Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Miroslav Jílek: Konflikty nevyhľadávame

Diskusná téma K článku: Miroslav Jílek: Konflikty nevyhľadávame

Na Téryho chate vo Vysokých Tatrách je chatárom od roku 1994 a podľa jeho slov ho to baví čím ďalej tým viac. Pochvaľuje si tohtoročnú zimnú sezónu, ktorá sa v Malej Studenej doline vydarila. Na chate ostane ešte aspoň štyri roky, plánuje rôzne vylepšenia, najmä ekologického charakteru, a tvrdí, že konflikty nevyhľadáva. Chatár Téryho chaty Miroslav Jílek.

Marcel.c

Peter, žeby skutočne platil citát "nomen omen"?
V tomto prípade "mailový server omen"?

Peter61

marcel, tak sebaktiricky vytvorenu mailovu adresu, ako tento 18:27, to nemam aňy ja !

Marcel.c

Dvanásť rokov starý citový výlev spoza západných hraníc má zanedbateľnú výpovednú hodnotu.

Sirup

ja to posudzujem z prvej ruky,kazde preco ma aj svoje preto... ,

PaliT

Hovorím, že to bol POCIT, vzniklo to z rozhovoru s osadenstvom, keď sme raz sedeli v jedálni a Belo bol dolu. Potom dostali echo, že sa vracia na chatu a celkom slušná panika vtedy vznikla. Neviem to posúdiť z prvej ruky, ale najprv rozhovor (+ komentáre mojich kamarátov, čo tam chodili) a potom tá reakcia pred mojimi očami...
Dnes už je to vlastne jedno.

Sirup

to k tomu teroru si sa ako dopracoval clovece?

PaliT

Chcel by som tento rok Terynku navštíviť, tak ma toto vlákno zaujalo. V prvom rade mi je až čudnô, že si ľudia na chatu vláčia svoje jedlo, chápem, že to je na chatách relatívne drahé, ale radšej tam vynesiem bankovku, ako jedlo a ak aj jedlo mám, tak je určené na konzumáciu niekde na trase a využijem miestne zásoby ako sa len dá. Dať chate zarobiť je tiež isté vyjadrenie vďačnosti za to, že tam vôbec je a poskytuje služby. Ja si spomínam ešte na Kapolku, nikdy som nezažil nejaký konflikt, no bol to zvláštny týpek a skôr som mal pocit, že teror zažívali zamestnanci, ako návštevníci.
Dúfam, že to tento rok vyjde a na p. Jílka som teraz vyslovene zvedavý. ;)

Peter61

Minuleho roku sme tam boli v auguste, nepamatam sa sa nic, co sA tyka konfliktov a pod. negativ v clanku, pod ktorym diskutujeme.
Skratka Terynke davam 11 z 10 bodov. Ak su tam starsie deky ( Rado 67 : to si fakt nepamatam), tlacenica na izbe tak to beriem ako fakt.
Vytahovat dookola "nevhodne" reakcie chatarov ( vsade sa daco najde, vid Zdenciho clanok o MB) nema zmysel.

Na starsich alpskych chatach je to tiez tak. Minuleho roku sme spali na Gnifetti: stare deky, na horne palandy ("2.posch") vystup po rozheganom rebriku, asi ako na Terynke izba pri jedalni. Deky tusim nic moc. Satna : tlacenica, bordel v kuchynke. A to CAI je ina firma ako KST + JAMES.

Nova Monte Rosa H. je zasa "narodnou" hrdostou SAC a CH vobec, ved len "brozurka" o nej stoji zo 60 CHF. Ale na lesklych dverach (siva metaliza) su zlatym nastriekane cisla izieb, panacikovia a pod. prvykrat sme ani netrafili na izbu.

Adamus

Tak ja si musim pana chatara zastat. Do nedavna som tam bol dost casto a vzdy som bol spokojny. Viem ze to nie je len o chatarovi ale aj personale za ten vsak v konecnom dosledku moze a je zodpovedny on. Ci uz som prisiel necakane alebo som sa nahlasoval dopredu. Spanie je tak spartanske ale to podla mna k tomu patri. Komu sa nepaci nech si donesie spacak ktory si aj tak nosim na kazdu chatu z hyg. dovodov prip. iba vlozku do spacaku ;) Postele ako v ponorke, deky no comment, chrapajuci poliaci, chychotajuci sa cesi z vinecka a my ... to su spomienky navzdy ... no nie? Jedlo - vzdy primerane cene. Len tak dalej :)

Rado67

Peter, kvalita spánku je ale na horskej chate dôležitá, vlastne by mala byť ťažisková. Teda aj istá hygiena k tomu patrí. Čo sa týka deky je to dosť intímne, nie ako obdraté schody apod. (tie zrovna sú štýlové, smradľavá deka iste nie). V tom všetkom má podľa mňa Marek pravdu. 20€ tržba za 1 nocľah by mohla pokryť náklady jej častejšej výmeny, to by si mal uvedomiť aj majiteľ, ak to nájomné prenajímateľovi neumožňuje.
A pre sťažovateľov na správanie chatára, nemám ja zlú skúsenosť, čo však nie je smerodajné. No iste mi nepridá ako slušné konzumovať vlastné v cudzom atď, to to by ma ani nenapadlo. Nedivil by som sa nijak, keby ma pre to i vyhodil. Obdobne nelegálne nocľahy atď.
Nesmieme byť však precitlivelí na správanie chatára, keby sa to nám stalo x-krát za deň, tiež by sme neboli ako svätí za dedinou. Na druhej strane, na tak exkluzívnom mieste (keď by pri potencionálnej bezprostrednej konkurencii iste neuspel) by aj jeho prístup mal byť vľúdnejší. Aspoň čo to z L. Kulangu či V. Beránka.
Na margo osobne nechápem tých, ktorí si z horskej chaty či pobyte na horách robia len (alebo dosť výrazne) alkoholovú párty.

Peter61

Marek2, pocul som, ze dakedy davnejsie Miro maval neprijemne spravanie. Obvykle ho vytocili pastikari, ktori zabrali jedalen (bola mensia ako teraz), nic neobjednali a Miro potom prskal na vsetkych. Nezazil som osobne. Jeden nespokojny turista (naviac anonymne) zamuti na nete dost vody. To su uz casy davno minule.
Co sa tyka diek a rozmerov: napriklad na Rif.Teodulo ( CAI) sme si mohli iba vzdychnut. Zlate Tatry! Pomedzi postele si s baglom ani nepresiel. Deky horšie ako mal Leo ( labrador) z Brnče. (Po minulorocnej rekonstrukcii som tam nebol, podotykam).
O tých dekách a MRŠ : IMHO to súvisi aj s tokmi peňazí za prenájom chát z ( Turservis, s.r.o. a pod.)Vrabce si o tom čvirikali v súvislosti s tzv. výberovýcmi konaniami na nájomcov tatranských chát. Ak majiteľ neinvestuje a robí to prenájomca, tak na deky nemusí zostať.

Kali11

M.Jilek je chlap na svojom mieste.Obetoval chate asi cely svoj osobny zivot.Chata funguje a deky mi nevadili,ani ked som spa l na treom poschodi.Terinka nie je hotel.Do VT chodim uz asi 50 r.Takze asi sa mozem vyjadrit.

Sitno

V júni minulého roka sme s kamarátmi prespali jednu noc na Terinke. Chatár nám všetko poukazoval, čo kde je. Jedlo bolo chutné, na chate poriadok. V noci bol kľud, vyspali sme sa. Páčilo sa nám. Určite sa tam vrátim.
Určite už nepôjdem na M.R.Štefánika. Do rána tam bol bordel. Chatár nikde.

Marek2

Na Terynke som spal spolu so synom 1 noc toto leto. Na chate bol poriadok, p. Jilek bol mily, vobec nechapem velke mnozstvo prispevkov namierenych proti jeho osobe. Mam len dve pripomienky - izby nesplnaju ani tie najzakladnejsie hygienicke normy - svojou velkostou, svetlostou, vetratelnostou atd. - tym mam namysli, ze nesplnaju ani normy turistickej ubytovne. Ale prosim, v Tatrach je na chatach miesta malo a ludia chcu mat zazitok. Da sa to prezit. Co sa vsak prezit neda, su tie deky, pod ktorymi sa spi a zrejme sa pod nimi spalo aj pred dvadsiatimi rokmi. Potrebovali by kazdy den minimalne vyvetrat, sem tam vyprat, resp. aspon 1x rocne vymenit za nove. Ved flisova deka dnes stoji par eur. Smrdeli tak, ze stipali oci a saty, v ktorych sme spali bolo na druhy den citit na kilometer. Inak super.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma