Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Podhájska - Tatárhámoš

Diskusná téma K fotke: Podhájska - Tatárhámoš

Pohľad na drevozemný hrad v Podhájskej, v ľavo dole odhalená hrobová jama s kostrou z blízkeho okolia hradu. Hrad nájdete priamo v obci, vedľa futbal. ihriska. V obci je známe kúpalisko, neďaleko ruiny kláštora v polohe Máriačalád.

Sisty

Kolega je z Podhajskej.Spomina, ze medzi domacimi koluje povest o vzniku tohto kopca. Mal by to byt hrob tatarskeho velitela, na ktory dal kazdy z jeho vojakov za ciapku zeme az vznikol takyto nanos. Vraj tam nasli aj velky zlaty prsten, ktory je vystaveny v niektorom z muzei. Tonko asi vies o tom viac. Ak pisem bludy, tak ma oprav.

Tono

Ano, ked som tam ja bol, tak mi domaci hovorili tuto povest. Nakoniec aj nazov Tatarhamos to hovori. Ale je to len povest. Ide o umelo navrseny pahorok na ktorom stala drevena veza, centralna cast hradu. Taketo hrady - tzv. MOTTE na umelom pahorku pochadzaju z 10 - 11. stor z Francuzka. V Uhorsku sa stavali v 13.stor. v prevazne rovinatom kraji.
O hradoch typu Motte takmer vzdy koluje podobna povest o horbe a navrsenom pahorku. Takmer identicka je z Diviak nad Nitricou, kde stoji podobny hrad hiking.sk/…/turecky_hrob_stra…

Tono

Pri hrade, v sukromnej zahrade je mladsie pohrebisko, ktore je ciastocne odhalene starym zosuvom pody. Tento fakt u domacich len podporuje mienku o hrobe. Ale ide tu jednoznacne o opevnene sidlo slachtica z 13. stor.
Mohutny hrad typu Motte je v obci Gemer - hiking.sk/…/prielom_murana.ht…

Tono

V blizkom okoli je viacero podobnych hradov (Surany -intravilan mesta, Surany - Kopec, Dvory nad Zitavou - Kalvaria, Nit. Hradok - Hradecek resp. Zamecek, Komjatice - intravilan, Branč - Arkus)
Blizke okolie je turisticky pomerne atraktivne, daju sa tu robit vyborne jednodnove treky napriek tomu, ze znacenie ziadne neexistuje. Chce to len mapu a fantaziu. Sice nie je to ani Fatra ani Tatra, ale je to kraj malebny plny prekvapeni.
Sisty, tak som sa pokusil vycerpavajuco povedat to najhlavnejsie nielen k hradu, ale aj k okoliu.
Tono

Sisty

Vdaka za vycerpavajuce odpovede. Ktore som uz vlastne nejak automaticky ocakaval. :)

Ind_jones

Ahoj Tono, z fotky to nejde uplne poznat, ale jedna se opravdu o hrobovou jamu? je to nejaky oderodovany svah nebo breh?mel by to videt archeolog, byla by to velka skoda, kdyby se to znicilo...ach jo, skoda, ze jsem daleko

Tono

Ind_jones ahoj.
Podla slov archeologa ide ozaj o hrobovu jamu, ktora sa nachadza cca 10 m na Z od lokality v svahu terenneho zlomu, ktory je cim dalej viac a viac oderodovany. Svah tvori zaver sukromneho pozemku. Podla slov majitelky, zo svahu uz dlhe roky voda vyplavuje kosti. Prave od nej mam informaciu, podla ktorej polohu skumal archeolog /zber a obhliadka/ a datoval do konca 17. a do 18. stor. Viac som sa nedozvedel.
Ked som ja osobne navstivil lokalitu, o kostrovych pozostatkoch som informoval clena Slov. hradologockej spol. , ktory dostal aj fotodokumentaciu. Viac podrobnosti ti neviem napisat.

Ind_jones

Diky Tono, vic asi udelat nelze, az pojedu kolem, tak se tam urcite podivam (jestli tam jeste neco zbude:)

Tono

Ind_jones, daj vediet potom emailom, poslem trochu podrobnejsie info.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Jaro Flídr k fotke: Vstavačovec Vstavačovec bazový, náš najskoršie kvitnúci. Vyskytuje sa v dvoch formách, žlto a červeno kvetej, Tieto sa medzi sebou krížia a vzniká tak množstvo rôznofarebný …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky