Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Kúsok tajgy

Milan Bartosovic

Na Flochovu sme prišli z obce Turcek napravo ponad priehradu.Cestou bolo vela chutnych malin.V blizkosti sedla Flochova bolo zas vela čučoriedok.Naša skupina z klubu zeleznič. cestovatelov Zvolen si na nich velmi pochutila.Z Flochovej sme zostúpili okolo Bartošky do Čremosneho

Romana

Nachádzajú ich v puklinách kôry a v skrýšach v korunách stromov.
Z pohľadu prišelca je tajga deprimujúca monotónna oblasť, kde rozhľad ohraničuje na všetkých stranách ihličnatý les. Podrobnejšie pozorovanie však odhalí prekypujúci život. Ihličnanx poskytujú vhodné prostredie pre vtáky a rôzne iné skupiny živočíchov. Letné roje hmyzu, ktoré človeku spôsobujú utrpenie, sú pre vtáky nevyhnutnou zložkou potravy.
Najstaršie a najhlbšie jazero na svete Bajkal leží na južnej hranici tajgy. Vyznačuje sa vlastnou unikátnou faunou. Tri štvrtiny živočíšnych druhov Bajkalu sa nevyskytujú nikde inde na svete. V Bajkale žijú predkovia živočíchov, ktoré sa vyskytujú v ostatných sladkých vodách Ázie a Severnej Ameriky. Je to dôkaz spojenia týchto kontinentov pred vznikom jazera v miocéne, jazero má teda približne 25 miliónov rokov, jeho rozloha je 31 000 km štvorcových.

TomWilde

Mimochodom ak ste tam niekto našli okuliare Alpina, dajte mi prosím vedieť.Rád sa odmením

TomWilde

"Vypadá to ako cintorín obrov… No fakt netuším, čo to je. " :-) ten cintorín obrov je z čias 50tych rokov , keď celá Flochová zhorela do tla a potom tam nič nechcelo rásť.Tie dlhé hrobky , na ktorých sú haldy zeme sú urobené buldozérmi,ktoré prevracali zhorenú zeminu,aby sa rýchlejšie zregenerovala..
P.S. Medveďov je tu dosť , ale čučoriedok tohoto roku akosi málo

Funttomas

Daulagiri:
áno, môžeš to brať, že si bol na vrchole Flochovej, lebo ten je široko-ďaleko :-) Už sa teším, keď pridáš aj ty foto odtiaľ.
Flochová v zime má tiež svoje čaro. Poľahky sa tam dá zablúdiť…

Daulagiri

To all:
Ďakujem za upresnenie, takže sa dá povedať že som bol na vrchole.
Ináč šiel som trasu Turček - Široká dolina - Sedlo Flochovej - Flochová - Sedlo Fl. - Pod Tablou - Harmanecká jaskyňa žel. st. a turistov som stretol len v sedle Flochovej (boli 2 na bikoch a na čučoriedkach s kýblami).
Pre PetraS:
Fotky som pozrel, pekné, zaúčaš aj syna :-)
Pre tuláka:
Presne, opustenosť v tom lese je cítiť a zažil som tam aj ten dážď takže atmosféra bola dokonalá.
Pridám aj ja nejaké foto odťiaľ.

Tulák

Tiež som názoru že na vrcholovej plošine Flochovej a Svrčníka rastie najkrajší les aký som kedy videl. Aj keď tam človek nemá možnosť kochať sa výhľadmi, tá opustenosť a atmosféra miesta stojí za to. Najmä pri hmle a daždi dokonale vynikne ponurosť až tajuplnosť flochovského lesa, keď sa chodník prerastený čučoriedkami stráca priamo pred očami.

PeterS

Daulagiri, keď chceš pozri na peterstraka.host.sk/KrV1/, tiež tam je pár foto z toho lesa. Vrchol som tiež hľadal márne, ale na zarastenej plošine to je vlastne jedno.

Funttomas

Daulagiri:
presne si vystihol, že prales na Flochovej je medvedí a čučoriedkový. Medveďov i megačučoriedok je tam toľko, že aj mackovia sa napapajú i prudko náhodní turisti si pochutia. Flochová je tak ďaleko od civilizácie, že čučoriedky dokonale dozrú a nikto ich tam nevyzbiera. Flochová spolu so Svrčinníkom tvoria obrovskú vrcholovú plošinu, kde niekoho stretnúť je veľká zriedkavosť. Samotná flochovská plošina Handel je pokrytá zvláštnymi zemnými „hrobkami“, ktoré sú nápadne symetrické a uložené v rade. Vypadá to ako cintorín obrov… No fakt netuším, čo to je. Flochová je tajomná ľudoprázdna plošina uprostred temných hôr. Pravdupovediac nikdy som nehľadal samotný vrchol Flochovej, lebo na takej rozsiahlej rovine je zbytočné ho hľadať. Tá pyramídka, na ktorú sa pýtaš je viac-menej symbolickým vrcholom pre turistov, čo idú po značke.

Daulagiri

Noooo, konečne foto z tejto krásnej oblasti. Bol som tam minulý rok v lete a les v okolí sedla Flochovej ma totálne uchvátil, doteraz ho považujem za absolútne najkrajší aký som mal možnosť vidieť vo svojom živote na vlastné oči. Krásny, temný prales taký medvedý a tých čučoriedok, mňam ej veru dobre bolo.
Ale chcem sa ešte niečo spítať: vrchol Flochovej označuje taká malá kamenná pyramídka na lúkach na tej zelenej značke či nieje nijako označený ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Jaro Flídr k fotke: Vstavačovec Vstavačovec bazový, náš najskoršie kvitnúci. Vyskytuje sa v dvoch formách, žlto a červeno kvetej, Tieto sa medzi sebou krížia a vzniká tak množstvo rôznofarebný …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky