Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Valašsko (Vsetínske vrchy)

Diskusná téma K článku: Valašsko (Vsetínske vrchy)

Už takmer tradične sme sa počas veľkonočných sviatkov vydali na trojdňové putovanie Valašskom. Najprv sme to chceli zobrať ako správni trampovia pod širák, ale keď naše priateľky prejavili zvýšený záujem o spoluúčasť, nedalo sa inak a my sme museli pristúpiť na hanebné prespávanie v chatách po ceste.

Boro

TK , na Valašsku sme už prežili druhé alebo tretie "Velikonoce". Je to tu na týchto stránkach popísané. Išli sme "stezkou " Jana karafiáta a aj ja som bol v detstve odkojený knihou o Broučkoch. Inak je mi len ľúto Honzu, že bol tak postihnutý svojími príbehmi na Slovensku. Ale čo už narobíme, keď sa nedarí, tak sa nedarí. Chachachááá.
P.S. Honzo, daj si rumíka na mňa.

Honza286

To marcelC: V popisované oblasti je rozhraní mezi jednotlivými geomorfologickými celky jasně vymezeno jednotlivými poměrně hluboce zaříznutými údolími - Vsetínské Bečvy a Senice. Toto je mnojem jasnější než je např. hranice mezi Západními a Východními Tatrami či hranice mezi Kysuckými a Oravskými Beskydy atd. Ren Klak a Beskydy byly schválně nadsazeny, ovšem mnohem méně jasná hranice je právě mezi Východními a Západními Tatrami - tedy např. mezi Baníkovem a Svinicí a to se za 3 dny projít dá bez problémů:). A s tím jídlem - nebyly to žádné velké díry - v jednom případě Stará Bystrica, ve druhém případě Krpelany, to už pomíjím zážitek z Lúčok v Nízkých Tatrách - v sobotu začátkem června neměli v restauraci v 15:00 odpoledne ani nic k pití - že prý ať počkáme dvě hodiny a sjede pro něco do Mikuláše:)

TK

Clanek moc pekny, autorovi se slusi podekovat a jen jako drobnou zajimavost bych dodal,ze v tolerancnim kostele na Velke Lhote pusobil sveho casu Jan Karafiat, autor jedne z nejhezcich ceskych knih pro deti - Broucku (Chrobaciku).
Diskutujiciho Honzu286 bych malinko faktograficky opravil; Vsetinske vrchy nejsou ceske, ale moravske hory.

Marcel.c

Honza286: Ten priklad s velkofatranskym Klakom v Beskydoch nebol prave najlepsi - ked sa zbezne pozriem na mapu Slovenska, vidim tam, ze medzi Beskydami a Velkou Fatrou lezi este Kysucka vrchovina a Mala Fatra a tiez siroke udolie Vahu a znacna vzdialenost v kilometroch. Pri vsetkej ucte k Borovi a jeho nachodenym kilometrom mozeme vylucit, ze by za tie 3 dni peso doslapal, povedzme, z Velkeho Polomu v Beskydoch na velkofatransky Klak, a teda urcite by si nemyslel, ze Klak je v Beskydoch. A ako sam pise, je mu to aj tak u riti, co mozno len ocenit :-)
Hory v Ceskej republike su ineho charakteru ako na Slovensku, nie su tak vyrazne oddelene od seba a dost sa navzajom prelinaju. Mozem len podporit Borovo stanovisko - naozaj aj mne moze byt u riti, ci je ten kopec v jednom alebo druhom pohori - dolezite je, ci sa mi tam pacilo alebo nie, a z Borovho clanku je jasne, ze sa mu tam pacilo.
Z Tvojich prispevkov vytrca jesitnost a tiez nezdrava nacionalna urazenost - myslim, ze ziadny z tunajsich clankov neobsahoval ani len naznaky nejakeho posmechu alebo povysenectva vo vztahu k ceskym horam. Naopak, vzdy sa jednalo o emocionalne pozitivny popis zazitkov z takychto ciest. To, ze neovladame presne horopis Ceskej republiky, je dost prirodzeny dosledok toho, ze do tamojsich hor chodime pomerne zriedkavo a tiez z vyssie spominanych dovodov. Nie kazdy okrem toho citi potrebu detailne sa v horopise orientovat, ci uz v slovenskych alebo zahranicnych horach.
To, ze si (pravdepodobne v Kysuckych Beskydach) dostal len pivo s borovickou v dedinskej krcme je prirodzene - noha turistu tam zabludi tak sporadicky, ze krcmarovi sa neoplati prevadzkovat kuchynu - domaci jedia doma a slopu v krcme.
Na tomto webe si sa uz stihol preslavit ako chorobny kverulant, preto sa necuduj odmietavym reakciam ostatnych diskutujucich.

KarolM

V článkoch by sa mali uvádzať správne zemepisné názvy a geomorfologické údaje. Pokiaľ sa autor pomýli, mala by to korigovať redakcia…

Honza286

To boro: Dle tvého přístupu můžu klidně tvrdit, že jsem byl např. na Klaku (ten ve Velké Fatře) v Beskydech - je to stejné - turisté žádní, jídlo si člověk nedá ani na konci túry v nějaké obci (iba tak pivo s borovičkou), cestou jsem se prodíral metr vysokou trávou - opravdu v tom nevidím rozdíl:) A i ta výška hor plus mínus pár desítek metrů je totožná. Ale určitě by ti nevadilo, pokud by sem někdo z Čech dal článek, kde by psal o Baníkovu ve Vysokých Tatrách a podobné nesmysly, nebo se snad pletu?

Jonathan.sk

Boro: hehehe, tri dni by sa tam dalo vydržať. Pôvodne sme aj my mali naplánový bivak pri krčme, ale nakoniec sme išli na táborisko pod Pulčínskymi skalami, lebo hrozil dážď, a nemali sme stan.
Nie som tramp, tú krčmu sme našli náhodou, ale okamžite ma dostala .

Svatopluk stepanek

pre honza286: vonkoncom vynimocne pisem cesky
/ cech cechovi /
honzo tohle je web turisticky a ne geograficko-orograficko-geologicky...
byt vami, tak bych to tak neprozival

Boro

Honza286, : takže ťa to privádza k šialenstvu? Aspoň viem s kým si dopisujeme. Človeče, ja som tramp a mne je to naozaj u riti, ako sa volajú tie hory, kadiaľ prechádzam,ich delenie a pod. Názvoslovie uvádzam len preto, lebo to táto stránka vyžaduje. A som si istý, že okrem teba je to všetkým tiež úplne jedno. Tak sa ukludni alebo si daj nejakého cloumáka.
Jonathan.:keď sme sedeli v Horní Lidči na stanici, stretli sme tam trampa zo Žiliny, ktorý tam išiel na tri dni. Tá krčma je fakt vychýrená medzi trampstvom.

Jonathan.sk

Tá trampská knajpa v Pulčíne nemá chybu. Boli sme tam na hrebeňovke teraz na 1. mája. Škoda, že na Slovensku takéto krčmy s "dušou" nie sú.

Honza286

IndJones: Ono tyhle chyby se objevují na hikingu u článku o českých horách takřka pravidelně - to je to, co mě doslova přivádí k šílenství. PS: Já geomorfologii nikdy nestudoval, tedy určitě nejde o profesionální deformaci:)

IND_jones

Honzo, neřeš ptákoviny, vždyť je to jedno, naopak bych pochválil Bora za pěkný článek!
Taky mám za sebou pár semestrů geografie, ale taková profesionální deformace se u mně zatím doufám neprojevuje:-))
(Btw. má ale pravdu:) Boro měl tu smůlu, že křižoval orografické celky, jak jen mohl:))

Rc

honza a myslis ze to pokazi zazitky ci dojem z tury? (to ze nepoznam presny doslovny kartograficky nazov uzemia, po ktorom som presiel).

Honza286

Peter61: Na informaci výhledy z Koprovského štítu nic nepravdivého není, naopak informace, jež mohou mnozí získat z článku, že např. Pulčín leží ve Vsetínských vrších, nepravdivá je. Pro názornost bych to přirovnal k tomu, když jdou dva lidi na Baníkov - jeden řekne, že jde do Tater (pravdivá informace), druhý bude tvrdit, že jde do Vysokých Tater (nepravdivá informace). A když člověk neví přesnější lokalizaci, je vždy lépe uvádět tu správnou obecnější než nesprávnou konkrétnější.

Boro

Šedý vlk, tú knajpu dobre poznám už kopec rokov, dokonca som tam aj za ňou raz spal.
Honza286, bolo to len informatívne uvedenie lokality, len pre predstavu, kde treba hľadať nástup trasy.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov