Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Hájenka Suchánka a jej história

Diskusná téma K fotke: Hájenka Suchánka a jej história

Pár zaujímavostí o tomto mieste. Budova naľavo je hájenka Suchánka, v súčasnosti mimo prevádzky. Nachádza sa vedľa rázcestia asfaltiek na Dobrú Vodu, do Rakovej a do Jablonice. Cesta napravo je asfaltka do Jablonice a tmavá búda je lesnícka maringotka. Lokalita patrí do katastra obce Hradište pod Vrátnom-okres Senica. Prechádza tadiaľto žltá TZT z Hradišta cez Cerovú na Prekážku, cyklotrasa z Dobrej Vody cez kameňom do Jablonice a v okolí je takisto množstvo kvalitných lesných ciest vhodných na cykloturistiku. O budove: Nejedná sa ale o pôvodnú starú hájenku, tá stála pár desiatok metrov vyššie, teraz ja tom mieste oplotok s vysadenými stromami. Stará Suchánka bola dvojbytovkou. Poslední dvaja hájnici na nej boli Švantner (starý) a Frázs (zvuková podoba mena). Nová hájenka bola presunutá aj kvôli blízkosti prameňa, pri starej bola studňa. Hájnici na starej Suchánke chovali dobytok a ponúkali kyslé mlieko napr. pútnikom idúcim do Šaštína. Za grófa (do 1945) dostávali každý 16m obilia a 24m dreva. Telefón sem bol dotiahnutý z Planinky. Ku koncu 2.svet. vojny hájnici odišli, keďže boli nemeckého pôvodu, tak sa báli partizánov. Hájenka počas vojny zhorela, zostali len múry. Dožila sa viac ako 100 rokov. Nová budova hájenky Suchánka-na fotke, bola postavená cca v rokoch 1946-1948. Stará budova bola definitívne zbúraná o dva roky neskôr, zostávajúce murivo sa použilo na výstavbu a úpravu lesných ciest v okolí. V 1949 do novej hájenky nastúpil Švantnerov syn, ktorý sa narodil na starej Suchánke. Originál jeho priezviska by mal byť Aschwandtner-zjednodušene Švantner. Ten tu bol až do dôchodku v roku 1978, čiže 30 rokov. Úsmevne vyznieva fakt, že keď zo Suchánky spolu so ženou odišli bývať do Senice, nikdy sa sem už nechcel ani pozrieť a tak aj spravil. Odvtedy tu už žiadny hájnik nebýval, len príležitostne tu bývali lesní robotníci. Neskôr to tu “vlastnil?“ aj Zbor národnej bezpečnosti, ktorý dal Lesom na výmenu za hájenku starý autobus. Ďalšia úsmevná príhoda je taká, že sem títo príslušníci dali kompresor na výrobu elektriny a ten im zanedlho niekto ukradol. Neskôr tu už nikto pravidelne nebol a v súčasnosti je pohľad na túto kedysi dôležitú budovu žalostný. Okno na poschodí je roky rozbité, záhrada už nie je záhradou, život sa odtiaľto vytratil. Takto dopadli mnohé okolité hájenky, o tých možno niekedy nabudúce. Dúfam, že som to nepísal zbytočne :) © VL a JL 2010 :)

Vladvlad

Ďakujem za doplnenie pani Cigánková. Je v poriadku, že ste opravili niektoré údaje, ktoré boli spísané po minimálne 35 rokoch od predmetných udalostí a určite neboli myslené v zlom duchu. Napísal som, čo som sa vtedy dozvedel.
Veľmi si cením, že ste to práve Vy, kto tieto informácie poopravil.

Možno pre zaujímavosť, podobne bola spracovaná aj "neďaleká" hájenka Široká
hiking.dennikn.sk/…/hajenka_s…

Eva Cigánková

V článku je dosť nepresných údajov. Poslední dvaja hájnici na Starej Suchánke boli Anton Aschenscwandtner a František Frasz. Predtým tam bol Leopold Aschenschwandtner (otec Antona) a Ferdinand Wajkuny (otec Antonovej manželky Márie). V roku 1944 hájnici z hájovne odišli, krátko na to hájovňa vyhorela. Do novej hájovne (na obrázku) sa Anton Aschenschwandtner s manželkou Máriou a dvomi dcérami nasťahovali v roku 1950. Zotrval tam až do odchodu do dôchodku do roku 1975. Nie je pravdou, že sa tam nikdy nevrátil, každý rok minimálne dva krát sme sa boli na Suchánke pozrieť.
Dovolila som si napísať tento príspevok, nakoľko som dcérou Antona Aschenschwandtnera a žila som tam až do spomenutého roku 1975.

PaliT

Vedľa hájenky je ďalší objekt, ktorý ostal bez strechy (pravdepodobne vyhorel). Na čo slúžil?

Mikro

vladvlad : tahaj z deda informacie, kym sa da (sorry, ze som to tak napisal). Ak je toho vela, tak nahravaj do mp3 a postupne to spracujes. Su to velmo zaujimave informacie, skoda aby ostali iba v dedovej hlave. Ze mu prajem este vela prechadzok :-)

Vladvlad

Ďakujem veľmi pekne za pozitívne slová, budem ich tlmočiť a určite potešia :)

Michal, k pridávaniu nejakých pikošiek: pôvodne som váhal, či to tu mám zverejniť, napísané to mám na papieri už dlhšie. Možno sa to sem príliš nehodí, ale pre takú zmenu, oživenie, som to sem teda dal. Informácii je veľa :) ak sa budú dať niektoré vhodne umiestniť do popisu nejakej fotky a už som ich sem kedysi nepísal, rád ich tam dám.

Bulat

Vlado, tak to je tvoj starky borec, ked dokaže vo svojich rokoch urazit toľké kilometre po okolitých kopcoch... to je na nezaplatenie, nech mu to ešte nejaky ten rok vydrží.. pretože maš naozaj mimoriadne exkluzivny zdroj informacii... :-)

Jana T.

Vzácny dedko !!! Pozdravujem, a prajem mu veľa zdravia a síl ... :)

Meky

Teda Vladimír,to je dedko-bedeker:-) Je vždy pútavejšie,keď takéto informácie podá človek,ktorý dané veci prežil.Pozdravuj dedka a pridaj ešte nejaké pikošky.

Vladvlad

Igor: na nete alebo v knihe tieto informacie nenajdes. Ja mam zivy zdroj informaci :) a tym je moj dedko (rocnik 1920) Kedze na Dobrej Vode sa narodil, zije tu cely zivot a rovnako cely zivot pracoval v tunajsich horach ako lesny robotnik. Pozna tu vsetko a chvalabohu si aj vsetko pamata. Ked este vladal rezko chodit, pochodil som s nim toho vela. A s patricnym vykladom. V sucasnosti sa uz nedaju s nim robit dlhsie trasy, ale niekedy sa prekona a prejde po lese aj nejakych 5-8km. Napriklad posledne kriz na Mihalinovej, stare konske trasy uzkokolajok, pramene atd.

Bulat

inak by ma zaujimalo, kde čerpaš tieto exkluzivne informacie... je to všetko na nete, či maš doma nejaku knižnu publikaciu o tomto kraji ?

Vladvlad

Vdaka za precitanie, som rad ze to niekoho zaujalo, aj ked sa jedna skor o take prilis miestne informacie. Kto to tunepozna vela mu to nepovie ale dozvie sa aspon nieco nove. Vecer sa pokusim podobne opisat dalsiu hajenku v okoli.

Bulat

Vlado, so zaujmom som si prečital o mieste, okolo ktoreho som velakrat prešiel... tak ako aj mnohí ďalší, takže zbytočne si to určite nepisal... :-)

Meky

Zaujímavé informácie.Je ale smutné,keď človek vidí ako niektoré v minulosti prospešné,alebo prosperujúce objekty,dopadli.A že ich veru je dosť...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma