Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nie sú Tatry ako Tatry

Diskusná téma K článku: Nie sú Tatry ako Tatry

„Ideme do Vysokých Tatier.“ „Boli sme v Roháčoch.“ Toto sú najčastejšie vety návštevníkov Tatier. Mnohokrát nesprávne vyslovené. Príležitostní výletníci nepoznajú horopis Tatier a stotožňujú Roháče so Západnými Tatrami alebo komolia názvy, ako Národný park Vysoké Tatry namiesto Tatranský národný park . Ako sa rozdeľuje tatranské pohorie a kde sú Východné Tatry či Liptovské Tatry, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Peter61

Ivan Bohuš ml.:
„Myslím si, že geografické názvy by sa nemali prekladať do iných jazykov ani meniť. Ak bolo zabehnuté, že je to Český štít, tak aj keď vieme, ako to vzniklo, ja by som bol tolerantný k tomu názvu,“ komentuje Bohuš.

S premenlivými názvami môže mať podľa autora kníh o tatranských názvoch problém Horská záchranná služba. „Keď je Poliak na Hrebienku a zavolá horskú službu, že je na Sjodelku, a že má problém, tak pre nás je Sedielko niekde úplne inde. Podobne, keď niekto z Poľska povie, že je na Lodowej Kope, tak u nás to je na mieste Malého Ľadového štítu. Našu Širokú vežu zasa nazývajú Mały Lodowy Szczyt.“
dennikn.sk/…/?cst=880febc6eaa…

Merhorn

91% in 4:02, sorry ale som v praci a bohuzial par krat som sa preklikol, co uz no :)

Shatterhand

Síce 100%, ale od časového rekordu som bol ďaleko, lebo pri Beskydskom predhorí som dlho váhal. A so šťastím, lebo som ani po vylučovacej metóde nevedel, či je pod Nízkymi alebo Oravskými Beskydmi, z toho druhého sa vykľula Podbeskydská brázda.

Muska

52% za 18:48 no, mám sa čo učiť :)

Spacer

Nejdem radsej ani skusat, lebo by som prepadol :)

Spacer

@merhorn: ked si to tak vezmem, tak vlastne ano :)

Lubo

11/12 a chyba v uplnej banalite :-(

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma