Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Suchý

Krivan2494

Áno, Slotov kríž, tu nad Spišskou Novou Vsou ho bol on krstiť či čo na pozvanie miestnej pobočky Matice, ktorá nie je politicky neutrálna ani omylom. Je to politika a preto sa mi tie nové dvojkríže nepáčia (okrem Kriváňa a Ďumbiera, kde mi pasujú, kde to nemá na svedomí Slota a Matica. Na Kriváni a Ďumbieri sú dvojkríže ozajstným symbolom štátnosti.) Nevadia mi novo postavené latinské kríže na okolitých kopcoch ako na skale nad Smižianskou Mašou. Rád sa tam pomodlím a ten kríž nikomu nevadí ako nevadí ani kostol v dedine. Pravidelne sú tam kvety a čuduj sa svete, ani spoluobčania nezobrali drevo tohto kríža na spálenie. Ani omladina, ktorá sa tu po večeroch schádza, ho nepoškodila. Proste nevadí.

Chmura1

reperi, reťaze s krížom na krku, rovné šilty otočené do boku na gebuli, komerčnosti, výstrednosti, vymývanie mozgov cez média a hltanie reklám, to slovač ako aj iné národy žerie. Ale vlastnú históriu, zvyky, kultúru a iné "sťupídnovzácne" veci to nech si hltajú učitelia...

Priesil

Tiež nie som za kríže na vrcholoch ako napr. na Vtáčniku. Tu však vidím byzantský dvojkríž vztýčený na strednom vyvýšenom vŕšku trojvršia. A to je snáď Štátny znak Slovenskej repubiky. Ći tam patrí, alebo nie, to nechám nech si každý analyzuje sám. Ale Tomáš, Slotov kríž ? To je symbol našej štátnosti, majú to všetky krajiny okolo nás.

Milan Janega

Podľa mňa bi sa mali stavať skôr rozhľadne,ktoré už aj tak chátrajú.No a proti krížom nemám nič,no patria úplne niekde inde!Snáď bi mi chýbal iba na Kriváni.

Suco

To zas bude roboty s klonovacím razítkom :( ach joo...

Peter890

Tiež som bol prekvapený, keď som tam bol skoro po štyroch mesiacoch a stál tam tento kríž.

Tidoj

Som rád, Tomáš, že sa tu objavil aj protinázor. Ja si ale aj tak myslím, že príslušnosť ku kresťanskej kultúre (aj ja som chťa-nechťa jej "potomok")demonštrujeme množstvom iných tradícií, zvykov a postojov. Nie je nutné to robiť vystavovaním krížov na horách - motivácia toho, kto má tú potrebu ukázať svoj kríž všetkým široko ďaleko je snáď zrejmá. A vo svojich komentároch som schválne použil slovo pseudokresťanský a ultranáboženský (nie ultrakresťanský), lebo som presvedčený, že mnohé takéto smiešne pohnútky nás Slovákov, maskované neoblomnou vierou, vôbec s kresťanstvom nesúvisia. Ale je to tiež len môj názor.

Peter890, tebe sa ospravedlňujem, že rozťahujem diskusnú tému pri fotke, ktorou si chcel ukázať asi niečo iné ako o čom sa tu diskutuje. Ale ako som písal, fotografia samotná sa mi páči.

Tomas Kristofory

Nie som za Slotove kríže ako je aj ten u nás nad Spišskou Novou Vsou (výzorom podobný tomuto krížu). Ale kríže na horách pred socializmom často boli. Viď film Orlie pierko/Medená veža o vzťahu socialistov ku krížom na horách. To tu chcete mať ten istý postoj ku krížom na horách ako mali socialisti? Keby tie kríže boli čisto kresťanské (tieto predsa nie sú klasické katolícke latinské kríže, ale dvojkríže, takže adresovať hnev katolíkom je nemiestne, ako to tu už aj niekto napísal, že to sem predsa nevodí farár a miništranti) a nie nacionalistické, nemuselo by to až tak vadiť. Sme predsa potomkovia kresťanskej kultúry.

Bikemartin

treba dat echo nasim spoluobcanom, taky pekny kus kovu len tak na kopci pohodeny ;-)

Merhorn

Spiilit, roztavit a premenit na bike ramy. Hnus hnus hnus tieto krize. Je nas tu viac antikristov. Krize nech si pchaju do svojich svetin. :)

Tidoj

Som prekvapený z toľkých negatívnych ohlasov turistov, doteraz som si myslel, že len ja som taký ancikrist a že asi nie som správny turista, keď nechápem zmysel vrcholových krížov.
Ale to nebudú farári s malými miništrantami, čo ich tam trepú. Kde sú ohlasy tých ultranáboženských turistov, ktorým sa to páči, ktorí to tam stavajú. Resp. takmer na všetkých čo som videl v Malých Karpatoch a Považskom Inovci (je ich tam neúrekom) je odkaz na turistický klub najbližšej obce. proudly built by...

Meky

A ešte nejaký ten očenáš...

Tanazilina

A keby náhodou niekto nepochopil o čo ide, tak treba pridať aj vlajku. Ďalej by som navrhovala, aby každý turista po výstupe povinne zaspieval hymnu a zapálil vatru zvrchovanosti. Nech celý svet vidí, čo sme my slováci zač.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok