kamienke, ak som chcel ist do Jovsy, vyzaduje znacnu dezorientaciu. Podobnu sme zazili, ked sme chceli ist do Kamienky a trafili sme na Jovsu :-)
Obist oboru peso by trvalo niekolko hodin (neskusal som, tipujem 3-4), rychlejsie je to bicyklom, kedze po obvode obory je asfaltka.
Skoda, ze kvoli vojenskemu cvicisku je uzavrety tak velky priestor; boli by tam perfektne turisticke/cykloturisticke trasy.

Peter61

Stano, ktory rocnik atlasu to bol ?
Ja som pozrel do mapy VKU s redakcnou uzavierkou r.1998 a tam uz ta znacka bola zrusena.

Nonormal

Malo by stačiť sledovať Jovsiansky potok a ten určite vedie tade.

Mal som turistický atlas Slovenska od SHOCart

Pali2

pekný výhľad na z. šíravu

ja by som chcel vedieť ako sa dá dostať k obore s Jovsy ako dlho by trvalo obísť ju dookola ?

Alexander

Aké vydanie mapy si mal? A na ten Lysák som sa práve nedávno díval, že je tam na mape naznačený výhľad a ešte som tam nebol, tak oplatí sa?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma