Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Salaš na Kráme

Diskusná téma K článku: Salaš na Kráme

Jednou z mála možností uchýlenia sa v nečase na túre Starohorskými vrchmi je skromný salaš neďaleko Donovalov. Nedávno opravený objekt bývalého salaša dnes slúži všetkým okoloidúcim turistom. Prístrešie jednoducho zariadeného objektu poslúži aj ako útulňa pre núdzový nocľah.

Tono

Ahoj Tomas! Clovece, ved este koncom roku 2006 to bola taka neutulna buda... Pekne to opravili.

Bikemartin

Fiha, prekvapko,ako to opravili, este som tam tento rok nebol. Myslel som, ze ten napis si tam dorobil vo photoshope, ale vidim, ze je aj na druhej fotky, tak to asi bude realita ;-)

Funttomas - autor

Ahoj Tono,
tiež som bol veľmi milo prekvapený ako je to pekne opravené. Bol som tam v polovici mája. Vtedy bolo dosť veterno, takže dobre padol úkryt vo vynovenom salaši. Dúfam, že súčasné kultúrne prostredie dlho pretrvá.

Ahoj Martin,
zvyčajne každú zimu chodievam okolo na bežkách, ale túto zimu som sa tam nedostal. Bolo málo snehu na zjazd z Pánskeho dielu do BB, tak som radšej chodieval na Kremnické vrchy. Nápis „Na Kráme“ je originál, ktorý tam pribudol počas opravy objektu. Žiadny trik z PC :-).

Jjano

Informácia zo včera: bohužiaľ objekt je v strašnom hygienickom stave. Aj keď interiér a zariadenie je v dobrom stave a nie je tam moc odpadkov (de facto iba piecka je plná smeti), bohužiaľ nejakí debili si to tam mýlia s pisoárom a tak príznačný pach a odpodzujúci pocit neumožňujú dlhodobejší pobyt vnútri, nieto ešte prenocovanie.

FunTTomas

Interiér je v slušnom stave. Jedine v piecke je pár smetí, ale inak poriadok.

Nonormal

Využili sme tento salaš na prenocovanie nedávno a chceli sme si zakúriť v peci, ale namiesto toho sme sa len vyúdili. Komín ťahá veľmi slabo. Pred salašom je aj ohnisko a prameň na Krčahoch je zanesený blatom, štrkom a nabrať si vodu je dosť problém, nespoliehal by som sa na tento zdroj vody. Inak výborný salaš. Nanosili sme dostatok dreva a nechali sme tam aj sviečky, takže kto ho plánuje využiť tak sa nemusí obávať, salaš je vo veľmi dobrom stave a je čistý.

Nonormal

Ešte chcem poznamenať, že salaš už nie je v tak dobrom stave ako na fotkách, komín je oletený až na tehly, pec je z mnohých strán rozpadnutá a vonkajšie steny sú trocha orýpané a pokreslené uhlíkmi z ohňa a odkazmi naávštevníkov. Zjavne tam majú svoje útočisko aj plchy kedže vo vnútri je obrovské množstvo vylúpaných bukvíc.

Lubo

@Nonormal
Nemas nahodou aktualne foto? Pridal by som do clanku...

HonzaIV

foto nemam ale minuly tyzden (myslim ze 9. alebo 10. sept.)som tam bol a kedze trochu prsalo (co by obcasneho turistu mohlo odradit od tury) a fukal vietor tak mi ten salas prisiel krasne vhod, minimalne na mensiu pauzu... ten krb je skoro plny bordelu, ale aspon nikde inde ten bordel nieje, je tam uz len jeden stol a aj ten ma cca 20-30 cm na rohu odlomene... lavicky dve a v poriadku... okolie som velmi neskumal kvoli dazdu... pred casom sa tu spominala neprijemna "vona". tak je to znesitelne... sice citit ze tam niekto nieco niekedy vykonal ale da sa to...za par dni tam pojdem zas tak ak nebude hnusne a bude fotak tak odfotim...

Daulagiri

Spali sme tu z 19. na 20.5. 2020. Vonkajšie steny sú už trochu ošumelé, vnútro je prázdne, je tam iba polorozpadnutá pec plná odpadkov, trochu sme pozametali podlahu. Spalo sa celkom v pohode, okrem jednej myši sme ďalšie nevideli. Na strope sú klince na zavesenie potravín. Vonku je stôl s lavičkami.

Kiwwi

Aktuálne fotky salašu. Stav skôr na zaplakanie. Vnútro špina, smeti, smrad chcaniek, pec nepoužitelná. Vonku je stôl ale už len jedna lavica, druhá časť leží opodial na zemi. Salaš poslúži v núdzi(búrka...). Kedže som mal zo sebou svoj Lanshan tak som spal vonku pod brezou. V noci asi okolo 22:30 okolo mňa preletel teréňák s 500 reflektormi, ale inak kľudná noc(ruja v plnom prúde).Vodu som nehľadal mal som dosť, ak má niekto info či je uvádzaný zdroj použitelný nech doplní.

Utulna na krame

Momentálne prebieha rekonštrukcia útulne. Za akúkoľvek podporu ďakuje občianske združenie Na Kráme nakra.me$ret

Veronvegan

ahojte,
vcera som navstivila miesto utulnu salas na krame,foto z rekonstrukcie tu na fore velmi nepribudaju a preto som sa rozhodla sem par fotiek pridat...ztial rekonstrukcia prebehla :strecha odkvapove rury a idu zateplovat sklennou vatou ale da sa tam prespat...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum