Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Planinami Slovenského krasu

Diskusná téma K článku: Planinami Slovenského krasu

Nemáte chuť niekedy skúsiť niečo úplne iné? Nie klasickú hrebeňovú túru, či prechod z doliny do doliny, ale niečo zaujímavé, krajinársky hodnotné, čo sa vymyká bežným predstavám pojmu pohorie? Stačí ozaj málo, len sa presunúť do oblasti Slovenského krasu, pohoria, ktoré je dodnes akoby v tieni iných, „atraktívnejších“ pohorí.

Tono

O hrade v Tornale na nete nenajdes nic, Ani o protitureckej straznej vezi v katastri mesta. Co chces vediet konkretnejsie? Na oboch lokalitach prerebehol archeol. vyskum. Ale momentalne nemam jeho vysledky v dispozicii.

Mlady

tono ako to je s tym hradom v tornale.na internete vobec ziadne informacie o hrade.

Eskimo

No možno v tom smere ako si to šiel ty je to lepšie vyznačené... na smerovníku v Hačavskom sedle minulý rok žltá smerovka tuším vôbec nebola - ale už si to presne nepamätám - po niekoľkých márnych pokusoch nájsť v teréne žltú značku dole do Hačavy som si povedal, že bude istejšie držať sa trasy náučného chodníka, ktorý pokračuje po modrej do sedla pod Jelením vrchom a dolu do Hačavy ide po zelenej... to sú relatívne bezpečné značky, až na tú jednu zákernú odbočku modrej pod Jelením vrchom, ktorá nie je vôbec vyznačená (písal som o nej nižšie) - v situácii keď ide široká "autostráda" rovno do kopca k vysielaču sa nevyznačenie nenápadnej odbočky pozvoľne klesajúcej vpravo rovná takmer až zlomyseľnosti...

Berto 112

Eskimo, s tým Hačavským sedlom máš pravdu. Išiel som presne po tej žltej zo sedla pod hradom do Hája(je vyznačená na mape aj v teréne), cez Hájsku dolinu do Hačavy a odtiaľ do sedla a je pravda že som sa orientoval podľa terénu a držal som sa cesty ktorá jednoznačne viedla do sedla. Ten smerovník je trochu zašitý pár desiatok metrov od cesty priamo v strede sedla a je na lúke takže pozornému pohľadu neunikne. Tam som odbočil doľava smer Zádiel a aj keď značku nebolo vidieť, presne v smere smrovníka na konci lúky je vidieť cestu do lesa a tam už značky sú. Tú žltú som si tiež všimol v Háji aj na okraji planiny napája sa presne na tom mieste, kde sa prekračuje ten obranný val.

Eskimo

Berto112: no zrovna Hačavské sedlo by som nespomínal ako vzor dobrého značenia... smerovky prakticky žiadne, resp. zhrdzavené a trafiť sa na žltú značku smerom do Hačavy zhora zo sedla je riadne umenie... btw. ako si šiel z Turne do Hačavy? Voľakedy dávno išla žltá značka cez Turniansky hrad do Hája, ale potom ju zatreli kvôli ochrane prírody... minulý rok som si v Háji všimol, že je vyznačená nová značka z Hája na planinu, ale nevyskúšal som ju...

Berto 112

Ja mam so značením v slovenskom krase veľmi dobré skúsenosti, konkrétne trasy 1.-Medzev-Drienovec-Jasov 2.-Turňa-Hačava-Hačavské sedlo-Na skale-Turňa 3.Plešivec-Gerlašská skala-Brzotín. Problem som mal len v okolí už spomínanej Železnej brány ale neobstojí argument o nedostatku vhodných objektov na umiestnenie značiek, pretož sa v SK používa aj značenie na železných rúrkach len su v tejto oblasti zle umiestnené alebo chýbajú.

Juro

Čau, áno pôjdem tam začiatkom júna, keď sa budeme vracať zo školenia v Snine. Veď vieš, zase budeme bývať v hot. Kamei.

Tono

Som rad, ze si to v pohode nasiel. Je ti z tej stranky vsetko jasne? Chystas sa tam v najblizsej dobe?

Juro

Tono, ďakujem za linku na Sokolý hrad. Ešte že tam je angl. verzia :-D

Tono

OK Roval
Len ja osobne si vzdy necham rezervu (casu) aspon 1 hod. lebo je x veci, ktore tam mozu zdrzat. Napr. besne a utocne sa spravajuci psy na Dlholuckom salasi, ked tadial ides v case pasenia. Musel som ich celkom slusne obchadzat :-)

Roval

V pohode Tono, mas pravdu ze znacenie je "standartne"...niekedy horsie, niekedy lepsie...ale stratit sa neda. Ale niektore casy uplne neodpovedaju, zvlast ked to chces na minutu vypocitat. Skor musi dat clovek na svoj instinkt a skusenosti. Som normalne fyzicky vybaveny a niekedy tie casy jednoducho nestiham...co potom zeny? Ale je pravda, ze v 99% ta cas az tak nezaujima.

Tono

Dovolim si znova oponovat, pre oblast Hor. vrchu, Silickej, Plesiveckej a Koniarskej planiny je znacenie DOBRE. Ja osobne som tam ani jeden raz nebludil, nehladal znacku.
Plati to pre tieto znacky:
Cervena: Zadielska chata - Domica
Zlta: Hrhov - Zadielska chata
Zelena: Hrusov - Zavozna
Modra: Jovice - Silica
Zlta: Zavozna - Silica
Modra: Plesivec - Bezodna lad. - Dlhe bralo
Modra: Tornala - Domica
Zelena: Gemer - Bretka
Zlta: Krasnohor. Dl. Luka - Dlholucky salas
Zlta: Slavec - Gelasska skala
Modra: Plesivec - Gerlasska skala - Stitnik - Hradok
Zelena: Hradok - Plesivec.
Modra: Turna n.ad Bodvou - Zadielska chata
Zelena: Zadielska chata - Osadnik
Cosa tyka inych znaciek (hlavne vo V casti), nemozem sa relevantne vyjadrit, lebo som tam bol pred viac ako 10 rokmi.
Na mnou spomenutych tur. znac. chodnikoch som ja osobne, opakujem, NEMAL problem s urcenim spravnej cesty, nepopieram, ze v istych usekoch som musel venovat zvysenu pozornost znaceniu a trochu aj dedukovat v spolupraci s mapou. Ale bolo to na rozsiahlich lukach, kde bolo malo objektov vhodnych na umiestnenie znacky. Ale nemam pocit, ze by bol v tom az taky problem. Cas na smerovkach, no je to relativne, ale podla mojich skusenosti (s plnym batohom veci na 3 - 4 dni) su casy skor precenene, ako podcenene.
Roval, neviem, ale Zajacia brana - Hrusov sa prejde v pohode za tu hodinu. No musis ratat s neznacenym usekom po asfalte na stanicu ZSR Jablonov, ktoremu treba vyhradit aspon tiez 1 hod. Cesta sa da skratit popri Hrus. rybnikoch po polnej ceste.
Takze na zaver zopakujem, znacenie na vyssie opisanych trasach je podla mna standartnej kvality, cas na smerovkach je celkom dobre odhadnuty (ja som isiel vzdy za menej).
To je asi vsetko.

Roval

Nielen znacenie je zle...ked uz je,tak zase casy neodpovedaju.Pamatam sa ako som utekal od zajaciej brany na vlak do Jablonova a nestihol ho prave kvoli podhodnotenemu casu.Predsa len ked ma clovek batoh na sebe, tak nemozu pocitat, ze tu trasu pobezim...ale spravne casy na smerovnikoch su asi na inu debatu.
Je ale pravda,ze niekedy nie je zle sa stratit...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum