Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Nábrežie v Hainburgu

Diskusná téma K fotke: Nábrežie v Hainburgu

Vpravo je Vodná veža (Wasserturm) – Rakúšania uvádzajú, že už z prvej polovice 13. storočia. Jej názov bol aj Götzenturm, pretože patrila k (už nezachovanému) „sídlu“ Götzenhof. (neviem nájsť ten správny výraz v slovenčine – Turm je veža, Hof je dvor, čiže sídlo/obydlie a Götze je bôžik alebo modla (väčšinou „bôžik“ predkresťanského pôvodu)). Toto sídlo patrilo Sonnbergovcom, pánom z Röthelsteinu (hradu, ktorý si dali postaviť už v pol. 12. stor.). Sonnbergovci patrili k najvýznamnejším tunajším šľachtickým rodom a pôvodne bývali na Schlosshofe (hrade Hainburg). Götzenhof im slúžil ako „mocenská základňa“ v meste a na kontrolu a obhospodárovávanie ich majetkov, najmä lovných/rybárskych miest v okolí. Veža mala obrannú funkciu (celé 1. a 2. poschodie) – mala brániť prístav, ale tretie poschodie bolo obytné.
V pozadí kopec Braunsberg, na ktorom trčí rekonštruovaná veža keltského opevnenia. A ten oborovicovaný kopček vľavo nad Dunajom je jedno z mojich najobľúbenejších miest v Hainburgu vôbec.

Vladvlad

Ja som si dnes dal oddych od slovenských Malých Karpát a navštívil tie rakúske :)
Hrad a Braunsberg plus západ slnka. Ten bol pekný. A pohľad na Schneeberg vypadal, ako by ten kopec bol len kúsok od nás a nie okolo 95km.
Nábrežie je zaliate, ale keďže neviem ako vypadá nezaliate, tak neviem posúdiť ako veľmi je zaliate :)
Súhlasím s Vladom, fotíme pre radosť a väčšina sme tu obyčajní fotoamatéri.

Tidoj

Tak snáď som sa nikoho nedotkol...;-) (podľa mňa je tu veľa fotografií profesionálnej úrovne).
A ako bolo? Dnes sa celkom dalo vegetiť nad Dunajom, nie? Tmax písal/a, že nábrežie pod vodou, asi som nemal dnes hniť doma nad písomkami...

Vladimir Popluhar

´Prestan s tými profesionálnymi fotografmi, sme tu len amatéri, ktorých to baví - nič viac nič menej. Dnes som tam bol - na tom kopčeku :-))))a dalej na tom hrade pri Dunaji, musel tam byť dnes nádherný západ slnka.

Tidoj

Ďakujem za hodnotenia aj za komentáre. Chystám ešte zopár fotografií, ale teším sa, že tu pribudnú (snáď) aj fotografie profesionálnych fotografov z týchto mojich obľúbených miest a pozriem si ich trochu inak ako doteraz. Ako včera na fotke Malokarpatská perspektíva... Dlhý komentár je najmä preto, lebo mám k Hainburgu nejaké tie citové putá a neviem sa o ňom "dovykecať". A okrem toho učím dejepis a nemčinu. S pozdravom, Tibor v kristových rokoch.

Vladvlad

tidoj: pohľad pekný. Podľa mňa sa nemusíš ospravedlňovať a nazývať svoju fotku výcvak. Pridal si kvalitatívne hodnotný popis, čo je určite lepšie ako len nejaké dve slová.
Mne sa to páči, bez ohľadu, že sem ešte dnes chcem ísť :)
PS: to, že už sú tu nejaké pohľady neznamená, že ich sem ty nemôžeš dať opäť. Každý vidí nejaký pohľad/predmet ináč, takže aj fotky budú iné, nikdy nie rovnaké. Smelo do toho.

PS2:ešte som si prečítal aj tvoj koment k mojej dávnej fotke a odpoviem ti tu:
"(chcel som pôvodne napísať "ak sa dokliknete" - predpokladám, že nás nejaký ten rok asi delí. Ale som myslel, že budem trápny)" Ani by si neveril koľko rokov nás určite delí, ale opačne :)))
V príhraničnom Rakúsku som bol na turistike len dva krát, takže mám tam ešte čo pochodiť.

Vladimir Popluhar

Z toho kopčeka oborovicovaného je krásny výhlad na Dunaj a dá sa tam super vegetiť :-)))

Tmax

Dobre starý záber, teraz je nábrežie pod vodou.

Tidoj

Jedna dnešná fotografia a aj jedna staršia od „vladvlad“-a ma inšpirovali, aby som sem dal (teda hlavne do mapy) zopár fotografií aj z Hainburgu. Sú to moje obľúbené miesta z rôznych subjektívnych dôvodov. To, čomu ja hovorím fotografia sa na tejto stránke zvykne nazývať výcvak, tak sa ospravedlňujem za technickú a možno aj inú fotonekvalitu, chcel som aspoň pár úsekov zdokumentovať. Hodnotenie som nevypol, nech nie som za sraba. Do galérie som chcel dať aj tú keltskú vežu na Braunsbergu (na foto aj v popise), ale v lete tu pribudla jej oveľa lepšia fotografia od „phalike“ hiking.sk/…/braunsbergsky_zap… (aj keď ja ju mám s celým Hainburgom aj s nábrežím Dunaja). Grü? Gott.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok