Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zo Salašiek na Krížnu a Kráľovu studňu

Diskusná téma K článku: Zo Salašiek na Krížnu a Kráľovu studňu

Výber trasy do veľkej miery ovplyvnila snaha dostať na veľkofatranský hrebeň našu 6-ročnú dcéru. Z turčianskej strany pohoria to síce máme bez cestovania, ale dlhé doliny, ktoré si dospelí turisti možno užívajú, detskej duši neprajú. Tak po nazeraní do mapy vznikla pomerne nenáročná túra, ktorá síce na začiatku strmo stúpa, ale po výstupe na Krížnu je to už iba o stálom klesaní.

Arzela

Inšpirovali sme sa výberom trasy a skúsili to s naším štvorročným synom. Je to výborná nenáročná túra s peknými výhľadmi. Nemilé však bolo finále od rozcestníka v Ramižnej po zelenej smerom k Salaškám, kde sme narazili pravdepodobne na medveďa ( všetci traja sme začuli zreteľné mrmlanie-vrčanie z miesta pred nami, kde bola húština a zákruta ). Vrátili sme sa svižným krokom na Ramižnú a pokračovali do dediny po žltej.

Pekm

Dobry napada a niektore aj zaujimave prevedenia. Na Kriznu mam zle spomienky lebo nas hore v maji chytila taka zima, ze som si musel dat rukavice a capicu a ledva som vo vetre palicky drzal. A kedze bola hmla ani vyhlady som si neuzil tak verim, ze sa este raz vratim a uzijem si ich :-)

TomasDe

Zahlasoval som, ale aj tak mam pocit, ze vzhladom na poveternostne podmienky na Kriznej, tam kazdy z navrhov vydrzi jednu sezonu.

Martin knor

Preco sa to vola "Lavicky Krizna", ked na ziadnom navrhu nevidno lavicky? Mne to pripada ako samuocelna sebaprezentacia umelcov. Turisti z toho velky osoh mat nebudu. Keby tam zavolali Jana s Hornej Dolnej aby prepilil jedno brvno pozdlzne a spravil sedenie, bolo by to rozumnejsie. (Jaaaj, ale potom by to nemohlo mat premrstenu cenu a nedalo by sa na tom nabalit ... uz rozumiem.)

Janovarga_logout

samoucelna sebaprezentacia by bola
ak by si to umelci robili len tak z pasie pre seba..ale kedze niekto vyhlasil sutaz o dizajnersky navrh a Jano z Hornej Dolnej sa s tvojim návrhom neprihlasil asi by som predsa len zahlasoval a niekoho podporil. Mne sa paci "pohlad"

Rast

mne sa tam toto moc nehodi, skor by som bol kde uz tak za normalne lavicky, ktore su overene rokmi, tym viac na kriznej, kde byva pocasie ake byva

Tomka

Mne sa tam tiež ani jeden návrh nehodí!
Teraz, umelecké lavičky, zajtra ešte dačo a o chvíľu to tam bude ako v Jasnej, alebo na Donovaloch.
Prečo človek musí stále vylepšovať už tak dokonalú prírodu?!
Ale keby sa hlasovalo za odstránenie toho príšerného objektu, ktorý hyzdí inak krásny vrchol Krížnej, hlasujem všetkými desiatimi.

Radim25

To sú riadne nezmysly, ešte ten „Pohľad“ kvôli foto by ako tak obstál, ale ostatné je hrôza a zbytočnosť. Tento „pohľad“ je aj lepší ako ten des „Okno“ nad Súľovom...

Muska

Martin veď viaceré návrhy sú len porezané brvná (aj keď nie len pozdĺžne) ;)

Prečo byť taký konzervatívny? Odkedy má byť "prírode blízka" lavička len npr. pozdĺžne rozrezané brvno? Prečo tie stereotypy?

Konkrétne vrchol Krížnej je architektonicky dosť výrazne človekom poznačený a myslím že kus opracovaného dreva ktoré poslúži na sedenie odloženie biku a ako infopanel v jednom, mu už neublíži.

Osobne mi viac lezú na nervy gýčové rozhľadne na miestach kde ich netreba, dvojkríže z lešenárskych trubiek, koľajníc a kadečoho iného a nevkusné amatérsky dizajnované náučné panely s nulovou informačnou hodnotou na každom kroku...

Sona

Pokial je to dielo urobene s citom a minimalisticky, tak v tom nevidim problem. Napriklad kalvaria na Peknu vyhliadku nad Starym Smokovcom velmi pekne zapadla do okolitej prirody a deti sa na nej zabavia. Ano, zabavia sa aj na obycajnom chodniku, ale proste su to deti - okrem potokov a zvieratiek miluju tabule, smerovniky, lavicky, pramene, sochy, rozhladne, rebriky, retaze, proste vsakovake "doplnky". Ze je niekde pekny vyhlad, na to musia este dorast.

Adelmos

Prečo len lavičky?? Viem si tam predstaviť aj nejaký pekný dizajnový prístrešok... dostatočne pevný a odolný aby ho neodfúklo; napr. niečo ako alpine shelter...

Martin knor

Juraj, mne nevadi ked to nebude klasicka lavicka, ale ked sa pozriem na tieto vytvory, tak ma z kazdeho uz doma "boli zadok". Na tom sa zvacsa sediet neda. (A ked sa to vola "Lavicky na Kriznej" tak to asi prvotne malo sluzit na sedenie. Preto pisem ze su tie navrhy samoucelne. Navrhy pre navrhy.)

Teraz queci. Pochybujem, ze doslo presne 8 navrhov. Jednoducho investor vybral tychto 8 a nech plebs rozhodne. Som si totiz takmer isty tym, ze medzi navrhmi boli aj nejake normalne. Tieto tu zvacsa nerespektuju, ze tam uz cosi stoji. Je tam oplotena akasi meteorologicka stanica, ci co. (Bol som na Kriznej pred 2 tyzdnami, ale moc som si to nevsimal.) Preto sa tam rozhodne nehodia tie solitery (ludovo paste na oko) ako pohlad a tie vertikalne stlpy. Skor cosi minimalisticke, ako tie polena (ale take, na ktorych sa da sediet). Inak na "pohlade" mi prekaza aj to, ze zrejme ma nejaku zeleznu konstrukciu. A ked dosluzi, bude z toho "srot na Kriznej" podobne ako schatrane budy nad byvalym vlekom ponize (smerom na Majerovu skalu).

Ale je to jedno. Tu nejde o sedenie na Kriznej, ide o preinvestovanie nejakych penazi. Vela penazi, pretoze inak by tam sli jednoduche lacne lavicky bez akejkolvek sutaze.

FunTTomas

martin: na vrchole je vojenský objekt - navádzanie pre letisko na Sliači (podobné je na Čmeľku v MK). V minulosti tam bola stála služba, teraz je zariadenie automatizované. Pár rokov dozadu si HZS umiestnila za oplotenie meteostanicu, keďže ide o objekt MVSR, kde obe zložky patria. Lavičky tlačia na vrchol, lebo je to záujmové územie pre hotel Kráľova studňa, aby prilákali návštevníkov. Začalo to zlegalizovaním cyklotrasy cez vrchol, potom vznik pietneho miesta obetí VF, zriadenie Parku tmavej oblohy VF, výhľadové tabule na Krížnej, nabíjacia e-cyklostanica atď.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma