Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zubačka: Štrba - Štrbské Pleso

Diskusná téma K článku: Zubačka: Štrba - Štrbské Pleso

K súčasným horám patria aj horské dráhy. Okrem sedačkových či kabínkových lanoviek, ktoré sa podobajú ako vajce vajcu, máme u nás aj zopár dráh, ktoré sú jedinečné. K mojim najobľúbenejším patrí elektrická ozubnicová železnica Štrba - Štrbské Pleso.

Jano

Malicka zaujimavost: zaklad tej v lese skrytej "chatovej osady", ktorou prechadza draha hned nad Strbou (teda medzi Strbou a Tatranskym Lieskovcom), su chaty, ktorych postavenie bolo prednostne umoznene inzinierom, ktori sa podielali na projektovani a vystavbe zeleznicky. Vtedy to bola velka odmena a vyznamenanie... :-)

Mato_Melo

Iba taka drobnost:
1 promile je 10-ina percenta, ak zubacka prekona prevysenie cca 450 metrov na vzdialenosti cca 4500 metrov, znamena to, ze len priemerne stupanie bude okolo 10 percent, cize asi 100 promile.

Peter Straka

Maťo, samozrejme máš pravdu, v stúpaní chýbala nula - už som to opravil.

Funttomas

PeterS:
pekný článok. Zvolil si dobrú tému na reportáž. Páči sa mi to. Priložené fotky sú tiež vydarené. Z tých zimných sála pravá tatranská zima.
Ešte spomeniem, že na stanici v Tatranskej Štrbe ma zaujal obrovský ČS štátny znak (asi z travertínu), ktorý je umiestnený na kraji nástupišťa. Som rád, že ho tam nechali. Zaujímavo to dopĺňa kolorit stanice.

Peter61

Hlavne to, že v súčasnej situácii je pre občasného návštevníka neakceptovateľný stav, ak naskočí bez lístka na zastávke bez predaja lístkov napr. na Popradskom ( nie Sklanaton, ako je chybne v Korzári), hrozí mu 32 € pokuta !
Tatranci revízorov poznajú, znalci pomerov si nakúpia blokové lístky dopredu, ale tí, čo chodia do VT 1x za 2 roky...

Joz0

na popradskom v lete predavaju v bufete oproti zastavke

Peter61

Joz0 - ano, predavaju, akurat ze tie otvaracie hodiny v bufete nie vzdy stacia. Takisto sa daju kupit nonstop na Popradskom plese.
Skratka zatial kym nabehnu sprievodcovia, treba si kupit dopredu blokove listky. Su aj dalsie zastavky bez predaja. Listky sa daju kupit na tychto zastavkach:
slovakrail.sk/…/predajne-mies…$ret

Peter61

Este raz k tym listkom:
"So sprievodcami sa na Tatranských elektrických železniciach stretneme po novom už vo väčšine spojov"
Takze asi nebudu vo vsetkych spojoch. Blokove listky kupene dopredu sa asi este zidu.
(Automaty vo voznoch boli zrusene tusim na jesen 2008)

Axel

Ked tak citam tieto prispevky, tak prisamveru uz ani nebudem bedakat, ze odomna chcu 5 EUR na parkovisku len kvoli tomu, ze si chcem do drevenej budy na jeho konci ist kupit "hamburger" z kuracej konzervy.

Peter61

Axel: tento "ustretovy" postoj k navstevnikom VT zo strany ŽSR je nieco podobne ako ne/informovanie HS ČR o spoplatneni zasahu na ceskych horach.
Mne samemu sa od r.2008 (zrusenie automatov v vo vagonoch)podarilo byt v TEŽ 2x ciernym pasazierom, ale nechytili ma.

Pre porovnanie : pri ubytovani v Chx navstevnik dostane Kartu hosta, ktora je zaroven volnym listkom na autobusy MHD. Ked sme kvoli laxnemu pristupu nacelnika kempu tieto karty nemali, siel som kupio listky ku soferovi. Sofer ma velavravravnym gestom poslal sadnut bez listkov - nieco ako "si tu nas host !"

Kaspy

Nedavno som niekde cital o yavedeni sprivodcov na TEŽ a zubačku. Nevie nahodou niekto či to už tak funguje, resp. či sa da u nich kupit listok?
Vdaka

Kaspy

uz nic, ze vraj je na Popradskom automat- o to mi slo...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov