Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vysoká

Diskusná téma K článku: Vysoká

V lete 2010 po výstupe na Gerlachovský štít sme si ešte s trasúcimi kolenami pri rozbúranom Sliezskom dome povedali, že sa do Tatier musíme vrátiť a užiť si čaro turistiky mimo značkovaných chodníkov ešte raz. Ani nie po roku sme tak opäť stáli plní odhodlania pripravení ochutnať lahôdku, ktorú pre nás vybral Peter – výstup na Vysokú (2560 m). Po Vysokej 44, vysokej s červeným diplomom, Vysokej v Malých Karpatoch a Východnej Vysokej tak dozrel čas na ďalšiu.

Peter61

Ešte k záchranke, pribudli aj videá od HZS. A na tejto foto je blízke stretnutie tretieho druhu : náhodní okoloidúci ( asi 9) začali transport zraneného nadol. Horskáči ( asi 5) si chystajú pracovisko na prebalenie do akijí.
Podľa jojkrimi mal dve čakany, nakoniec to ubrzdil, záchranka trvala 5 h.
hzs.sk/…/WhatsApp-Image-2023-…

Peter61

Podľa krimijoj síce zimnú výzbroj mal, ale nepoužil. Záchranu volali dvaja okoloidúci Poliaci.

Peter61

pardon
Jaro Švorc aktuálne v Rádiovíkende

Beta

Na tej prvej fotke niekde na tým lane som aj ja. Túra bola super, hoci niektoré úseky stali ma dosť námahy. Výhľady krásne! Veľmi sa teším, že som mohla vystúpiť konečne na Vysokú, a ešte s fajnovou slovenskou partiou. Dokonca nám aj počasie prialo, hoci predpoveď vravila, že príde dážď. Tak veľké vďaka, Peter! Bol to vynikajúci zážitok! Díky aj pre vášho Igora, ktorý nám konečne, doslova pár dní pred týmto výstupom, otvoril hranice. A aby už ich konečne nechal otvorené.

Tramtária

Mne sa zdá, že najťažší je úsek z Váhy na lávku. Sleduj ako je to vyšlapané/ olezené. Reťaze do Kohútika = tatranská reťaz ako do Priečneho sedla, napríklad. Chytíš a rúčkuješ. Lávka popod Ťažký = občas mužík, choďák, no zablúdiť sa tam dá. Žľab = klasický tatranský žľab za I., miestami rozbité, aj tak tam nič nezaložíš. Vrcholové kramle = podobné ako pod Prielomom, napríklad. Dôležité je počasie - za mokra je to objektívne nebezpečná túra, hlavne v žľabe.

Vrana

no pozri, ja to zlezem aj vylezem s prstom v ...

Ked som tam bol so zenou mali sme lano (teraz by som ho uz nebral, lebo tiez trochu lezie). Ale ked tam pojdem s deckami, tak si lano vezmem a pouzijem ho, minimalne aby mi mladsia dcera neusla ;)

Zhrnute - nie je to uplny chodak, a nie je hanba tam lano mat. Samozrejme ak vies co s tym lanom robit. Vies?

FFA

Ahojte. Ako je to s náročnosťou zo sedla Váhy na Vysokú a späť? Sú tam aj lezecké pasáže kde treba lano?

Peter61

V centralnom zlabe tvrdy firn,treba macky + cakan.

Peter61

V centralnom zlabe zbytky snehu, daju sa obist po okraji. Kto si nie je isty, moze vziat macky + cakan.
Medzi Kohutikom a Vahou na hornej rampe cca 5 m snehu, da sa obist. Na dolnej rampe cca 20 m.

Peter61

A JAno bude OK ?
Btw sekcia VHT KST akceptovala list "od M.Hlavatého , ktorý navrhuje zriadenie komisie pre vyšetrenie úrazov na horách vo VhT. " ?
Vid Zápisnica zo zasadnutia VV Sekcie VhT KST dňa 17.5.2015
kst.sk/…/vysokohorska-turisti…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma