Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jaskyne Koščeliskej doliny

Diskusná téma K článku: Jaskyne Koščeliskej doliny

Dolina Kościeliska (Koščeliská dolina) so svojimi prístupnými jaskyňami je jednou z najvyhľadávanejších a najkrajších v poľskej časti Tatier. Výlet pripadol na piatok, predposledný deň nášho pobytu. Večer pred tým do Zakopaneho dorazila aj Austrálčanka, žijúca v Anglicku, ktorá sa dala na trojmesačnú cestu Európou a s ktorou sa môj drahý zoznámil na Lonely Planet Thorn Tree Travel Forum.

Sona

Podľa stránky poľského TPN je jaskyňa Mroźna v doline Kościeliska až do odvolania zatvorená (rekonštrukcia plánovaná do roku 2023).
tpn.pl/zwiedzaj

Jantaara

Jeeej, aj my sme tam boli tento rok! Článok som objavila až teraz. Ale to vôbec nevadí. Bolo to perfektné a chcem sa tam ešte vrátiť. Boli sme totiž aj s 3-ročnou dcérou, čo dosť obmedzovalo. Ale prešla s nami aj Raptawiczku jaskyňu, aj Mylnu. Do Mroznej sme nešli, radšej mám "divoké" ako "civilizované" miesta.
Tu článok aj fotky. Už sme nakúpili lepšie čelovky, takže nabudúce budú fotky lepšie :-)

hoco.sk/index.php?option=com_…

Mkosik

Výborný článok, nabitý praktickými informáciami, doplnený peknými fotkami. Vďaka zaň.

Sona

Este ze si mi Fat pripomenul - chcela som reagovat na Honzovu poznamku, ze sa tu rovnaky clanok objavil uz pred rokmi - viacerych clankov z jednej trasy je na Hikingu vela. Nase zavazne pravidla k pridavaniu clankov hovoria, ze: Predovšetkým pri túrach platí pravidlo, že totožnú trasu môžeme uverejniť opäť najskôr o rok, alebo v inom ročnom období, či s lepšou fotodokumentáciou.

Kedze kazdy autor pojme svoju turu inak, vsimne si ine veci, prida ine fotky, berieme to ako obohatenie informacii z danej lokality a vobec sa tomu nebranime.

Kofoluska

To Fat dakujem. :)Som rada, ze som Ta inspirovala k navsteve tejto doliny. Myslim, ze patri k "povinnym jazdam" polskej casti Tatier a stoji za to.

Fat

Tento víkend sme absolvolvali túru týmito jaskyňami a tak som sa vrátil k tomuto článku a diskusii aby som si porovnal naše zážitky s článkom. A tu čo nevidím: realizuje sa tu niekto malichernými spormi na tému kto má doživotný patent na článok na túto tému, aký batoh treba a kto o niečom čosi vie a kto nie. Prehlasujem, že som Mylnu prešiel s 40L batohom, 300 metrov mi nijako nechýbalo a keby autorka nenapísala tento článok tak by ma tam ísť určite nenapadlo lebo predchádzajúci som nečítal. Za to jej patrí moja vďaka.

Kofoluska

Mam 20l batoh, v ktorom na kazdu turu nosim nahradne ponozky a tricka, prsiplast, bundu, 1,5l flasu vody a jedlo. Obvykle je teda narvaty. No a okrem toho mam este jeden handicap - pred rokmi som si zlomila chrbticu, takze to bol tiez jeden z dovodov, preco sme do tej jaskyne neliezli. Pravda- neuvadzam to v clanku, ale nejak som to nepovazovala za tak dolezite. :)

Honza286

Kofoluska: Viz tvůj příspěvek v diskuzi: U nas bol okrem batohov problem aj v tom... Já sám prošel celou jeskyni v pohodě s 20l batohem (poloprázdným, nejvíce místa zabíral foťák), přepokládám tedy, žes měla větší batoh. Anebo neumíš "norkować".

Kofoluska

Len pre zaujimavost - vygoogli si meno Ing. Marcel Lalkovič - a potom ma môžeš ďalej poučovať o pripravenosti na priechod jaskyňami. Bol to môj dlhoročný prednášajúci a diplomový vedúci. Pomôcka - je to speleológ a bývalý riaditeľ Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva.
Mimochodom, kde si vyčítal veľkosť môjho batohu? Nikde ju neuvádzam. :)

Honza286

Kofoluska: Zjevně o výpravách do jeskyň ani na ferraty nic nevíš - na takovýto typ turistiky nikdo sebou netahá napráskaný 30l a větší batoh, protože by jen překážel. Doporučuji ti shlédnout nějaký jeskyňářský film - např. Tepuy od Barabáša.

Kofoluska

Poprosim redakciu aj tu v diskusii (kedze Tom sa asi este nedostal k mailom), aby opravila udaj o dlzke jaskyne. Bohuzial, pri pisani clanku som iny udaj ako tych priblizne 1300m nemala a pristup na net sme mali v Polsku dost biedny - vychadzala som teda len z materialov, ktore sme dostali od majitelky penzionu - ci su alebo nie su aktualne som nazoaj netusila ani nezistovala. (Len pre istotu pre rypalov - linky na koniec clanku doplnila redakcia.)
Honzo ak ma pamat neklame, obdrzala som od teba kvetnate vyjadrenia o tom, ako si so mnou a mojimi zlataninami skoncil, takze ta opakovane ziadam (ked ti to nestacilo sukromne a potrebujes to riesit verejne) - bud chlap, stoj si za slovom a neokradaj nas o cas. Okrem toho ti prudko odporucam davat si pozor na verejne obvinenia z kradnutia informacii a pouzivania zdrojov, resp. neetickeho spravania sa. Urobis to este raz a zacnem to riesit inak nez priatelskym upozornenim. Hovori sa tomu poskodzovanie dobreho mena - ak by si nahodou nebol v obraze.

Pre ostatnych - je mi luto, ze to tu musite citat, ale holt niektori ludia su nepoucitelni a ja si zase na druhu stranu na hlavu s...t nenecham a nenecham sa ani bezdovodne verejne urazat.

PS: Co sa tyka priprav na turu a la "...ideální je jít bez batohu úplně..." myslim, ze podobne pripravenych turistov mame plne cintoriny - takze Honzo diky za radu.

Honza286

Peter61: Těch rozdílných 350 m délky vyplývá z toho, že byly objeveny až po napsání mého článku (Przez wiele lat podawana długośc jaskini wynosiła 1300 m. Nowe, szczegółowe pomiary jaskini przeprowadzono w roku 2009. - citace z odkazu na konci článku). Mám takový dojem, že autorka sprostě obšlehla údaje z mého článku (což minimálně neetické bez uvedení onoho zdroje).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma