Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pomsta orlov – zimná Orlia prť III.

Pabloo

myslím že to nie je dobrý nápad,bez cepínu a mačiek ani do Popradu...v Tatrách panuje ešte zima, ľad, lavíny

Bananajoe

Pekný večer, nechcem zakladať novú tému tak to napíšem sem pod tento článok. O pár dní idem na Slovensko na dovolenku a keďže tu v zahraničí kde žijem hory nemám a turistiky veľa nerobím, nie toľko ako som zvykol na Slovensku, mám chuť na niečo poriadne. Napadla mi Orlia prť teraz v zime, s tým že by som to spravil ako 2dennú túru s prespaním na chate v doline 5 poľských plies. Aké sú vaše odporúčania? Mám do toho ísť alebo je to až príliš nebezpečné v tomto mesiaci? Orliu prť som už raz prešiel no to bolo v lete. Mačky ani cepín nemám, topánky mám ale na sneh dobré. Čo vy na to? S pozdravom Jozef.

.ph

Pravopis
Peter, ďakujem za taktné upozornenie na pravopisnú chybu v mojom predošlom príspevku. Síce to nesúvisí s témou, ale dávam to aj sem, nech to vedia i ostatní a nech sa trochu pobavia.

Mi vichodňare muśime furt zakomponovať dajeke slovičko v spisovnom prejave, a to buď čisto východniarske, abo z mekim i (najčastejšie v pisomnim prejave), žeby sme daľi znac ostatňim východniarom, že majú do činenia z krajanom. Dachtore ludze (Slováci na vichod od Liptovského Mikuláša) to považuju za pravopisnú chybu, ale mi znalci zname, že to je zámer. A žeby sa do mňa nepuśčili ortodoksne vichodňare, tak eśči vysvetlím, že muj súčasný prejav je zlátanina spisovného prejavy, ortodoksnej vychodňarčini a pravopisnych chýb v obidvoch jazykoch, ktorá je na východe typická pre určité vrstvy obivaťeľstva. Spôsobilo to dlhoročné poslovenčovanie vichodňarov, ktorý teraz nevedia ani spisovne po slovensky a ani poradne po vichodňarski. Keď dachto nezna o čo idze, ta naj sebe kukne film "Pasla koňe na betoňe", tam je to pekne vidno.

-) Pali

Pavol.hreha

Nedavne smrtelne urazy na Orlej Perci:

29.05.2012 - Swinica, Zawrat (pošmiknutie)
02.06.2012 - Morsie oko, Czarny staw (asi infarkt)
03.06.2012 - Swinica, Zawrat (pošmiknutie)
04.06.2012 - Swistowa Czuba (pošmiknutie)
09.06.20012 - Kozia Przelacz (pošmiknutie)

Boli sme tam 01-03.06.2012 a stale je to na "raky" i "czekan". V severnych stenach je stale vela snehu a aj ked je uz pomaly leto, tak hore panuju zimne podmienky, najme v severnych stenach a zlaboch. V tomto obdobi je najhorsie, ze sa strieda telpo s dazdom a mrazom. Rano a vecer je to tvrde ako beton a na obed je to slichta, v ktorej sa neda brzdit pomaly ani cakanom. Mam odskusane brzdenie hrotom cakana v 20-30 cm slichte pod ktorou bol tvrdy podklad, ale bol to strasny problem zatlacit cakan az na tvrdy podklad. Spolahlivejsie bolo zarazit cakan do snehu poryskom.

03.06.2012 sme na Rysoch predbiehali partiu Poliakov, ktori mali cakany i macky a slecna sa aj tak pri zostupe zdrbala do doliny. Zakopla mackou o macku a letela. Nastastie sa zachytila na kamennej polici a domov isla vrtulnikom lebo nemala prilbu. Tu vlastne nemal nikto z jej skupiny. Takze macky, cakan a prilba sa urcite zide.

Lubo

Lenrob, je to jednoduche, staci predsa pred turou zavolat na oblastne stredisko HZS a tam vzdy dostanes podrobne a presne info o aktualnom stave.

Lenrob

Aspon ze niekde sa objavia nejake info o aktualnych podmienkach. Nasa Hzs sa tvari akoby sa v piatok nekoncila sezonna uzavera v Tatrach a na svojej stranke pod tur. podmienkami uvadza "dobre" s tym, ze plati sezonna uzavera hzs.sk/…/podmienkyprehlad.php
Dnes som daval dotaz, ake su skutocne podmienky, kedze cez vikend chcem podniknut nejake tury. Samozrejme odpovede som sa "dockal". Takze beriem aj kocure. Po vikende, budu zase vsetci mudri a budu davat rady, ako chodit do hor. Niet nad profesionalne sluzby...

Merhorn

Soni vies aj konkretne kde? nemam teraz moc casu zistovat ci to v tom clanku je.

Sona

Na Orlej prti sa v priebehu dvoch tyzdnov zabil uz treti clovek. Neviem teraz najst link na cely clanok, ale nieco k tomu je aj tu v posledmom suhrne. Na Orlej prti su este zimne podmienky. topr.pl/index.php?option=com_…

Fangorn

veľmi pekné čítanie. inšpirujem sa kvoli jesennej návšteve tejto trasy :)

Jozos

to vrana: na spravnu mieru to uvadza paradny clanok, ku ktoremu je tato diskusia, tusim je tam odkaz i na clanok s cisto letnymi podmienkami;-)

Marcel.c

Ano, "turista" na obrazku v odkaze je ocividne na svojom "tripe" spokojny a z Podbanskeho OP urcite nepojde, dokonca ani zo Zakopaneho nie :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov