Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cez Biele Karpaty

Diskusná téma K článku: Cez Biele Karpaty

Južná časť Bielych Karpát nevyniká nadmorskou výškou či odľahlosťou, neoplýva skalnými útvarmi, horskými bystrinami či hradnými zrúcaninami. Kopaničiarske osídlenie a rozľahlé lúky sa striedajú so zachovalými lesmi miestami až pralesného charakteru. Neverte názvu, biele sú len v zime, inak hrajú všetkými odtieňmi zelenej. Vďaka hustej sieti turistických a cykloturistických trás na slovensko-moravskom pomedzí si každý nájde tú svoju.

PeterS

Pozri na 12. až 16. záber + titulka (masív Javoriny z Novej hory). Po zelenej sa nejedná o hrebeň, ale o prudký zostup z Lopeníka do doliny (zalesnený úsek), výstup na hrebeň Novej hory, kde sa nachádza lúka s peknými výhľadmi, zostup do doliny Květné a potom strmý výstup na Jelenec (občasné výhľady+pekný bukový prales)a krátky hrebeňový úsek na Javorinu.

Wallendorfer

a potreboval by som ziskat nejake info o hrebeni z Velkeho Lopenika po Velku Javorinu..su to iba lesy,alebo su tam aj pekne vyhlady?

Ind_jones

Peter, diky za clanek! konecne pronikaji i Slovaci k nam na MOravu:))Pridam jen par mych postrehu..zabrany na cesko-slov. hranici jsou nejvetsi ptakovina jakou jsem kdy videl, hlavne kdyz je potkate v lese a o kousek dal lze mezi stromy hrave prekrocit hranici treba i v tanku;drive tudy prevadeli stovky asijskych a jinych bezencu (to bylo v lesich kolikrat i nebezpecno), dnes je tu jiz skoro liduprazdno, jedine "nebezpeci" predstavuji medove, kteri casto vesele prekracuji hranici v libovolnych mistech:)) Jeste se slusi pripomenout, ze televizni vez na V.Javorine pred nedavnem zmenila podobu - drive byla dvojita, ale starsi vez byla zbourana...No..uz me nic nenapada, snad jen "jezdete do Bilych Karpat!:)))

Adushka

No vyborne, dalsi clanocek o oblasti, ktoru mam prejdenu a ktora sa mi velmi pacila :) Ja som dala tak 5 rokov dozadu usek Stary Hrozenkov - Vapenky (to je na ceskej strane pod Velkou Javorinou) a bola to vtedy nadhera. Bolo prveho maja, nikde ziadni ludia, spali sme pod sirakom niekde medzi Mikulcinym vrchom a Lopenikom, ludia ziadni, vyhladna na vrchole tiez este nebola.. to teraz musi byt pekny hnus, ako vaclavak. V Strani sme potom obsadili prvu krcmicku, dali pivko a na jedlo nejake mozocky a bolo nam fajn :) Akurat druhu noc sme nejako nevychytali, a tak sme ju stravili na lavicke pred zeleznicnou stanicou vo Veseli nad Moravou... ale aspon mam na co spominat :)

Peter Straka

Boro, my sme tam boli 19.-20.5., naplánované sme to mali takmer rok a opušťáky od manželiek vybavené skoro dva mesiace:) Mário, tie diviaky práve prebiehajú zo SR do ČR, keď pozrieš predchádzajúce foto, tak asi v strede tej lúčnej cesty, ako končí lesík. Cez tie cesty asi chodia poľnohospodári a lesníci, občas sú zdvojené, aby sa mohli vyhnúť.

Boro

Ahoj Peter,vidím,že sme sa takmer mohli stretnúť,lebo sme mali obaja rovnaký jarný cieľ.Len ja som bol cez Veľkú Noc a ty asi v inom termíne.
Pre Mariana a MisaB. : Slovenskí a českí občania môžu č-s.štátnu hranicu prechádzať pešo,na bicykloch a motocykloch do 50ccm, a na lodiach (člnoch) bez zabudovaného motoru (prívesný môže byť)kdekoľvek bez obmedzenia.Len na požiadanie sa stačí preukázať OP.Pritom hranica nie je strážená,len sporadicky tadiaľ prejde nejaká hliadka ale skôr,či výhradne kvôli bežencom z Ázie.

Mario Duchon

Zaujmavý článok ,som nevedel ,že sa môže len tak prechádzať cez hranicu . Fotky sú tiež pekné.Diviakom sa tam očividne darí- cez riadnu dialnicu prechádzali - čudné , že idú dve poľné cesty tak blízko seba.

Peter Straka

Misob, český orgán hraničnej polície sme stretli na pochôdzke až niekde pri Dibrovom pamätníku, len sme sa pozdravili. Lúčna hranica je zabezpečená iba proti prejazdu MV. Dokonca rozhľadňa Lopeník a Holubyho chata majú ceny SKK/CZK = 1,000. V podstate oblasť je Slováckym Horňáckom, takže sme tu ako doma aj podľa názvu...

Misob

Pohodickova tura prijemnym terenom... a pre mna aj inspiracia. Takto suvisle som veru v tych koncinach este nebol.
Este otazka: nie su ziadne problemy s nejakymi organmi, ked sa len tak hore-dolu chodi cez hranicu?

Miso

Paradny clanok Peto, uz sa tesim na dalsiu turu. Snad Rohace za mesiac.... Ahoj Miso

Tom

Hoci som z TN, maxim. som bol na Machnaci. Budem to musiet napravit a ist aj dalej. Pekna krajina. To Safari sa paci aj mne :-)

Rudo

Dosť dlhý príspevok, zatiaľ som preklikal len fotky. Pekné, ako Petrove bývajú. Na "safari" sa už nejakú chvíľu smejem, výborný názov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov