Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nie sú Tatry ako Tatry

PaliT

1 chyba, ale zo 3x pomohla vylučovacia metóda.

Spacer

Echt, ale som slaby, alee sooom slabyyyy.
6 z 12 :(, este mi vela toho chyba prejst.

Alexander

10/12, jednu som nevedel (Sesterské pl.), druhú som mal vedieť, ale nebol som si istý a trafil som nakoniec zle (9-ku).

Lubo

K uvedenej teme dodam len tolko, ze sme radi v redakcii, ze Tomas sa primarane stara o geograficku aj nazvoslovnu spravnost. Na druhej strane som vsak rad, ze existuju autori, ktori pisu clanky skor pribehovou formou, kde by bolo na skodu veci robit niektore prilis formalne zasahy.
Verim preto, ze vzhladom na roznorodost autorov a stylov, si na HIKING.SK kazdy najde to svoje.

FunTTomas

Bacaardi: súhlasím s tým, čo si napísal. Presne o tom to je. A nechápem, prečo si hneď reagoval, lebo konkrétne tvoj článok som neoznačil, tak ako ktorýkoľvek iný. Práve Peter61 označil konkrétne texty, ktoré nezodpovedajú oficiálnemu názvosloviu. Z mojej strany to bolo všeobecné konštatovanie. V tvojom článku sa ani iný názov nedal dať, lebo v nadpisoch hiking článkov je obmedzenie na počet znakov (aby nevznikali meganázvy), tak by sa tam ani Gerlachovský štít nezmestil do počtu znakov:-).

Vrana

Ako sorry, ale podla mna je Gerlach rovnako korektny nazov ako Gerlachovsky stit. Urcite lepsi ako povodne uradne nazvy "Ferencz Joszef Csucs", "Stalinov stit" , "Stit legionarov" ...

Bacaardi

Ja by som len na koniec mojich viet spomenul uz len posledne: neviem ako berie vacsina ludi hiking.sk, ale ja to beriem ako portal ktory je urceny pre moj volny cas, zabavu a moje hobby.
vediet nazvoslovie, viediet a poznat si svoje tatry a Tatry je v poriadku a povedal by som ze dost podstatne aj pre horolezcov aj turistov pohybujucich sa v VT.

na druhej strane treba chapat, ze nie kazdy berie tento portal ako ucebnicu geografie a morfologie (aj ked je tento portal urcite vycerpavajucou studnicou relevantntych informacii na urovni a sluzi mnohym ako zdroj odbornych a pravdivych faktov) a tu sa pisu aj clanky, tu ludia diskutuju, a v diskusii, literature, poviedkach, beletrii, je dovolene uzivat hovorovych nazvov a slovicok. ba dokonca sa tu nikto nemoze pechorit ked si niekto pomenuje nieco trosku inak ako je napisane v skriptach, pretoze nam vladne demokracia, sloboda ducha a volnost prejavu a krasne je to, ze ked ja napriklad spomeniem Ericovi Gerlachovský štít tak sa len mierne bezpohlavne pousmeje, ale ked poviem náš Gerlašík, tak zaziari ako kometa ktorá volala mudrcov ku Kristovym jaslickam.

a uz VOBEC sa nehnabim napriklad za moj clanok, ktory sa vola Psychicky na dne: Zimny Gerlach, pretoze KAZDEMU je jasne o co ide a keby sa to volalo Psychicky na dne, Gerlachovský štít v zimnom obdobi od Vysnych Hagov cez Batizovsku dolinu, odohravajuc sa vo Vysokych Tatrach (pozor, nie v Tatrach, lebo to by si ludia mohli mysliet ze je to v Zapadnych tatrach, alebo dokonca v beliankach, ej bisu zase zle, v Belianskych Tatrach...

takze v duchu zvianociavania sa prosim o toleranciu v nazvoslovi, uz FAKT nie sme v skole, a ja sa zase budem snazit tolerovat vsetky megaodborne a geograficky, morfologicky spravne nazvoslovie, ktore ma aj dacomu poduci sem tam. fakt vacsina tu nie sme blbi, 95% tych veci ovladame ale nepovazujeme to za nutne vyjadrovat sa MEGAodborne.

FunTTomas

Peter61 a Bacaardi: pri záchranných akciách som nikde nespomínal príklad Gerlachovského a Lomnického štítu. Tie sa týkali oficiálnych materiálov, medzi ktoré klubové stránky, blogy a neformálna komunikácia nepatrí, tak ste nepochopili podstatu na rozdiel od Paľa. Navyše nie som autorom článku o zmiznutých reťaziach z Gerlachu, takže to je autorova vec. Taktiež Paľo v jeho článkoch zo Žiarskej a Jamníckej doliny používa oficiálne názvy.

P.G.

Nepreháňate to tak náhodou ? Hádam viete rozlíšiť, či píšem úradný list, článok do odborného časopisu, vydávam mapu alebo turistického sprievodcu, alebo ide článok či informáciu pre ľudí - kamarátov, ktorí majú nejaký spoločný záujem a tak vedia o čo ide ? Keď mi niekto povie, že si ide zaliezť na Gerlach, Lomničák alebo Jastrabku, hádam viem, o čo ide, nie ? Prečo by som mal povinne použiť názov Gerlachovský štít ? HIKING je síce médium, ale môj článok predsa neslúži na oficiálne uvádzanie miestopisu. Môj článok je určený ako informácia pre ľudí rovnakej krvnej skupiny a je to skôr prezentácia mojich vlastných zážitkov v prírode. Tomáš, súhlasil by som iba v prípade Tvojho článku - má odborný charakter a zaoberá sa miestopisom. Tam už by si to mal uviesť naozaj presne. Gerlach je tak zaužívaný pojem, že moc neverím, že by HZS alebo LZS potrebovali uviesť presný geografický názov Gerlachovský štít. Možno ak presnú lokalizáciu, lebo je to rozsiahly masív a je v ňom viac štítov. Ak by som povedal, že som na Gerlachu na normálke na tej lávke pod Kotlovým štítom, hádam by ma našli ?

Bacaardi

pretoze ani v klube kremnicka nie su vsetci geouchylni puristi.
ale dobre vediet, ze ked sa zamotkam niekde v masive gerlašíku, tak pri volani HZS musim povedat gerlachovsky stit, a nie Gerlach, lebo ma fakt nenajdu...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov