Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jeden deň na Valašsku

Diskusná téma K článku: Jeden deň na Valašsku

Príjemný malebný kraj na pomedzí východnej Moravy a severozápadného Slovenska sa spája predovšetkým s Radhošťom, Radegastom či Bolkom Polívkom. Kto sa však odpúta od vžitých klišé a opustí notoricky známe turistické chodníky, objaví o čosi ukrytejšie, no skutočne podmanivé krásy tohto pokojného kraja.

IND_jones

Je to tak, mluvil jsem s žijícími pamětníky. Bylo to těžké pro rodiny pasekářů... bylo tam dost násilí, zbraně, denodenní nebezpečí a v tom všem vyrůstaly malé děti.. Každý den se nastlala sláma po zemi v celém domě a všichni včetně domácích oblečení spali na zemi spolu s partyzány..netřeba popisovat všechno... hlavně když víme, jak to celé skončilo. Píše to i Mňačko, z té knihy jsou cítit výčitky, které potom měl.

Boro

IND Jones, pokial si pamätám dobre ,tak tam na tompamätníku je písané aj niečo v tom zmysle ,že : partizáni terorizovali domáce obyvatelstvo. No a tí boli tým pádom po dvojakým tlakom, V noci pod partizánakym a cez deň pod nemeckým.

IND_jones

Je to pro mě velká odměna, že někdo zavítal na Ploštinu!!!:-) máme tam taky muzeum (tento rok bude částečně nová expozice), půjčovnu kol (50 Kč/den; kolo lze půjčit i v Pozděchově) a občerstvení. No a nejkrásnější výhledy jsou z nedalekého Klášťova a taky z rozhledny Doubrava - cca 5 km na západ, nejvyšším na jižním Valašsku:-)
ještě jednou díky za objevení Ploštiny:-)
Zdraví autor naučného okruhu Ploština a věrný návštěvník hikingu:-)

J1tka

U nás sa skôr rieši, či sú lepšie Svijany alebo Krakonoš :)

Boro

Šak som o tom tiež už písal. Svijany já rád.

Šedý vlk

Súhlasím s Borom, ako bonus odporúčam dedinku Zděchov, pivo je nepasterizované z Liberca značky Svijany, šenkár je super chlap, prototyp šenkára z prvej republiky, no a návšteva WC prekvapí každého !!!

J1tka

Ďakujem za tip, Boro. Ak tam niekedy nabudúce zablúdime, určite si tie skaly nenecháme ujsť :)

Peter, Vartovna je otvorená celoročne a zadarmo a výhľad je naozaj pekný :)

Peter Straka

Tá rozhľadňa Vartovna to je teda technický unikát:) Je otvorená celoročne a vyberá sa tam aj vstupné?

Boro

Jeden z mojich oblúbených krajov. Skúste si nabudúce pridať ešte Lačnovské a Čertove skaly. Stojí to za to.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma