Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Senník pri Chate Vinná

Diskusná téma K článku: Senník pri Chate Vinná

Konečne po takmer 60-tich rokoch sa aj bežným turistom otvorili brány bývaleho Vojenského obvodu Javorina v Levočských vrchoch. Hoci tu ešte chýbajú turistické značky, možností, ako prespať, alebo sa ukryť pred zlým počasím je tu viacero. Pri mojej úplne prvej prechádzke bývalým VO Javorina som narazil na pomerne známu chatu Lesov mesta Levoča – Chata Vinná. Nájsť útočisko v chate sa nedá, keďže je uzamknutá, ale prístrešok alebo senník blízko chaty sa dá využiť.

Pavel Forgáč

Senník pri chate vinná je síce uzamknutý, ale stajňa zrejme pre ťažobného koníka, ktorá je vedľa je odomknutá. Keďže tu dlho nie je čo a dlho ešte ani nebude čo ťažiť. tak tu koník už veľmi dlho nebol. V stajni je celkom čisto a dá sa v pohode prespať aj na zemi. Ja som si tu natiahol hamac a v noci prečka poriadnu búrku. Stav k 25.7.2020 Prameň a prístrešok pri chate je ok.

Tono

POZOR!!! Sennik pri chate Vinna je uzamknuty!!! Volne pristupná je len mensia miestnost vedla sennika, na podlahe je slaba vrsvtva hnijuceho sena, viacero haraburd, podlaha je z udupanej hliny, t.c. navlhnutej. Radsej som si ostavol stan. Pristresok je stale OK. Pramen je tiez OK. Stav z 11/12. 05. 2016

Bikemartin

Som celkom zvedavý ako vyznačia hrebeňovku v severnej časti, ktorá má niečo ako liptovský a turčiansky hrebeň VF ;-). Asi vyznačia západnú vetvu, kde je najvyšší vrch LV.

Bikemartin

Boro, mám ešte staré 1.vydanie mapy VKÚ z 90-tych rokov, nie je tam zakreslené kasíno, strelnice a krčma kam chodili vojaci chlastať, ani viaceré chaty vo vlastníctve VLM, ale ináč sa podľa nej v pohode dá. Za posledných cca 5-7 rokov ciest pribudlo, pôvodná sieť asfaltiek zostala. Južná časť je zmasakrovaná, odporúčam napr. hrebeň medzi Jakubanmi a Kolačkovom, na Banisku sú lúky v štýle Veľkej Fatry mapy.hiking.sk/?x=20.63708930…

FunTTomas

zivan: vďaka za upresnenie vlastníctva objektu. Údaj som v článku opravil.

Johny - TOM

Chystá, už v tomto roku! Bude to hrebeňovka a dva priečne TZT, ktoré budú robiť značkári z okresov SL a SN.

Brosk

Neviete ci sa nechysta nejake znackovanie novych TZT v Levocskych vrchoch?

Bandolero

Jeej,tu som bol strielat zo zakladnej vojenskej sluzby,Myslim ze by som sa tam aj vedel orientovat (bol som tam pred 6-timi rokmi).

Zivan

Stano,
keďže som na chate pár krát pobýval, tak len niekoľo upresnení:

  • Chata nepatrí Lesom SR ale Lesom mesta Levoča. Dávnejšie predtým to bola horáreň.
  • Prameň je v oplotenej studničke asi 100m od chaty krížom cez priľahlú lúku
  • Keďže okolo chaty ide pevná cesta je tam dobrý prístup aj na biku z mnohých smerov, prakticky zo všetkých obcí po obvode bývalého VO (Ľubica, Levočská dolina, Torysky, Tichý potok, Jakubany, Ihľany).
Nonormal

Mna takisto otvorenie VVP neskutočne potesilo, pretoze je to pomerne blízke pohorie, ktoré bolo a v podstate este stále je takou neznámou.
No co sa týka korespondencie s mapou tak je to celkom v pohode, jedine, čo človeka zmätie je, že na mape je zakreslená zalesnená plocha a v skutočnosti tam je ruban kam oko dohliadne hlavne v južnej časti LV.
Takisto som si vsimol, ze v mape chýba niekoľko spevnených ciest, ktoré asi boli vybudované len nedávno, alebo kvôli tazbe. Ale tie staré asfaltky, ktoré sú zakreslené aj v mapách sú celkom dobrým vodítkom.
Ak by som si smel dovolit, odporucam najmä severnu čast LV tam su este miestami krasne, nedotknute lesy =) Juh potesi zase rozhladmi, kedze tam nie su lesy.

Boro

Po celú moju turistickú existenciu sme s nádejou hladeli na Levočské vrchy a nechávali si zájsť chuť na ne, lebo označenie VVP bolo nado všetko jasné. A teraz sa zdá, že to ešte stihneme. Stano, ako korenšpoduje turistická mapa so skutočnosťou? Nie je to príliš skreslené ( zo strategických dôvodov a aby sme zmiatli imperialistických špiónov).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov