Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Suchá Belá a Prielom Hornádu

Peter61

(1) Príslušník horskej služby pri plnení úloh podľa § 4 a člen občianskeho združenia pri
záchrannej činnosti alebo preventívnej činnosti, ak je táto činnosť organizovaná horskou službou, je
oprávnený.....

e) vydávať pokyny týkajúce sa bezpečnosti osôb v horskej oblasti

S.svajka

Peter - Info o stupackach mam priamo z tejto konkretnej horskej sluzby a ich to strasne stve, ze stav technickych pomocok je podla nich velmi velmi nebezpecny. Oni tvrdia, ze okrem vystrahy nemozu nic.

Lubo

Podla mna, ked HZS vyda vystrahu o zlom technickom stave stupaciek, je to dostatocne. Kto chces, lahko si stav zisti. Kto ide ako ovca a na pripravu kasle, toho nedonutis. Osobne mi par zlych stupaciek neprekaza a viac by na nastvalo, keby nejaky potentat s peciakou prisiel a dal zavoru s dovetkom "... pre tvoju bezpecnost". Porovnanie s vytahom, ci mostom je mimo, pretoze o turistickej trase si zvyknem zistit info vopred. Mrk na HZS.SK, pripadne ak nemam moznost, vytocim cislo oblasti a ak nemam pouzijem 18300, kde mi cislo radi povedia.

S.svajka

Lubo - Stupacka v Prielome hornadu, to nie je skala, do ktorej si mozem trufnut alebo mozem cuvnut. Stupacka skor pripomina vytah vo verejnej budove alebo kolotoc ci most. Tam musia byt nejake prvotne skusky a taktiez priebezne revizie, lebo inak by slo nic netusiacim ludom o zivot. Ano, suhlasim, ziadny paternalizmus tam, kde niesu umele pomocky. Ale ked uz tam su a lakaju ludi, ze "PREJDITE SA PO MNE", tak ten kto ich tam dal, nech sa o nich stara. Neexistuje aby bol na ceste most a ked spadne aj s vlakom tak povieme, ze sofer si mal zvazit riziko. Cele je to o tom, ci budeme tragediam nejak predchadzat alebo pockame, kym sa nieco stane a potom - budeme dalsim tragediam predchadzat. Problem technickych pomocok v SR je v tom, zu ich spravuju obce, ktore ich nestavali a viacmenej na ne kaslu.

Lubo

S.svajka,
naco by to bolo dobre? Objektivne posudenie (ne)bezpecnosti akejkolvek trasy je nemozne. V NP by sa uzatvarat malo iba z dovodu ochrany prirody, ludia nech si rizika zvazia sami. Statny paternalizmus je hovadina...

Lajoolaj

ja som bol v raji pred dvoma tyzdnami. isli sme aj suchu belu aj prielom hornadu a mozem len odporucit. suchu belu sme isly hned po dazdoch (niektore rokliny boly dokonca uzavrete) takze ludi tam nebolo az tak vela. brodily sme sa vo vode miestami az po kolena. ale bola to fakt krasa

S.svajka

Len poviem, ze technicke pomocky v Slovenskom raji neopravuju pracovnici Narodneho parku, ale obce, ktore maju jednotlive useky vo svojom katastri.

A je to s tymi pomockami velmi biedne. HS moze len upozornit, ze to nie je v poriadku, nemoze roklinu kvoli chorej stupacke uzavriet. Az ked tam niekto zahuci, a bude o tom reportaz v kriminovinach, az potom sa veci pohnu. Pre mna je nepochopitelne, ze ziadny organ nema pravo technicke pomocky kontrolovat, nariadovat ich opravu, pripadne pri hroziacom nebezpecenstve roklinu uzavriet.

HonzaIV

Len tak pripomeniem ze horska sluzba upozornuje ze momentalne su niektore stupacky na Prielome Hornadu v zlom technickom stave... hzs.sk$ret

Kofoluska

Juj videla som fotky zo zimnych vyprav - nadhera. Ale sama na to odvahu nemam.
Inak s tou Sokoliou dolinou mas pravdu - boli sme tam vlani, na zaciatku septembra - nestretli sme ani nohu! Roklina bola cela nasa. Nevadil nam ani dlhy nastup do rokliny a nasledne ten isty usek znova pri odchode. Roklina stala za to. Povedala by som, ze cely Slovensky raj stoji za to.:) Mam rada nasu prirodu.

Bulat

no, nič len súhlasiť... ísť v lete a za pekného počasia do Suchej Belej hraničí až s masochizmom... :-) Kto sa chce vyhnúť davom turistov, može zvoliť niektoru z odľahlejších roklín- Veľky Sokol či Sokoliu dolinu. Inak Mimo hlavnej sezony je tam o poznanie prázdnejšie... a kto vlastní základnú zimnú výstroj, nech sa nebojí ani zimnej návštevy- sezónna uzávera tu žiadna nie je, nikoho tam nestretnete, povytešujete sa prekrásnou ľadovou výzdobou a za to všetko od vás nikto nebude pýtať žiadne poplatky... :-)

Kofoluska

To mas pravdu, s tym mnozstvom ludi. My sme tam boli uz skor na konci hlavnej turistickej sezony (chodime na dovolenku do Tatier vzdy na prelome augusta a septembra, aby sme vychytali vsetky sviatky, co tam su, a robime vylety aj do Raja) a zacinali sme pomerne skoro rano, ale bolo to tam vazne natrieskane. Na stastie Prielom Hornadu uz bol poznatelne menej preludneny a napriklad na stupackach sme v protismere nestretli nikoho (na stastie). :)
A diky za pochvalu.

Daulagiri

Suchá Belá je krásna, ale po skúsenosti tam v lete už nepôjdem, keďže mám rád minimum ľudí. No a Prielom Hornádu som ešte nešiel, ale plánujem to už roky.
Fajn článoček, potešil ma, lebo Raj mám veľmi rád.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov