Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Okolo vrchu Zobor

Diskusná téma K článku: Okolo vrchu Zobor

Pokiaľ prichádzate k mestu Nitra, takmer vždy sa na obzore vynorí silueta vrchu Zobor. Tento dominantný, zďaleka viditeľný vrch ukončuje na juhu pohorie Tribeč. Podľa neho je pomenovaný podcelok tohto pohoria – Zoborské vrchy. Práve tam vás chcem pozvať na veľmi hodnotnú túru.

PeterNR

Priesil: s túrami je to u mňa ťažko - teraz sa zadarilo, lebo som bol sám doma. Cez weekend sa mi vráti manželka s deťmi, takže sa tak skoro na poriadnu túru nedostanem. S dcérkou by to už šlo, ale syn je ešte malý.

OndrejP

alebo najdi starej milenca, bude ta rada posielat do hor :-)

Priesil

No tak vidis, co z toho plynie? Nezen sa. :-)
priesil

Jonathan.sk

Ahoj Priesil, aj ja som z Nitry. Voľakedy som chodil na túry. Ale odkedy som sa oženil, tak ma stará nechce pustiť...:-(((.

Priesil

No serva Petko. Veru mas pravdu, je to zvlastna znacka. Ale celkom zaujimavy pocin. Az na tu recesiu obratenej znacky.Inak mimichodom, nechces chodit na tury? Hladame niekoho do partie a Ty si asi z Nitry.
priesil

PeterNR

Dnes som si všimol nový zaujímavý TZCH na Zobore, tak by som vás naň rád upozoril.

Na internete som našiel, že ho vyznačilo OZ "Hradisko Zobor", a nazvali ho "náučný historický chodník Hradiska Zobor".

Netypickú značku si nemôžete nevšimnúť - je zelenej farby, tvar symbolizuje strážnu vežu. Jedna zo značiek je neviem prečo otočená hore nohami, možno z recesie :-)

Značka sa začína na vrchole Zobora. Pár metrov vedie súbežne s červeným TZCH smer Žibrica, potom odbočuje doprava. Chodník je nezreteľný, ešte nevyšľapaný. Vedie v smere hod. ručičiek v línii obranného valu hradiska, resp. vo veľkej miere priamo po ňom. Má dĺžku takmer 3 kilometre.

Pár info o hradisku z internetu: Vrcholové hradisko z doby bronzovej (lužická kultúra) a zo stredoveku (9. storočie). Ide o prvé opevnené výšinné sídlisko v údolí Nitry a svojou rozlohou okolo 15 ha patrí v tomto regióne k najväčším. Opevnenie obopína celé temeno masívu, Pyramídu i vlastný vrchol Zobora, oddelené od seba výrazným sedlom. Výška opevnenia na severozápadnej strane dosahuje okolo 7 m. Do hradiska sa vchádzalo tromi bránami, umiestnenými vo východnej, severnej a západnej časti valu. Vzhľadom na dominantnú polohu i rozlohu malo hradisko v období lužickej kultúry okrem útočiska pre obyvateľov okolitých osád spĺňať aj funkciu organizačno-správnu alebo kultovú.

JarinoM

Peťko,ja som včera prešiel takmer rovnakú trasu, len ja som zo Žibrice šiel do Štitár.A môžem potvrdiť tvoje slová:Krása,krása,krása. Ešte teraz mám príjemný pocit zo včerajšej túry.

Alino

Tiez som bol s Petkom a mozem sa pridat k jeho nazoru.

Peťko

Včera som absolvoval túru v Zoborských vrchoch. Začiatok i koniec túry bol v Podhoranoch. Bol to okruh cez Žibricu a Zobor. Príroda je teraz po zime krásna v plnom kvete a sýtej zelenej. Lesy sú tu tak krásne a fotogenické, že mi bolo ľúto ísť do civilizácie. Konečne som sa dostal i na toto miesto našej krásnej krajiny. Mal som na pláne napísať o tomto kúte článok, ale ty si to vystihol veľmi dobre, takže ďalší článok z tejto lokality by tu už bol asi zbytočný. Ešte raz, krása, krása, krása.

PeterNR

Tono, ďakujem za super tip!
Dnes som si túto trasu znovu po rokoch prešiel (s tým rozdielom, že som začal Zoborom, a skončil som pri liečebnom ústave). Trochu ma prekvapilo stretnutie s laňou na hrebeni, hneď za vrcholom Zobora. V tomto mieste by som jeleniu zver nečakal, max tak srnčiu. Asi to bolo tým, že som tam bol dosť skoro ráno.
Príjemná prechádzka, len čo je pravda. Až sa hanbím priznať, že som raz zablúdil - za mechenickými vinicami pri vstupe do lesa pred stúpaním na Meškov vrch, som stratil žltú značku.

Jonathan.sk

re Tono: veď práve na fóre fotografovani .cz je toho toľko napísaného a hlavne hodne rozporuplno, že som bol zvedavý na Tvoj názor...

Jonathan.sk

re Lubo: dík za radu, skusim sa pohrať s WB, väčšinou fotím pri nastavení WB na zamračené...

Tono

Hmmm, ani ja som spomenuty problem nikdy nezaznamenal. Ako pise Lubo, skus sa pohrat z WB (vyvazenie bielej). Pokial pouzivas AUTO WB, je mozne ze aparat trochu horsie nastavuje bielu. Pripadne napis otazku do fora nejakej fotostranky. Napr. vivo.sk$ret fotografovani.cz$ret fotoaparat.cz$ret a podobne.

Lubo

Aj ja pouzivam prechodaky od Cokinu, ale nespozoroval som spominany problem. Mozno by pomohlo lepsie vyvazenie bielej...

Jonathan.sk

Ahoj Tono,

a ja semtam( väčšinou som lenivý ..:-) ho tahať z batohu...) používam prechodový neutrálny filter P 121S od Cokinu, ale zdá sa mi že dosť ťahá do fialova.Nemáš s tým skúsenosti?? Prípadne ako to odstrániť??Díky...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov