Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Údolím rieky Moravice

Diskusná téma K článku: Údolím rieky Moravice

Stalo sa už tradíciou, že vždy na jar sa vyberieme vandrovať údoliami riek v Česku, či skôr na Morave. Máme už za sebou rieky Rokytná, Bobrůvka a Oslava. No a teraz tip padol na rieku Moravicu. Pri Moravici som bol naposledy pred asi 20 rokmi a vtedy sa mi tam páčilo. Rieka bola plná vodákov, utáborených pri skalných bralách pod priehradou Kružberk, kde čakali na to, aby im správa priehrady „pustila“ ráno peknú vlnu a oni na nej prekonali vrchnú časť rieky a tak sa dostali na stredný tok, kde bol dostatok vody. Rieka sa vtedy splavovala po hotel Belária, kúsok pod Bielym a Červeným zámkom a bolo zaujímavé pozerať na to, kto má na prekonanie splavu, kto to riskne a „urobí sa“ a kto to radšej ukončí pred splavom.

Boro

Marku, naviac to ani nie je CHKO, ale len tzv. Prírodný park, čo je vlastne najnižšia forma ochrany.

Marek_10

Podobnou trasu jsme kdysi šli, akorát v úseku před Papírenským splavem jsme se drželi pravého břehu řeky. Doporučili nám to místní a tehdy si to i vyžádaly okolnosti. Návrat na červenou potom nebyl problém, prostě jsme řeku přebrodili po hraně jezu.
V tom přespání v CHKO já nevidím žádný problém, koneckonců, pokud si chlapi nepostavili stan, bylo to i v souladu s českou legislativou, jak nedávno ukázala jedna (mediálně celkem profláknutá) kauza.
Takže za sebe velice děkuji za zajímavé čtení a přeji, aby zdraví dovolilo napsat za rok report z dalšího putování podél nějaké hezké řeky.

Peter61

Boro, jonattttthan.nr :
a ten stary od Jiránka poznáte ?
Babka bylinkárka hovorí chlapíkovi : "Kdepak bylinky, panáčku. Vy potřebujete pořádnou ženskou !"

Merhorn

honzo, ja sa ti fakt divim, ze ta to este bavi. Ak by som chcel byt perfekcionista ako sa snazis posobit ty,hravo by sa dali napadnut tvoje prirovnania na margo borovej logiky ako neanalogicke. fakt klidek.

Honza286

Boro, máš úžasnou logiku, takže dle tebe je jistě v pořádku, když turisté přespí kdekoli v Tatrách, vždyť tam ochránci a lesáci jezdí starými škodovkami, autorádia puštěná naplno, dřevo se těží ve velkém atd.? Proti tomu přece přespání venku je naprostá banalita:) A doporučuji ti navšítit NP Paklenica, tam mají uvnitř NP rovnou velkou skládku:)Já nikde nepsal, že je to přírodní zázrak, ale celé údolí Moravice je vyhlášeno za přírodní park, takže určité hodnoty mít musí.

Rast

Honza, toto uz asi fakt prehanas.

Jonathan.sk

Je radosťou pre redakciu mať takých pozorných a pedatných čitateľov.
A teba " boro" , by mali zavrieť, za každé steblo trávy ktoré si priľahol pri bivakovaní, by si mal dostať jeden rok natvrdo!!

Boro

1.Honzo, týmto sa chcem ospravedlniť širokej ochranárskej verejnosti za to, že som prespal v chránenom území medzi stovkami chát a hospodárskych budov, čím som mohol vážne narušiť prírodnú rovnováhu a nezvratne ju poškodiť. Prosím ťa Honzo, skontroluj to miesto, či už sa spamätalo z toho šoku. Je to presne na druhej strane mosta u dolu Annino údolí za mostom hneď vpravo. Stojí tam opustená garáž, pred ktorou bola slušná tráva (tam sme spali)a asi 10 m odtiaľ je smetisko o rozlohe cca 15 x 8 m, navezené asi z toho hospodárstva.Ak sme tento prírodný zázrak narušili, radi zaplatíme jeho debordelizáciu.

  1. Aj by sme sa vydali tou tvojou cestou, nedostali by sme sa ku papierenskému kanálu, a ten sme chceli vidieť.
    1. Áno , som lajdák, v škole mi to hovorili po celý čas.
Merhorn

Si si isty Honzo, ze Janske Kupele a Janske Koupele ti pridu to iste ako Dumbier a Zazvor v geografii? Fakt na tom trvas ci si chcel byt len zbytocne dramaticky ci az teatralny?

Misou

Prespanie v prírode narobí veľa škody, viacej ako húfy štvorkoliek, rýpadiela iných strojov premávajúcich v národných lunaparkoch, pre budúcnosť Borovi odporučujem apartmánový dom.

Sona

Honza, Tvoj clanok vyjde v najblizsi utorok, takze uz coskoro sa Ti k nemu ozveme mailom. Dakujeme.

Honza286

Boro: No krásně ses předvedl, on žádný Hrádek nad Moravicí není. A že jsi spal na divoko v chráněném území, tě jistě netrápí stejně jako netrápí mnohé turisty (zejména Čechy - tvoří většinu návštěvníků) přespávání nadivoko na hřebeni Západních Tater (tam navíc ani od údolí Moravice jiná možnost není). A když nechceš kemp, mohl jsi klidně přespat na Vikštejnu, tam přírodě uškodíš mnohem méně. A pokud jsi nechtěl jít tolik po asfaltce a dál od řeky, tak jsi měl asi 1 km za Anniným údolím odbočit doprava po lesní cestě, která vede po druhé straně Moravice přes Větřkovický a Albrechtický mlýn a poté se napojí na žlutou značku v lokalitě Bukovina a po ní pak dojdeš do Žimrovic na červenou. Ty Žimrovice a Žemrovice i ten Šindelkův mlýn beru jako překlep, ovšem Kalvária (správný název se v článku neobjeví vůbec) či Hradiště nad Moravicí překlep není, to je lajdáckost při psaní článku, nic jiného. A buď bez obav, mám už několik týdnů článek v redakci, kdy bude zveřejněn, to opravdu netuším.

Boro

Milý Honzo, tak si si aspoň po čase zasa"zašílel". Môžem ťa ubezpečiť, že mapu som si preštudoval celkom dobre a že čo sme si vybrali, to sme si aj odšlapali. Keď si taký odborník, prečo nenapíšeš niečo ty? A k tým preklepom. Nuž stalo sa. Keby si si prečítal popis trasy, tak by si videl, že tam sú názvy uvedené správne, čo podla mňa stačí pre orientáciu čitateľa. Chyba v názve Šindelkovho mlyna (1) vznikla pri prepise v redakcii. Rovnako , niekolko krát som uviedol obec Žimrovice a tak to, že som sa preklepol na Žemrovice, nie je žiadna tragédia. Veď aj ty si sa hneď v kritike preklepol, ty detailista. Rovnako je to i v Hrádek a Hradište.
No a k tomu prespávaniu vo volnej prírode, tak to ti asi nedokážem vysvetliť, to buď musíš v sebe mať, alebo spávať pod perinou. V kempe by som nespal, ani keby ma prosili.

Honza286

Sona: Nejsou Jánské Kúpeľe, ale Jánské Koupele, není obec Podhradie, ale Podhradí, nejsou Žemrovice, nýbrž Žimrovice, určitě není žádné Hradiště nad Moravicí, nýbrž jen Hradec nad Moravicí, není Kalvária, nýbrž Kalvária a Šindelk1ův Mlýn opravdu neexistuje. Ono je běžnou normou (existuje na to i závazný mezinárodní předpis) používat originální názvy. Omyly v tomto článku bych přirovnal, pokud by někdo v ČR např. přejmenoval Ďumbier na Zázvor, Hrebienok na Hřebínek apod.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma