Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Hájenka Široká a jej história

Diskusná téma K fotke: Hájenka Široká a jej história

Pridávam fotku miesta, ktoré tu ešte nebolo zobrazené, spolu s pár informáciami. Nachádza sa pár metrov od rázcestia lesných asfaltiek z Dobrej Vody do Brezovej pod Bradlom a do Hladnej. Katastrálne patrí na Dobrú Vodu (okres Trnava) vzdialenú po ceste cca 6,5km, bližšie to je ale na Brezovú (okres Myjava), po ceste cca 3km. Postavená bola okolo roku 1910, teda v čase predĺženia lesnej železničky z Dobrej Vody, popod hrad, okolo Širokej a do Hladnej. Súčasná asfaltka kopíruje na cca 70% trasu tejto železnice. Hájenka bola podobne ako stará Suchánka dvojbytovkou. Do roku 1939 tu boli dvaja hájnici Wajgún a Wéger (zvuková podoba) spolu s rodinami. Wajgúni mali 7 detí. Obidvaja sa v tom 1939 odsťahovali, Wajgún na Brezovú a Wéger na Dobrú Vodu, stavali tam totiž domy. Cez Slovenský štát na Širokej pôsobili Dacho, Kvetan a Bocan, do roku 1945. Ku koncu vojny tu hájnici nebývali (vojnová situácia), neďaleko bol aj väčší partizánsky bunker, pár rokov po vojne bol vyhodený do vzduchu. Po 1945 tu pôsobili Zacharovský a Rakovský. Po postavení hájenok v dobrovodskej časti Dolina, sa títo dvaja odsťahovali. Oni boli poslední stáli obyvatelia Širokej, odvtedy chátra. Jedna jej časť-byt, bol zničený kvôli uskladneniu pásového traktora, druhý byt slúžil a aj slúži poľovníkom. Hájenka je postavená z kameňa. V okolí sa snažili kopať studne, ale bezúspešne-nebola tu voda. Namiesto toho tu bol vybudovaný vodný rezervoár, do ktorého im “mašinka“ nosila vodu. Keď bolo v zime veľa snehu a trať nebolo zjazdná, domáci topili sneh. Inokedy sa brala voda z lievika-závrtu pri ceste, ten neskôr vybetónovali. Telefón sem bol natiahnutý z Výteka (kde bola aj ústredňa). V nedávnej minulosti po asfaltke z Dobrej Vody sem, viedla červená značka-Štefánikova magistrála, v súčasnosti je ale preložená a vedie hrebeňom, asfaltka je značenou cyklotrasou. Kvalitu vtedajšieho značenia dokresľuje skutočnosť, že od Dobrej Vody až sem sú značky na stromoch, stĺpoch a koloch vedľa cesty stále viditeľné. Zachoval sa aj rázcestník Široká http://goo.gl/shBim na fotke spolu s lúkou, ktorá obkolesuje hájenku Široká. Najbližší turistický rázcestník sú pár sto metrov vzdialené Dlhé rovne-červená značka alebo neďaleké rázcestie modrej a žltej značky-Komárová. V okolí opäť množstvo kvalitných lesných ciest, ktoré vhodne spájajú mnohé tunajšie zaujímavé lokality. © VL a JL 2010 :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky