Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Proč?

Diskusná téma K fotke: Proč?

Dokumentární foto: Národná (sic!) prírodná rezervácia Vyšehrad, respektive její začátek (všimněte si dvou červených pruhů na buku vlevo, které ohraničují začátek rezervace). Většina pokácených stromů jsou (tedy byly) buky. Ale proč?

Jiku2

osobne si myslim, ze se nekdo pokusil timto nesetrnym zpusobom zviditelnit tuto rezervaci. asi obci prisla malo dominantni

Yasmin

Presne túto otázku som si kládla, keď som bola začiatkom novembra na Vyšehrade.Čudovala som sa,prečo sa robil takýto výrub, hlavou mi výrilo viacej myšlienok, ich súvis nemám doteraz.Je to na zaplakanie.

Priesil

Ponáhľaj sa Soňa, veľa času Ti už neostáva. Vidina lesklých dukátikov je silno lákavá.

Sona

Potom mam chut si rychlo prechodit NPR-ky, aby som ich videla pred tym, nez sa im stane nieco taketo...nechcem samozrejme pausalizovat, ale irituje ma, ked mnohe z nich su mimo turistickych chodnikov a tym padom nepristupne a potom sa niekde docitam alebo zistim, ze sa tam tazi.

Priesil

Chudák vlastník. Ale dúfam že sa mu to oplatilo. Len tak ďalej Slováci.

FunTTomas

A prečo? Aj toto môže byť jeden z prípadov "slovenskej snahy o ochranu prírody". Samozrejme to nemusí platiť pre Vyšehrad, ale stáva sa to: ak štát neodkúpi od vlastníka územie, na ktorom chce chrániť prírodu, tak nech nevyhlasuje takéto územia. Dôsledkom toho môže byť aj ťažba v NPR Vyšehrad, kde si vlastník zrejme zobral, čo mu patrí, keď nedostal inú kompenzáciu resp. nebolo územie odkúpené štátom. Toto tvrdenie berte s rezervou, keďže nevieme akú sú vlastnícke pomery v NPR Vyšehrad, kto ťažbu vykonal a na základe čoho tam prebehla ťažba. Žiaľ, aj takéto veci sa na Slovensku stávajú, že vlastník územia je diskriminovaný, tak si obmedzenia vykompenzuje po svojom.

Samotná ťažba v NPR je na zaplakanie, ale netvárme sa, že robíme ochranu prírody, keď ju ani nevieme zabezpečiť.

MatusM

Čo dodať? Ostávam s vrúcnym prianím, nech im ten zápal vydrží aj do jari, keď si budú zachraňovať zaplavené pivnice!

FunTTomas

Konkrétne to vyťažili 3. júla 2010. Vtedy tam behali veselo s traktorom, zrejme domáci, lebo tam boli aj maloletí "tažiari". Neviem komu patrí pozemok, ale buď domácemu súkromníkovi alebo urbáru, keďže tam neťažila klasická ťažiarska spoločnosť či Štátne lesy.

Caroig

Jen oprava mého prvního příspěvku: Většina stromů byly buky a pár borovic … mělo být

Caroig

Do popisku obrázku se mi nevešla celá úvaha: proč je v národní přírodní rezervací dohola vyrubaný les? Výhledu ze skal mohlo bránit možná nejvyšších pár stromů. Pod tímto místem je stožár mobilní sítě, ale stromy mezi ním a skalou asi sotva bránily signálu. Většina stromů byly smrku a pár borovic (tedy žádné plevelné druhy) … Tak proč?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky